Agenția rusă de stat Tass informează că președintele Vladimir Putin are în vedere ca Valeri Gherghiev, director la teatrul Mariinsky, să devină șef și la Bolshoi, ca urmare a fuziunii celor două instituții.

Vladimir Putin și Valeri GherghievFoto: kremlin.ru

Putin a precizat că directoratele celor două faimoase instituții artistice au fost sub conducere unică în perioada Imperiului Rus între 1786 și 1917.

Președintele a făcut aceste remarci în timpul unei conferințe a artiștilor ruși, unde a atacat discriminarea culturii ruse în Occident și a comparat-o cu cenzura din Germania nazistă.

Ca urmare a indicațiilor lui Putin, Vladimir Urin, directorul de la Bolshoi, va fi pedepsit pentru că a fost un critic moderat al războiului declarat Ucrainei de către Putin.

Informația vine după ce Gherghiev a fost interzis pe principalele scene muzicale ale lumii pentru că nu s-a delimitat de invazia Rusiei în țara vecină. Între timp, Putin s-a confruntat și cu o veritabilă hemoragie de talente de la marile companii de balet.

Dansatorii europeni angajați și-au dat demisiile în semn de protest, inclusiv balerinul principal englez de la Mariinsky, Xander Parish, și cel de la Bolshoi, italianul Jacopo Tissi. Dar cea mai mare lovitură a venit pe 16 martie, când balerina principală de la Bolshoi, Olga Smirnova, a plecat la Dutch National Ballet după ce a postat pe Telegram o critică la adresa războiului.

„Ce crezi despre ideea de a fi din nou creat un directorat comun?” se spune că l-a întrebat Putin pe Gherghiev. Conform agenției Tass, el a adăugat: „Nu spun că este un fel de decizie, ca să nu fie discuții inutile”.

Gherghiev ar fi spus că Bolshoi și Mariinsky „reprezintă două din cele mai puternice tradiții muzicale de pe Pământ.” Poate ar fi vremea să „gândim coordonarea celor două eforturi.”

S-ar putea ca Urin să nu fie îndepărtat imediat, a spus Simon Morrison, profesor de muzică la Universitatea Princeton și autor al istoriei baletului rus „Bolshoi Confidential”, chiar dacă i-a permis Smirnovei să plece și a semnat și o scrisoare anti-război împreună cu alți lideri culturali.

În 2017, el a permis și montarea unui spectacol despre balerinul Rudolf Nureev, care a fugit din URSS. Baletul avea, conform lui Morrison, „puternice elemente homosexuale, iar Putin este puternic anti-LGBT.

A fost ceva foarte liberal pentru Rusia, un fel de provocare pe care Urin, cu statura sa, putea să și-o permită”. Acum, i s-ar putea permite doar să mai rămână în funcție pe durata stagiunii de primăvară.

Dar lucrurile s-ar putea și precipita, iar sugestia lui Putin l-ar putea face pe Urin să demisioneze, deschizând posibilitatea ca instalarea lui Gherghiev la Bolshoi să devină „de facto”.

Surse: Slipped Disc,The Washington Post