Un grup bipartizan de parlamentari americani îl presează direct pe președintele Joe Biden să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16, în timp ce războiul început de Rusia intră în al doilea an.

F-16 Fighting FalconFoto: Tsgt. Timothy Dischinat/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia

Efortul membrilor probabil nu va schimba nimic și nici nu va afecta deciziile administrației în ceea ce va trimite în Ucraina, dar vine chiar înainte împlinirea unui an de la începutul războiului și de călătoria președintelui Joe Biden în Polonia, notează CNN.

Avioanele de luptă moderne cerute de Kiev ar trebui trimise „cât mai curând posibil”, deoarece „s-ar putea dovedi decisive pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an”, au spus cinci membri ai Camerei într-o scrisoare obținută de Politico și CNN.

„În acest spirit de leadership și sprijin scriem pentru a solicita respectuos administrației dumneavoastră să ofere Ucrainei capabilități de superioritate aeriană sporită, inclusiv cu aeronava F-16 Fighting Falcon solicitată de Kiev, sau aeronave similare din a patra generație, cât mai curând posibil. .Furnizarea unor astfel de aeronave este necesară pentru a ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian, în special în lumina ofensivelor rusești reînnoite și având în vedere creșterea așteptată a operațiunilor de luptă la scară largă”, arată scrisoarea.

Scrisoarea a fost semnată de Jared Golden, un democrat din Maine; Tony Gonzales, un republican din Texas; Jason Crow, un democrat din Colorado; Chrissy Houlahan, democrată din Pennsylvania; și Mike Gallagher, un republican din Wisconsin.

Misiva este cel mai recent act de imbold de la Capitol Hill pentru a oferi Kievului avioane de lutpă americane. De asemenea, vine în timp ce susținătorii ajutorului pentru Ucraina din ambele partide caută să contrabalanseze o nouă majoritate republicană a Camerei care dorește să reducă asistența.

Parlamentarii susțin că avioanele de luptă – fie F-16 fabricat de Lockheed Martin, fie ceva similar – ar oferi forțelor ucrainene o capacitate mai mare decât artileria de la sol furnizată de SUA și alte națiuni.

„F-16 sau avioane similare de luptă din a patra generație ar oferi Ucrainei o platformă extrem de mobilă de pe care să vizeze rachetele și dronele rusești, pentru a proteja forțele terestre ucrainene în timp ce se angajează cu trupele ruse...”, au argumentat ei.

De când liderii din țările occidentale s-au angajat să trimită tancuri de luptă moderne, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a îndreptat atenția către avioanele de luptă moderne.

Este ceea ce a trecut în cadrul vizitelor sale la Londra, precum și la un summit al Uniunii Europene săptămâna trecută.

Întrebat luna trecută dacă SUA vor furniza Ucrainei F-16 fabricat din SUA, Biden a răspuns cu un „nu” categoric, deși mai târziu a spus că discuțiile cu Kiev despre aprovizionarea cu arme sunt în desfășurare.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.