Statele Unite au transmis Rusiei că Joe Biden va merge la Kiev cu câteva ore înainte de plecarea președintelui american, conform consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care descrie ca fiind „fără precedent în vremurile moderne” vizita făcută luni în Ucraina de către liderul de la Casa Albă, scrie The Guardian.

Joe Biden la KievFoto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

Joe Biden a sosit la Kiev luni dimineață, în jurul orei locale 8.00, iar în timpul vizitei sale de câteva ore s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-a plimbat cu acesta prin centrul Kievului și au susținut declarații comune de presă.

Alarmele sirenelor antiaeriene au răsunat pe tot parcursul vizitei lui Biden.

Despre vizita lui Biden s-a aflat abia atunci când acesta a ajuns la Kiev şi a fost păstrată în secret până în ultimul moment, din raţiuni de securitate. Chiar în timp ce Biden era pe teritoriul Ucrainei, Casa Albă susținea în continuare că acesta nu va face nicio vizită în această țară.

„Am făcut asta cu câteva ore înainte de plecarea lui”

  • „I-am anunțat pe ruși că președintele Biden va călători la Kiev.
  • Am făcut asta cu câteva ore înainte de plecarea lui, pentru a exclude orice risc.
  • Dată fiind natura sensibilă a acestor informații, nu pot detalia modul în care au răspuns sau care a fost exact mesajul nostru, dar pot confirma că am furnizat această informație”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.

„Fără precedent în timpurile moderne”

Consilierul american pentru securitate națională a mai spus că deplasarea lui Biden la Kiev a fost una „fără precedent în vremurile moderne”, fiind pentru prima dată când un președinte american vizitează „capitala unei țări aflate în război și unde armata Statelor Unite nu controlează infrastructura critică”.

Conform oficialilor de la Casa Albă, aceasta este diferența dintre vizita făcută de Biden la Kiev și vizitele prezidențiale anterioare în Afganistan și Irak. În acele țări a existat o prezență militară masivă a SUA, spre deosebire de Ucraina, iar prezența diplomatică este minimă.

  • „A necesitat un efort logistic de securitate din partea profesioniștilor din Guvernul Statelor Unite, pentru a face dintr-o deplasare inerent riscantă una cu un nivel de risc gestionabil”, a mai spus Sullivan, citat de The Guardian.

  • „Există riscuri într-un astfel de demers, dar preşedintele Biden a considerat că este important să facă această deplasare având în vedere momentul critic în care ne aflăm - ne apropiem de împlinirea unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina”, a adăugat Sullivan.

Decizia finală privind vizita lui Biden la Kiev a fost luată vineri

Jonathan Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională, a oferit și el câteva detalii despre călătoria lui Biden, spunând că au existat luni de pregătire, iar decizia finală a fost luată vineri, după ce Joe Biden s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de vârf în Biroul Oval, conform Tha Guardian.

  • „Echipa care l-a însoțit pe președinte a fost extrem de mică, constând în esență dintr-o mână de oameni - cei mai apropiați asistenți ai săi, o echipă medicală mică, un fotograf și cei de la securitate”, a spus Finer.

Această vizită a fost planificată meticulos timp de câteva luni, implicând mai multe departamente de la Casa Albă, precum și reprezentanți ai Pentagonului și, evident, ai serviciilor secrete. Această echipă a pus la punct în cele mai mici detalii fiecare etapă a călătoriei, inclusiv deplasarea terestră de la graniţa poloneză până la Kiev, şi a elaborat planuri alternative pentru eventuale situaţii neprevăzute ce ar fi putut surveni pe acest tronson.

În final, după o discuţie avută vineri în Biroul Oval cu colaboratorii săi apropiaţi, Biden însuşi a luat decizia finală de a merge la Kiev, estimând că, deşi existau riscuri, acestea erau gestionabile.

„Președintele a fost informat cu privire la fiecare etapă a planului și apoi a luat decizia finală de a merge după o întrunire în Biroul Oval și cu câțiva membri cheie ai cabinetului său”, a mai afirmat sursa citată, adăugând că a existat o comunicare constantă a Casei Albe cu Ucraina.

În timpul vizitei sale de câteva ore la Kiev, Biden s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a anunţat un nou ajutor financiar şi echipamente militare pentru Ucraina. Alarmele sirenelor antiaeriene au răsunat pe tot parcursul vizitei președintelui american.

CITEȘTE ȘI: