Trupele de invazie continuă în ziua 31 a războiului din Ucraina să asedieze orașe importante, dar se feresc de lupte urbane pe scară largă. Moscova a pretins vineri că și-a îndeplinit primele obiective și că se va concentra pe Donbas, dar experții spun că este vorba doar de propagandă pentru publicul intern, pentru a ascunde eșecurile armatei trimise de Vladimir Putin.

Razboi in Ucraina (AFP / Profimedia)Foto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de sâmbătă privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:15Contraofensivă ucraineană funcționează: Mai multe localități mici recucerite la est de Harkiv, lângă Mariuopol sau Șumi

22:02VIDEO ​Casa Albă vine cu lămuriri: Biden nu a făcut apel la o „schimbare de regim” în Rusia

21:58Contraofensivă:Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Trostianeț din nord-estul Ucrainei, unde luptele cu soldații ruși au fost încrâncenate, a anunțat sâmbătă Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit AFP.

21:34Autoritățile ucrainene au declarat sâmbătă că mai multe autobuze cu civili care erau evacuați au fost oprite și reținute de forțele ruse, ca parte a ceea ce susțin ei a fi o campanie de presiune pentru a-i forța pe unii rezidenți să plece în Rusia, scrie CNN.

20:49Biden a cerut schimbarea regimului în Rusia, spunând că Putin „nu poate rămâne la putere” / Ce schimbare poate aduce acest discurs

19:47Biden, mesaj pentru Rusia: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO”

„Nu vă fie frică” Președintele american Joe Biden și-a deschis discursul de la Varșovia făcând referire la mesajul Papei, născut în Polonia, Ioan Paul al II-lea către Uniunea Sovietică în 1979.

19:33Povestea unui clovn și a unei biochimiste care luptă împreună pe baricadele care apără Kievul: ”Am făcut oamenii fericiți și dintr-o dată... totul s-a oprit”

18:30Armata ucraineană spune că a reușit capturarea unei celebre lunetiste sârbe, Baghera,care luptă de mai mulți ani de partea separatiștilor ruși din Donbas și care ar fi ucis peste 40 de ucraineni, printre care prizonieri și civili, potrivit agenției de presă a ministerului Apărării, ArmyInform.

Liov, principalul oraș din vestul Ucrainei, lovit cu rachete de ruși

18:20Liov, cel mai important oraș din vestul Ucrainei, a fost lovit de două rachete rusești, cel puțin cinci persoane fiind rănite, a anunțat guvernatorul regiunii.

„Au fost două lovituri cu rachete în interiorul orașului Liov”, a spus șeful administrației regionale, Maxim Kozitsky, într-o postare online.

17:55Soldați din Osetia de Sud vor ajunge în Ucraina pentru a lupta de partea Rusiei

17:50Putin emite ipoteza caValeri Gherghiev să fie șef și la teatrul Bolshoi

Informația vine după ce Gherghiev a fost interzis pe principalele scene muzicale ale lumii pentru că nu s-a delimitat de invazia Rusiei în țara vecină. Între timp, Putin s-a confruntat și cu o veritabilă hemoragie de talente de la marile companii de balet.

17:33Orașul ucrainean Cernihiv, situat la aproximativ 120 km nord-est de Kiev, este înconjurat de forțele ruse și este imposibilă evacuarea corespunzătoare a civililor, a avertizat primarul Vladislav Atrochenko.

17:28Trei explozii puternice s-au auzit în apropiere de Liov (Lviv), cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei.

Martori au relatat pentru Reuters că au văzut un fum negru gros ridicându-se în partea de nord-est a orașului.

17:17Mihail Hodorkovski arată că rubla nu mai valorează nici cât o coală de hârtie

16:44Joe Biden l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un „măcelar”, în timpul întâlnirii cu refugiații ucraineni, la Varșovia.

16:15Președintele american Joe Biden reafirmă, la Varșovia, că Articolul 5 din Tratatul NATO este „o datorie sacră” pentru Statele Unite

15:44Moscova aduce iar în discuție armele nucleare, Medvedev susținând că Rusia poate lovi o țară care folosește doar arme convenționale

15:21Ministru ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi: Abilitatea noastră de a exporta cerealese înrăutățește pe zi ce trece

15:08Preşedintele polonez Andrzej Duda l-a primit sâmbătă pe omologul său american Joe Biden la palatul prezidenţial din Varşovia, pentru convorbiri consacrate invaziei ruse din Ucraina.

Din delegaţia preşedintelui american fac parte de asemenea secretarul de stat Antony Blinken şi cel al apărării Lloyd Austin. Delegaţia poloneză îi cuprinde şi pe miniştrii de externe Zbigniew Rau şi apărării Mariusz Blaszczak.

