Amploarea pierderilor rusești în Ucraina – chiar dacă cifrele rămân neverificabile – a atins, evident, proporții considerabile, simbolizate de un fenomen observat încă din primele zile de conflict: moartea multor generali și ofițeri superiori, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri, Ucraina a susținut că l-a ucis pe comandantul Armatei 49 din Districtul Sud al Rusiei, generalul Yakov Rezanțev, despre care a spus că este al șaptelea astfel de ofițer superior de la începutul războiului.

Moartea lui Andrei Palii, comandantul adjunct al Flotei Mării Negre, a fost confirmată în luptele din jurul Mariupolului (sud-est) de guvernatorul Crimeei (anexat de ruși), Mihail Razvozhaiev.

Consilierul președintelui ucrainean, Mihaïlo Podoliak, a descris săptămâna trecută rata de deces „extraordinară” a ofițerilor ruși, considerând-o un semn al „nepregătirii totale” a armatei moscovite. „Zeci de ofițeri de rang mediu (locotenenți, căpitani, nota editorului) au fost uciși”, a spus el.

Presa a menționat chiar și asasinarea unui colonel rus de către propriii săi soldați exasperați de pierderi, fiind călcat cu… tancul.

Colonelul rus ucis de soldatii sai Foto: Captura Twitter

Îndoielile sunt posibile: ucrainenii evocă moartea generalului Magomed Tuşaev, cecen, lângă Kiev, pe 26 februarie. Dar liderul cecen Ramzan Kadîrov spune că a participat la o întâlnire pe 23 martie și a postat un videoclip cu el vorbind pe 13 martie.

Moscova, la rândul ei, a admis moartea unui singur general. Unele surse menționează 15. Verificările independente sunt imposibile în această etapă.

„Privim aceste cifre cu mare prudență”, a declarat pentru AFP Colin Clarke, director de cercetare al Centrului Soufan, un think tank din New York. „Dar fie că vorbim de 5 sau 15, însuși faptul că pierd generali arată că lanțul de comandă și control rusesc este extrem de slab”.

Țintesc liderii

Analiștii și experții militari occidentali sunt unanimi în a descrie o primă fază a războiului în care rușii au eșuat în general.

Fosta Armată Roșie, deși precedată de o reputație măgulitoare, a arătat mari slăbiciuni în calitatea organizării, comunicațiilor, logisticii, a deciziilor tactice.

Un specialist militar citat de AFP propune câteva ipoteze: „comenzile sunt înțelese greșit sau sunt prost primite, unitățile nu se supun, sau există o problemă majoră de moral care îi obligă pe generali să meargă în frunte”. Și confirmă o probabilă strategie ucraineană. " Când vrei să perturbi un lanț de comandă, țintești liderii"

Sarcina pare cu atât mai accesibilă cu cât armata rusă folosește instrumente de comunicare care sunt ușor de interceptat. Unitățile din Moscova „nu acordă atenție procedurilor de securitate informatică și sunt ușor de interceptat”, asigură AFP Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate și Strategie din Ierusalim (JISS).

În teren, vehiculul comandantului este recunoscut după „antene și alte vehicule care îl protejează. Astfel, identifici postul de comandă tactică”, explică el. Ucrainenii o pot „ținti cu o rachetă antitanc sau, și mai bine, cu o dronă de atac”.

Fostul general american și șef al CIA David Petraeus a explicat la CNN cum reușesc militarii Ucrainei să-i omoare pe generalii ruși și de ce comunicațiile rușilor sunt la pământ.

„Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei”, a spus Petraeus.

„Deci, ce se întâmplă? Coloana este oprită. Un general nerăbdător stă acolo în spate, în vehiculul lui blindat. Merge în față să afle ce se întâmplă, pentru că nu există inițiativă. Nu există un corp de subofițeri. Recruții nu au inițiativă, așteaptă să li se spună ce să facă. Iar când generalul ajunge în față, ucrainenii au lunetiști foarte, foarte buni și îl iau în vizor”, a explicat el.

Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă faptul că unul dintre cei 7 generali ruși uciși în timpul războiului din Ucraina ar fi fost eliminat după ce a dat un telefon pe o linie nesecurizată, lucru care le-a permis trupelor ucrainene să îi depisteze locația și să-l elimine.

Înmormântat fără ca numele să-i fie trecut pe monument

Observatorii occidentali subliniază că Kremlinul nu pare foarte atent la pierderile umane, iar cultura militară rusă, încă marcată de moștenirea sovietică, se bazează pe puterea sa cantitativă.

"Pierderea nu este o frână. Uzura nu îl oprește pe Putin", își amintește un diplomat occidental. Dar lanțul de comandă pune o altă problemă. Pentru că generalii ruși nu sunt interschimbabili la infinit.

„Numerele contează, în special ofițerii superiori”, spune Colin Clarke. „Că Putin sacrifică recruți și mercenari drept carne de tun este un lucru, dar dacă informațiile sunt corecte” despre aceste pierderi de nivel foarte înalt, „informația va ajunge la opinia publică și va provoca bătăi de cap pentru „eita rusă”, a spus el.

Generalul Vitalii Gherasimov Foto: Facebook

Moscova nu comentează în tot acest timp. Faptul că nicio dezmințire nu este publicată este considerat de unele surse drept o confirmare de facto.

Leonid Volkov, un aliat apropiat al opozantului Alexei Navalnîi, a remarcat că nicio sursă din presa rusă nu a menționat înmormântarea generalului Vitalii Gerasimov, ucis la începutul conflictului, pe 16 martie.

El „va fi îngropat fără ca numele său să apară pe mormânt”, a spus el.