Pavel Eugenievich Felgenhauer, un analist militar rus, cunoscut pentru publicațiile sale despre conducerea politică și militară a Rusiei, spune că vremea de primăvară timpurie (ploi și noroi) și condițiile neprielnice rezultate pe teren ar putea explica „pauza” Rusiei în încercările de a ocupa Kievul și alte orașe mari din nord și vest.

Pavel FelghenhauerFoto: EuropaLibera.org

„Campania de iarnă s-a încheiat practic. Vor fi inundații și mai mult noroi. În luna mai, totul se va usca și apoi vine campania de vară, care cel mai probabil va fi decisivă”, a declarat Felgenhauer pentru Al Jazeera.

În acest moment, armata rusă explică populației că „totul este în regulă, totul este sub control, aceasta este o pauză. Dar totul continuă și obiectivele vor fi atinse în cele din urmă.”

Omar Ashour, președinte la Institutul Doha, crede că afirmațiile armatei ruse indică faptul că ocuparea Kievului ar putea să nu mai fie pe ordinea de zi.

„Cred că este un alt mod de a spune că schimbarea de regim la Kiev a eșuat. Încercarea de a încercui și a asalta Kievul a eșuat, iar efortul este acum concentrat spre est”, a declarat Ashour pentru Al Jazeera.

El a spus că Rusia a avut inițial o strategie militară în trei direcții: să încercuiască și apoi să cucerească capitala, să cucerească sudul Ucrainei și să cucerească orașul cheie, Mariupol. „Nu sunt sigur cât succes va avea”, a spus Ashour.