Fostul mare oligarh Mihai Hodorkovski, devenit apoi un opozant celebru al lui Vladimir Putin, scrie pe twitter despre modul cum s-a devalorizat rubla comparând cu prețul unei coli de hârtie în librării.

Mihail HodorkovskiFoto: Agerpres

„Un pachet de hârtie într-un magazin costă 2000 ruble. Conține 500 de coli. Se dovedește că o coală de hârtie A4 nu este doar de patru ori mai scumpă decât rubla, dar costă și mai mult decât o acțiune Sberbank la bursa din Londra”, scrie el.

Acțiunile băncii rusești Sberbank au scăzut pe 2 martie cu 95% la Bursa de Valori din Londra, pentru a fi tranzacționate până la un cent, după ce banca a anunțat că se retrage de pe piața europeană, scrie CNBC.

Cel mai mare creditor al Rusiei a declarat că filialele sale europene au avut parte de „ieșiri anormale de numerar” și și-a exprimat îngrijorarea pentru siguranța angajaților săi.

Banca Centrală Europeană a ordonat închiderea subsidiarei europene a Sberbank, potrivit unui anunț făcut miercuri de reglementatorul austriac al pieței financiare, care a sugerat ca banca rusească „eșuează sau este probabil să eșueze” ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, care a dus la ieșiri masive de capital.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au intensificat sancțiunile împotriva instituțiilor Rusiei în ultimele zile, interzicând băncilor cheie din sistemul internațional de plăți SWIFT și limitând capacitatea Băncii Centrale a Rusiei de a-și folosi rezervele de valută de peste 600 de miliarde de dolari.

Mihail Hodorkoski: Invazia Ucrainei va pecetlui căderea lui Putin peste „un an sau doi”

Invazia Ucrainei va pecetlui căderea în „un an sau doi” a președintelui rus Vladimir Putin, pentru că Moscova nu poate câștiga acest război, declara pe 2 martie fostul oligarh rus devenit opozant al lui Putin, Mihail Hodorkovski, potrivit AFP.

De la Londra, Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost „emoțională”, venind de la un lider care prezintă simptome de „paranoia senilă”.

"Este o sinucidere. Nu poate câștiga în Ucraina, chiar dacă (rușii) iau Kiev și Harkov. Acest lucru îi grăbește sfârșitul", potrivit opozantului rus.

"Regimul se va prăbuși. Nu va fi repede, vorbim de unul sau doi ani", a spus el, referindu-se la prăbușirea economiei sau la o revoluție internă.

Mihail Hodorkovski a fost mult timp cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei. El a fost încarcerat din 2003 până în 2013 sub acuzații bazate în realitate, potrivit susținătorilor săi, pe faptul că s-a opus șefului statului rus.

Înainte de arestarea sa, Hodorkovski fusese directorul executiv al gigantului petrolier Yukos și se întâlnise cu Vladimir Putin de mai multe ori. Potrivit acestuia, stăpânul Kremlinului plănuia înainte de invazia ucraineană să rămână la putere toată viața, dar a făcut o greșeală „istorică”.

"Nu este un nebun complet (...). Îi este frică să nu fie ucis. Dar nu este nebun din punct de vedere clinic", spune miliardarul, care asigură că după două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Putin a subestimat amploarea rezistenței ucrainene.

"S-a gândit că va fi primit în Ucraina cu flori. Nu se aștepta la asta", a glumit el.