Invazia Ucrainei va pecetlui căderea în „un an sau doi” a președintelui rus Vladimir Putin, pentru că Moscova nu poate câștiga acest război, a estimat miercuri fostul oligarh rus devenit opozant al lui Putin, Mihail Hodorkovski, potrivit AFP.

Mihail HodorkovskiFoto: Captura Youtube.com

De la Londra, Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost „emoțională”, venind de la un lider care prezintă simptome de „paranoia senilă”.

"Este o sinucidere. Nu poate câștiga în Ucraina, chiar dacă (rușii) iau Kiev și Harkov. Acest lucru îi grăbește sfârșitul", potrivit opozantului rus.

"Regimul se va prăbuși. Nu va fi repede, vorbim de unul sau doi ani", a spus el, referindu-se la prăbușirea economiei sau la o revoluție internă.

Mihail Hodorkovski a fost mult timp cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei. El a fost încarcerat din 2003 până în 2013 sub acuzații bazate în realitate, potrivit susținătorilor săi, pe faptul că s-a opus șefului statului rus.

Înainte de arestarea sa, Hodorkovski fusese directorul executiv al gigantului petrolier Yukos și se întâlnise cu Vladimir Putin de mai multe ori. Potrivit acestuia, stăpânul Kremlinului plănuia înainte de invazia ucraineană să rămână la putere toată viața, dar a făcut o greșeală „istorică”.

"Nu este un nebun complet (...). Îi este frică să nu fie ucis. Dar nu este nebun din punct de vedere clinic", spune miliardarul, care asigură că după două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Putin a subestimat amploarea rezistenței ucrainene.

"S-a gândit că va fi primit în Ucraina cu flori. Nu se aștepta la asta", a glumit el.