Rusia încearcă să împartă Ucraina în două pentru a crea o regiune controlată de Moscova, după ce nu a reușit să preia controlul asupra întregii țări, a declarat duminică șeful serviciilor de informații militare ucrainene, citat de Reuters.

Militari in regiunea DonbasFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

"De fapt, este o încercare de a crea Coreea de Nord și Coreea de Sud în Ucraina", a declarat Kyrylo Budanov, adăugând că Ucraina va lansa în curând un război de gherilă în teritoriul ocupat de Rusia.

Declarațiile de la Kiev vin în condițiile în care liderul autoproclamatei republici Luhansk a spus că ar putea organiza în curând un referendum privind aderarea la Rusia.

Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că separatiștii susținuți controlează 93% din regiunea ucraineană Luhansk și 54% din regiunea Donețk.

În evaluarea de duminică dimineață a serviciilor secrete militare britanice se spunea că că forțele de invazie desfășoare o tentativă de încercuire a trupelor ucrainene care luptă cu separatiștii.

Amintim și că, înaine de invazie, Vladimir Putin anunțat că Rusia recunoaște suveranitatea separatiștilor asupra întregilor regiuni Donețk și Luhansk, inclusiv asupra zonelor controlate la acel moment de Ucraina.