Șeful auto-proclamatei republici Luhansk din estul Ucrainei, Leonid Pasechnik, a declarat că ar putea organiza în curând un referendum pentru aderarea la Federația Rusă, transmite agenția RIA, preluată de Reuters.

Tanc rusesc intr-o localitate din LuhanskFoto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

"Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii", a spus Pasechnik.

"Oamenii își vor exercita dreptul constituțional suprem și își vor exprima opinia cu privire la aderarea la Federația Rusă", a adăugat acesta.

Vineri Rusia a anunțat ceea ce pare o restrângere a obiectivelor invaziei, spunând că prima fază a operațiunii sale militare a fost în mare parte finalizată și că se va concentra pe "eliberarea" completă a regiunii separatiste Donbas din estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a susținut că separatiștii susținuți de Moscova controlează acum 93% din regiunea ucraineană Luhansk și 54% din regiunea Donețk.

MInisterul britanic al apărării a spus, în evaluarea de duminică dimineață, că forțele de invazie ruse desfășoare o tentativă de încercuire a trupelor ucrainene care luptă cu separatiștii.

Amintim că înainte să declanșeze invazia, pe 21 februarie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia recunoaște Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk ca republici independente.

Rusia a recunoscut suveranitatea separatiștilor asupra întregilor regiuni Donețk și Luhansk, inclusiv asupra zonelor controlate la acel moment de Ucraina.