Norvegianul Jan Egeland a mediat între părțile aflate în conflict timp de decenii, în special între Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP) și Israel. Rezultatul a fost procesul de pace de la Oslo din 1993 menit a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu. A negociat cu succes în războaiele din Guatemala, Uganda și estul Congo.

Jan EgelandFoto: Tiril Skarstein/NRC

„Există o cale de ieșire din această spirală de agresiune”, a declarat fostul diplomat pentru „Tagesspiegel”.

”Ar fi periculos să vedem acest conflict ca un fel de dezastru natural dat, care acum matură Ucraina și care nu poate fi schimbat. Nu e asta. Există o cale de ieșire din această spirală de agresivitate. Pentru că acestea sunt decizii luate de om și pot fi inversate. Europa și SUA nu trebuie să vadă evoluția recentă ca ireversibilă, de parcă ar exista o ruptură pentru totdeauna de netrecut între Rusia și Occident.”, spune Egeland.

El cere ca Organizația Națiunilor Unite să fie folosită în eforturile de a pune capăt conflictului.

„Lucru bun este că prin ONU mai există spații în care sunt posibile discuții și toți jucătorii importanți stau în jurul unei mese”, a subliniat acesta. „Există contact și asta este incredibil de important”.

Statele Unite și europenii ar fi trebuit să folosească de la început Națiunile Unite ca actor neutru, crede el. În acest cadru, ar putea fi negociate încetarea focului și discuții de pace pentru rezolvarea conflictului.

Egeland conduce Consiliul Norvegian pentru Refugiați și a fost secretar de stat în Ministerul Norvegian al Afacerilor Externe.