Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și-a făcut prima apariție publică în două săptămâni, potrivit imaginilor difuzate sâmbătă, după o absență care ridicase semne de întrebare pe care Kremlinul încercase să le înlăture, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Apărării a publicat sâmbătă un videoclip în care îl arată pe Șoigu prezidând o reuniune dedicată bugetului armatei.

Imaginile sunt nedatate, dar ministrul face referire la o întâlnire cu ministrul de Finanțe despre care agențiile ruse spun că a avut loc vineri, 25 martie.

El afirmă că comenzile și aprovizionarea cu armament decurg conform planului „în ciuda dificultăților pe care le întâmpinăm astăzi” din cauza sancțiunilor internaționale impuse ca reacție la ofensiva rusă din Ucraina.

Joi, Kremlinul raportase o conversație între ministru și președintele Vladimir Putin cu ocazia unui raport „cu privire la progresul operațiunii militare speciale” la o ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei, încercând astfel să lămurească întrebările ridicate de absența publică prelungită a lui Șoigu în plin conflict armat.

De asemenea, Kremlinul a respins speculațiile cu privire la sănătatea ministrului.

„Ministrul Apărării are multe de făcut în acest moment (...) nu este chiar momentul să facă activitate mediatică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Serghei Șoigu este de obicei o prezență mediatică constantă. El și Vladimir Putin organizează în mod regulat excursii în taigaua siberiană, conduc vehicule de teren, beau ceai sau culeg ciuperci.

Un moderator al postului TV Russia 24 a întrerupt vineri un interviu în direct pentru a difuza imagini preînregistrate a unei întâlniri operaționale a Consiliului Național de Securitate a țării, în care apărea și ministrul Apărării Serghei Șoigu, care nu a mai fost văzut de peste o săptămână. Postul TV nu a precizat și când a avut loc întâlnirea, relatează CNN.

Prezentatorul l-a citat pe purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, sugerând că Șoigu dădea de la distanță un raport despre așa-numita „operațiune militară din Ucraina”. Imaginile nu l-au arătat pe Șoigu vorbind, dar imaginea acestuia a apărut pe ecran printre alți participanți la o videoconferință în care raportau președintelui rus Vladimir Putin.