Kremlinul a evocat din nou ideea utilizării armelor nucleare în războiul cu Ucraina, notează publicația britanică Guardian.

Dmitri MedvedevFoto: Anton Veselov / Alamy / Profimedia Images

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a declarat că Moscova ar putea ataca astfel un inamic care ar folosi doar arme convenționale, dar ministrul apărării, Șoigu a afirmat că "pregătirea" nucleară este o prioritate.

Medvedev a spus că doctrina nucleară a Moscovei nu prevede ca statul inamic să fie cel care folosește mai întâi astfel de arme.

Declarațiile de sâmbătă l-au determinat pe președintele Ucrainei, Volodimyr Zelenski, să avertizeze, în cadrul unei apariții prin legătură video la Forumul Doha din Qatar, că Moscova reprezintă o amenințare directă pentru lume.

"Rusia se laudă în mod deliberat că poate distruge cu arme nucleare, nu doar o anumită țară, ci întreaga planetă", a declarat Zelenski.

Putin a introdus în discuție amenințarea nucleară la începutul războiului, avertizând că intervenția occidentală va culege "consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată".

Oficialii occidentali au apreciat că amenințările ar putea fi doar o încercare de a distrage atenția de la eșecul forțelor lui Putin de a asigura o ocupare rapidă a capitalei ucrainene, Kiev, și de a face progrese în alte zone cheie ale țării.