Papa Francisc a denunțat duminică "martiriul" Ucrainei și "barbarismul și sacrilegiul" agresiunii Rusiei asupra acestei țări, transmite agenția France-Presse.

Papa Francisc apel contra războiului în UcrainaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

"A trecut mai mult de o lună de la începutul invaziei în Ucraina, de la începutul acestui război crud și fără sens, care, ca orice război, reprezintă un eșec pentru toți, pentru noi toți", a spus suveranul pontif după rugăciunea Angelus.

"Războiul nu devastează doar prezentul, ci și viitorul unei societăți. Am citit că, de la începutul agresiunii din Ucraina, unul din doi copii a părăsit țara. Acest lucru distruge viitorul, provoacă traume dramatice pentru cei mai tineri și mai inocenți dintre noi. Aceasta este bestialitatea războiului. Un act barbar și un sacrilegiu", a spus el.

"Mă rog ca fiecare lider politic să reflecteze asupra acestui lucru, să se angajeze și să înțeleagă, în timp ce îi contemplă pe martirii Ucrainei, cum fiecare zi de război înrăutățește situația pentru toți. De aceea îmi reînnoiesc apelul: ajunge!", a adăugat papa argentinian, adresându-se de la reședința sa pelerinilor adunați în Piața Sfântul Petru, dintre care unii fluturau steaguri ucrainene.

În ultimele săptămâni, Papa - care s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu patriarhul ortodox de la Moscova Kirill - a făcut apeluri repetate la pace în Ucraina, denunțând un "masacru" în țara în care "curg râuri de lacrimi și sânge".

Ucraina este o țară preponderent ortodoxă, cu o minoritate greco-catolică numeroasă atașată Vaticanului, concentrată în vestul țării.