Strategia inițială a Rusiei în Ucraina a eșuat, iar armata sa trebuie acum să decidă ce va face în continuare, a declarat pentru BBC un analist militar de top.

Vladimir PutinFoto: captura ecran

Phillips O'Brien, care este profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews, a spus că mulți observatori străini au ales "calea intelectuală ușoară" de a presupune că superioritatea militară rusă va prevala în război.

Totuși, aceasta a fost "o opinie foarte falsă" despre capacitățile Rusiei, ce nu a luat în considerare dacă soldații săi erau dispuși să își asume riscuri, a spus el.

În același timp, capacitățile Ucrainei au fost subestimate, a adăugat el. Ucrainenii s-au pregătit pentru război de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și nu au vrut să trăiască "sub o dictatură rusă", a spus profesorul O'Brien.

"Acum, Rusia trebuie să decidă ce să facă: fie pot escalada (războiul), fie dez-escalada", a adăugat el.

Dez-escaladarea ar fi cea mai rațională cale de acțiune și ar implica încercarea de a ajunge la un acord, dar "nu par a fi dispuși să facă acest lucru acum", a spus el.

O escaladare ar însemna fie reconstruirea armatei de la zero, fie "deschiderea unei cutii de viermi" prin recurgerea la arme chimice, biologice sau nucleare.

"Ori dez-escaladează (conflictul), ori îl escaladează, dar cu ceea ce au acum nu-și pot atinge obiectivul", a conchis el.