A părăsit cortul circului pentru a se alătura voluntarilor care se ocupă de numeroasele blocaje care fortifică Kievul. Iar Serguiï Cherchoun, un clovn profesionist, ne asigură că invazia rusă nu este amuzantă, potrivit AFP.

Post militar ucrainean în KievFoto: Daniel Ceng Shou-Yi / SplashNews.com/ Profimedia

Departe de jonglerie și mimă, bărbatul de 50 de ani se obișnuiește acum să mânuiască pistolul-mitralieră.

"Refuz să permit inamicului să vină pe pământul meu și să-mi omoare poporul, prietenii, copiii mei și femeile. Nu este corect", a spus el pentru AFP.

ChiCh, după numele său de scenă, explică că soția lui este și ea clovn și că și fiii săi au intrat în același domeniu, unul ca jongler, celălalt încă la școala de circ.

„Am fost în turneu, am avut o viață liniștită, am făcut oamenii fericiți și dintr-o dată... totul s-a oprit”, spune el.

La „punctul de control” format din dale de beton și saci de nisip, Cherchoun se plânge în glumă că îl dor umerii pentru că poartă una dintre cele mai grele arme din grup.

Echipa sa de voluntari oprește fiecare mașină pentru a verifica identitatea pasagerilor și a percheziționa portbagajul.

Ce caută: spioni sau „sabotori” ruși, de care se tem că vor efectua atacuri sau vor marca ținte pentru a ghida loviturile rușilor.

„De ce sunt aici? Pentru că era datoria mea. Nu pot să explic în cuvinte, este ură față de forțele invadatoare ruse”, a spus el.

„N-am văzut niciodată atât de mult sânge"

În Kiev, baricadele sunt conduse de echipe pestrițe de voluntari care poartă echipament militar și puști, dar și hanorace, șepci, pălării și ochelari de soare.

Dar gestionarea baricadelor este o treabă serioasă. Voluntarii petrec zile și nopți lungi în frig, fără să închidă ochii. Și și-au pus viața în pericol.

Nu cu mult timp în urmă, voluntari de la punctul de control al lui Cherchoun au tras într-o mașină care se îndrepta spre ei. Era marcat cu simbolul militar rusesc „Z”.

Șoferul, grav rănit, a fost îngrijit de Svitlana Kalanova, 21 de ani, absolventă în biochimie și specialist în boli autoimune.

„Nu i-a ascultat pe băieții noștri la punctul de control, a încercat să-i rănească, de aceea au tras”, a spus ea, stând la soare pentru o scurtă pauză.

„Nu am văzut niciodată atât de mult sânge, dar eram pregătită. Cred că am fost pregătită toată viața.", a spus ea.

"Primul lucru, să-i îmbrățișezi"

Sute de mii de ucraineni s-au oferit voluntari. Unii sunt trimiși în prima linie alături de trupe regulate, alții țin punctele de control.

Alții se asigură că cei care încearcă să respingă invazia rusă au suficientă hrană, echipament – și afecțiune.

„Când soldații vin aici, spun întotdeauna că primul lucru necesar este să-i îmbrățișez”, spune Svitlana Boretska, directooarea școlii care conduce acum un centru de aprovizionare format din voluntari, plin de haine, pantofi și alte echipamente.

„Este greu pentru bărbați, așa că încercăm să-i ajutăm, moral și în orice fel posibil. Îi îmbrăcăm, îi hrănim. Suntem ca linia din spate a apărării. De aceea trebuie să fiu de încredere ca luptătorii din prima linie", a spus ea.

Această mobilizare masivă de voluntari ar putea augura o revenire dificilă la normal în cazul unei victorii împotriva Rusiei, dar clovnul ChiCh nu este îngrijorat.

„Odată ce războiul s-a terminat, am planuri mari. Conduc un studio de clovni și pantomimă pentru copii și vom avea un spectacol în curând.", spune el cu optimism.