15:00Autoritățile turce au găsit o mină în Bosfor ce s-ar putea să vină dinspre Ucraina

14:22Poliția din Poltava a confiscat de la civili 11 tancuri și 2 blindate rusești, deși fiscul ucrainean spunea că nu trebuie declarate

14:08Bursa de la Moscova va reveni la normal de luni, spune Banca centrală a Rusiei, cu precizarea că străinii nu pot face tranzacții și sunt interzise operațiunile short.

13:48Cum arată Mariupol astăzi, potrivit unei postări a Batalionului Azov:

Expert militar britanic: Rușii mai au doar variante, iar una nu le place

13:33Potrivit armatei ucrainene trupele ruse au pierdut peste 16.400 de soldați și mii de echipamente militare:

13:17La Kiev va fi introdusă din nou o restricție de circulație de sâmbătă seara până luni dimineața, a anunțat sâmbătă primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko, citat de AFP.

13:03Rusia a organizat exerciții militare cu rachete sol-aer S-400 în exclava sa vestică Kaliningrad, a anunțat sâmbătă Interfax, citând Flota Baltică. Acesta a precizat că în cadrul exercițiilor au fost desfășurate și avioane de luptă Su-27.

12:52Din Mariupol trebuie evacuați peste 100.000 de oameni, a spus un vicepremier ucrainean, iar primarul a spus că a discutat cu Emmanuel Macron despre opțiunile de evacuare, în timp ce rușii cuceresc orașul stradă cu stradă, fiind duse lupte grele.

12:39Rușii mai au acum doar două variante pentru războiul pe care l-au pornit în Ucraina, dar nu par dispuși să recurgă la una dintre ele, a explicat la BBC un analist militar de top.

Șoigu a reapărut în public după două săptămâni de absență

12:31Fermierii germani avertizează asupra „creșterii de prețuri la o scară fără precedent” pentru alimente, ca urmare a războiului din Ucraina, scrie Der Tagesspiegel.

Potrivit unui referat publicat vineri de Asociația Fermierilor Germani (DBV), agricultura, dar și întregul lanț alimentar, se confruntă cu creșteri masive de costuri, în special în domeniile energiei, combustibililor, îngrășămintelor și problemelor logistice.

12:01Marea Britanie trimite patru avioane Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu, anunță ministerul apărării de la Londra. Mutarea este probabil parte din rotația de forțe NATOpentru poliție aeriană la Marea Neagră, cele britanice venind să înlocuiască paru aparate de același tip italiene venite în decembrie.

12:00VIDEO Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, prima apariție publică după două săptămâni de absență

11:56În Kiev va fi impusă din nou o restricție de ieșire din casă a civililor, valabilă de sâmbătă, ora 20.00, până luni, ora 08.00, a anunțat primarul Kievului. Vitali Klitschko a spus într-o postare online că decizia a fost luată de armata ucraineană, fără a oferi mai multe detalii.

Protestele continuă în mai multe orașe ucrainene ocupate de ruși

11:33Protestatarii ucraineni din Herson i-au sfidat pe soldații ruși care au ocupat orașul obligându-i să asculte cântecul ”Bayraktar”(VIDEO), dedicat dronei care a făcut pagube importante trupelor de invazie

11:30Campania umanitară O saltea, cinci minute, două vorbe calde pentru Ucraina.

11:04Soldați ruși încearcă să disperseze un miting în Slavutych, trag în aer și aruncă grenade paralizante, a declarat șeful administrației regiunii Kiev, Oleksandr Pavlyuk, potrivit Nexta TV. Slavutych este un oraș de lângă granița cu Belarus, la vest de Cernihiv și la nord de capitala Ucrainei.

Pavlyuk a mai spus și că militarii l-au răpit pe șeful orașului, Iuriy Fomichev.

Schimbarea de obiectiv anunțată de Moscova vineri, propagandă pentru publicul intern

10:53Gazprom: Livrările de gaze prin Ucraina către Europa continuă normal: 109,5 milioane de metri cubi

10:43Nu numai ISW tratează cu maximă precauție mesajul transmis vineri de Rusia. În Marea Britanie, un ministru a avertizat că afirmațiile Moscovei privind o reducere a conflictului ar trebui tratate cu scepticism.

”Nu sunt calificat să mă pronunț, dar ceea ce știu este că există o mulțime de induceri în eroare și dezinformări care circulă în acest conflict îngrozitor. Și trebuie să avem grijă pentru că ceea ce apare s-ar putea să nu fie de fapt adevărul”, a spus ministrul poliției, Kit Maltouse.

10:41Volodimir Zelenski cere Qatarului să crească producția de gaz pentru a contracara Rusia

10:29Șefii armatei ruse au prezentat vineri un raport fictiv privind situația invaziei, în care susțin că obiectivul principal al Moscovei este de a cuceri totalitatea regiunilor Donețk și Luhansk, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care avertizează că Occidentul nu ar trebui să ia prea mult în seamă informațiile deoarece sunt o piesă de propagandă pentru poporul rus, menită să ascundă eșecurile armatei lui Putin.

