Comandantul Forțelor Armate Aliate din Europa, Christopher Cavoli, le spune parlamentarilor americani că oferirea Ucrainei de echipamente occidentale avansate - cum ar fi avioane de luptă F-16, drone și rachete cu rază lungă de acțiune - ar putea ajuta Kievul să aibă control asupra cerului și să-și întărească propriile ofensive împotriva Rusiei, potrivit Politico.

avioane F-16Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un briefing cu ușile închise de vineri dimineață cu peste de 10 senatori și membri ai Camerei Reprezentanților, generalul Christopher Cavoli a fost întrebat dacă avioanele de luptă F-16 ar ajuta Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei. El a răspuns: „Da”, conform celor cinci persoane din sală care au vorbit sub condiția anonimatului.

Chestiunea F-16 a făcut parte dintr-o discuție mai amplă despre desfășurarea războiului și despre ce are nevoie Kievul pentru a reuși în planurile sale de a trece la ofensivă. Cavoli a spus că Ucraina are nevoie de rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a permite forțelor sale să lovească pozițiile rusești de mai departe, punând în pericol cartierul general și liniile de aprovizionare din spatele liniilor, ceea ce ar contribui la perturbarea mașinii de război rusești din interiorul Ucrainei.

Răspunsul generalului merge mai departe decât comentariile publice anterioare ale oficialilor de top de securitate națională, care au spus că nu au exclus trimiterea de avioane de luptă în viitor, dar notează, de asemenea, că apărarea antiaeriană este cea mai urgentă nevoie actuală.

Cavoli le-a spus parlamentarilor de la Conferința de Securitate de la München că SUA și aliații săi ar trebui să trimită cele mai avansate arme pe care le pot oferi în Ucraina. Acestea includ avioane avansate, drone și rachete cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri, cum ar fi ATACMS. Aceste arme ar face o treabă mai bună pentru a pune Kievul într-o poziție favorabilă de a respinge trupele Moscovei, a spus Cavoli.

Generalul, care este atât comandant suprem aliat pentru Europa, cât și șef al Comandamentului European al SUA, a susținut că Ucraina are nevoie de arme și echipamente mai avansate pentru a „îmbunătăți lupta profundă”. O a doua persoană a spus că Cavoli consideră că Occidentul ar trebui să echipeze Ucraina pentru a ajunge la pozițiile mai îndepărtate ale Rusiei din interiorul graniței ucrainene.

Remarcile apar pe măsură ce dezbaterea transatlantică cu privire la furnizarea de avioane moderne se intensifică.

Ucrainenii fac lobby la parlamentarii americani, parlamentarii americani fac lobby pe lângă Biden

Un grup bipartizan de parlamentari americani i-au trimis o scrisoare președintelui Joe Biden prin care îi cer să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16, în timp ce războiul început de Rusia intră în al doilea an.

Efortul membrilor probabil nu va schimba nimic și nici nu va afecta deciziile administrației în ceea ce va trimite în Ucraina, dar vine chiar înainte împlinirea unui an de la începutul războiului și de călătoria președintelui Joe Biden în Polonia, notează CNN.

Scrisoarea a fost semnată de Jared Golden, un democrat din Maine; Tony Gonzales, un republican din Texas; Jason Crow, un democrat din Colorado; Chrissy Houlahan, democrată din Pennsylvania; și Mike Gallagher, un republican din Wisconsin.

Duminică, și senatorul republican Lindsey Graham a cerut administrației Biden să înceapă „azi” pregătirea piloților ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, pentru a oferi Ucrainei avioanele cât mai curând posibil, scrie CNN.

Senatorul din Carolina de Sud a declarat duminică într-un interviu acordat ABC că parlamentarii americani care participă la Conferința de Securitate de la München au „convingerea aproape unanimă” că SUA ar trebui să ofere antrenament F-16 și că el consideră că decizia președintelui Joe Biden în această problemă este „ iminent."

Oficialii ucraineni i-au îndemnat de asemenea pe membrii Congresului SUA să preseze administrația președintelui Joe Biden să trimită Kievului avioane de vânătoare F-16, spunând că aeronava va spori capacitatea Ucrainei de a lovi unitățile de rachete rusești, au declarat parlamentarii, relatează Reuters.

Lobby-ul a avut loc în weekend, în marja Conferinței de Securitate de la München, în cadrul discuțiilor dintre oficiali ucraineni, inclusiv ministrul de externe Dmytro Kuleba, și democrați și republicani din Senat și Camera Reprezentanților.

Graham a spus că este îngrijorat de evaluarea serviciilor de informații americane conform căreia China ia în considerare să ofere Rusiei arme mortale pentru efortul său de război.

El a spus „asta ar schimba totul, pentru totdeauna”.

„Dacă sari în trenul lui Putin acum, ești mai prost ca pământul. Ar fi ca și cum ai cumpăra un bilet pe Titanic după ce ai văzut filmul. Nu face asta”, a spus Graham. „Cel mai catastrofal lucru care s-ar putea întâmpla relației SUA-China, după părerea mea, este ca China să-i dea lui Putin arme letale.”

Joe Biden a anunțat pe 30 ianuarie că nu va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina în cadrul războiului acesteia împotriva Rusiei, într-un răspuns foarte categoric.