Osetia de Sud, republică separatistă din Georgia, a anunţat sâmbătă că a trimis soldaţi în Ucraina pentru "a ajuta la apărarea Rusiei", în cea de-a 31-a zi de la invadarea teritoriului ucrainean de către forţele ruse, informează AFP, preluată de Agerpres.

Osetia de Sud Foto: BBC

"Băieţii noştri îşi vor îndeplini cu mândrie datoria militară", a declarat pe Telegram liderul acestei republici autoproclamate, Anatoli Bibliov.

"Dacă fascismul nu va fi zdrobit în teritorii îndepărtate, el se va manifesta din nou mâine aici", a continuat liderul Osetiei de Sud, recurgând la o frazeologie apropiată de cea utilizată de preşedintele rus Vladimir Putin, care a vorbit despre "denazificare" referitor la Ucraina.

Bibliov nu a precizat numărul de soldaţi ce vor fi trimişi în Ucraina, însă a postat o înregistrare video în care puteau fi văzute mai multe autobuze şi camioane deja pe drum.

În 2008, Rusia a lansat un asalt devastator împotriva Georgiei, în susţinerea republicii autoproclamate Osetia de Sud. Acest război fulger, care s-a soldat cu 700 de morţi şi zeci de mii de refugiaţi, a izbucnit după ce autorităţile georgiene prooccidentale şi-au lansat forţele armate împotriva combatanţilor proruşi din Osetia de Sud.

După acest război, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a unei alte regiuni separatiste din Georgia, Abhazia, unde şi-a amplasat baze militare permanente.