În Ucraina au ajuns 1.500 de rachete antiaeriene Strela

09:41Comorile istorice, de neînlocuit, ale Kievului sunt în pericol. „Dacă Putin nivelează Kievul așa cum a nivelat Harkov și alte orașe, sunt multe care se vor pierde pentru totdeauna”, a spus Olenka Z. Pevni, profesor asociat de Studii slavone și ucrainene la Universitatea din Cambridge.

09:20În Ucraina au ajuns 1.500 de rachete anti-aeriene ”Strela”, 100 de mitraliere MG3 și 8 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, scrie Deutsche Presse-Agentur, citând informații din interiorul guvernului ucrainean.

În plus, în zona de război au venit și alte ajutoare din Germania pentru forțele armate ucrainene. Printre acestea se numără 350.000 de rații de alimente, 50 de vehicule pentru transport medical și materiale pentru îngrijiri medicale.

09:09Potrivit procuraturii generale din Ucraina, 136 de copii au fost uciși, iar 199 răniți, în cele 31 de zile ale invaziei rusești

08:49Administrația Biden pregătește sancțiuni care vizează companii rusești ce furnizează bunuri și servicii pentru armata și serviciile secrete ruse, inclusiv componente cu dublă utilizare, au declarat oficiali americani pentru Wall Street Journal. Sancțiunile Departamentului Trezoreriei SUA ar putea fi anunțate săptămâna viitoare.

08:40Două mari convoaie franceze cu ajutoare, constând în 50 de camioane, ajung în acest weekend la centrul logistic de la Suceava.

Rușii se feresc de luptele urbane pentru a evita noi pierderi mari

08:19Trupele de invazie continuă să asedieze orașe importante, dar se feresc de lupte urbane pe scară largă, afirmă ministerul britanic al apărării

08:09Campania de însămânțare de primăvară începe în 11 regiuni ale Ucrainei, a spus premierul Denys Shmyhal.

07:54Nadejda din Mariupol a scăpat. Cum au fugit din orașul asediat 16 oameni, patru pisici și un câine

07:50Rusia efectuează exerciții militare pe insulele revendicate de Tokyo, a anunțat sâmbătă presa japoneză, la câteva zile după ce Moscova a întrerupt discuțiile de pace cu Japonia din cauza sancțiunilor impuse de aceasta din cauza invaziei în Ucraina.

Districtul militar de est al Rusiei a transmis că desfășoară exerciții militare pe insulele Kurile cu peste 3.000 de soldați și sute de echipamente militare, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

07:45Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață a celor mai relevante știri recente

  • Într-un discurs video, vineri seara târziu, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat necesitatea unor discuții de pace și a declarat că forțele țării sale au aplicat "lovituri puternice" Rusiei. "Prin împiedicarea acțiunilor Rusiei, apărătorii noștri împing liderii ruși o idee simplă și logică: este nevoie de discuții. Semnificative, urgente, corecte", a declarat el, adăugând că Ucraina nu va renunța la teritoriu.
  • Ministerul rus al Apărării a spus vineri că prima fază a operațiunii sale militare a fost "în general" finalizată, precizând că țara se va concentra asupra "eliberării" regiunii Donbas din estul Ucrainei. Comentariile au părut să sugereze o restrângere a obiectivelor sale.
  • Joe Biden se află în vizită în Polonia, în semn de susținere pentru statele din Europa de Est. El se va întâlni sâmbătă cu președintele polonez, Andrzej Duda, precum și cu refugiați ucraineni și cu primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, pentru a discuta despre eforturile de ajutorare. Polonia a primit peste 2,2 milioane de refugiați din Ucraina.
  • Bilanțul uman imens al războiului continuă să se agraveze. ONU a declarat că a fost confirmată moartea a 1.081 de civili și că 1.707 au fost răniți, iar bilanțul real este, foarte probabil, semnificativ mai mare. Aproximativ 3,7 milioane de persoane au fugit din Ucraina, care avea o populație de 44 de milioane de locuitori înainte de război.
  • Autoritățile din Mariupol au spus că până la 300 de persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc asupra unui teatru săptămâna trecută, făcând pentru prima dată un bilanț al celui mai mortal atac individual de când Moscova și-a lansat invazia.
  • Putin a promulgat vineri un proiect de lege care introduce pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru publicarea de informații "false" despre oricare dintre acțiunile Rusiei în străinătate.
  • Grupul de stat chinez Sinopec a suspendat discuțiile pentru o investiție petrochimică majoră și pentru o companie de comercializare a gazelor naturale în Rusia, au declarat surse pentru Reuters, Sinopec ținând cont de un apel la prudență din partea guvernului, în contextul sancțiunilor occidentale.
  • Statele Unite vor furniza Europei mai mult gaz natural lichefiat pentru a contribui la reducerea dependenței de Rusia.

Informațiile de vineri privind războiul au fost LIVE aici