Armata ucraineană spune că a reușit capturarea unei celebre lunetiste sârbe, Baghera, care luptă de mai mulți ani de partea separatiștilor ruși din Donbas și care ar fi ucis peste 40 de ucraineni, printre care prizonieri și civili, potrivit agenției de presă a ministerului Apărării, ArmyInform.

Lunetista sârba BagheraFoto: armyinform.com.ua

Ea ar fi fost rănită în lupte și abandonată de camarazi pe un câmp.

„ZSU a luat-o prizonieră pe celebra lunetistă Baghera, de la ORDLO, care ne-a împușcat prizonierii în 2014. Potrivit unor voluntari, ea a ucis cel puțin 40 de ucraineni, inclusiv civili. Oricine ucide civili pe pământul nostru se va confrunta cu o pedeapsă iminentă. Forțele Armate se vor ocupa de asta”, se arată în postarea de pe Facebook a agenției.

Ziarul Blic scrie că Baghera este de fapt Danijela Lazovic, o sârboaică din Gornji Milanovac., fostă handabalistă, călugăriță, dar și traficantă de droguri, fapt pentru care a fost și condamnată. Ulterior ajunge în Donbas și luptă de partea separatiștilor pro-ruși căpătând experiență militară ca lunetistă.

Presa ucraineană a scris în mai multe rânduri despre această sârboaică, dar identitatea ei, detalii din viața ei și modul în care a fost recrutată au rămas ascunse până acum.

În toate aparițiile în presa locală sau pe rețelele de socializare, ea și-a ascuns fața cu basma și nu a vorbit niciodată despre viața ei. Din cauza aureolei de mister, dar și a lunetistului mortal care a devenit, Baghera a căpătat un statut aproape mitic printre separatiștii ruși.

Cu toate acestea, deși povestea de viață a acestei femei de peste 30 de ani din Gornji Milanovac arată ca un film, ea nu este în niciun caz un exemplu eroic cum este reprezentată fiind acuzată de uciderea civililor sau a prizonierilor ucraineni.

În timpul unui interviu pe care l-a acordat agenției de presă Donețk, ea a vorbit într-o rusă fluentă susținând că se opune aderării Serbiei la UE, declarând că a venit pe câmpul de luptă ucrainean doar din recunoștință față de Rusia și poporul acesteia.

Motivul real l-ar putea reprezenta însă faptul că este urmărită de Justiția sârbă și „salariul” pentru astfel de servicii de război care variază în funcție de pregătirea mercenarului, iar uneori se ridică până la 2.000 de dolari pe lună.

Știrea a fost difuzată anterior de G4media.