O parte din vedetele războiului de până acum au fost dronele turcești Bayraktar TB-2 pe care forțele ucrainene le-au folosit foarte eficient împotriva rușilor, atât ca armă împotriva blindatelor rusești, cât și ca vector de imagine în războiul informațional.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noi imagini publicate de armata ucraineană arată cum o dronă Bayraktar TB-2 lovește cu succes un sistem de rachete antiaeriene BUK-M2 Telar a forțelor rusești.

Dronele Bayraktar au mai distrus până acum cel puțin încă alte două astfel de sisteme antiaeriene, sisteme care teoretic ar fi trebuit să fie folosite împotriva țintelor aeriene ucrainene, inclusiv împotriva dronelor de atac.

Cât de mult ar fi costat-o pe Rusia cele două săptămâni de război - Bilanțul pierderilor

În urmă cu două zile noi imagini video arătau cum o dronă reușește să execute un atac asupra unor ținte care s-ar fi aflat în celebrul convoi de vehicule rusești care vin dinspre Belarus, se întinde pe zeci de kilometri și se îndreaptă spre Kiev.

După 15 zile de război, Ucraina susține că a reușit să distrugă 335 tancuri, aproape 1.100 de blindate și 29 de sisteme de apărare antiaeriană.

În primele zile vedetele atacurilor ucrainene au fost armele portabile antitanc Javelin și NLAW, primite ca ajutor din partea statelor occidentale înainte de izbucnirea conflictului.

În același timp, succes au mai avut și dronele Bayraktar TB-2 cumpărate din Turcia cu care ucrainenii au reușit să lovească convoaie rusești și chiar sisteme de rachete antiaeriene.

SUA estimează că pierderile Rusiei s-au dublat în ultima săptămână

SUA au estimat marți că 8% până la 10% din activele militare ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt acum distruse sau inoperabile.

Echipamentele pierdute includ tancuri, avioane, artilerie și altă tehnică militară. Este aproape dublu față de pierderile raportate de CNN săptămâna trecută, când se estima că Rusia a pierdut între 3% și 5% din activele sale militare.

-------