Politicieni de rang înalt și lideri militari din întreaga lume s-au întâlnit vineri în Germania, iar oficialii ucraineni au luat cuvântul în cadrul conferinței de securitate, în timp ce încearcă să respingă atacurile rusești cu rachete asupra orașelor și atacurile masive pe liniile de front. Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și vicepreședintele american Kamala Harris s-au numărat printre numeroșii oficiali de rang înalt care participă la Conferința de Securitate de la Munchen. Rusia a intensificat atacurile terestre în sudul și estul Ucrainei și o nouă ofensivă rusă majoră pare să prindă contur la aproape un an de la începutul invaziei.

Imagini cu razboiul din Ucraina sunt derulate pe un ecran la Conferința de securitate de la Munchen Foto: Michael Probst / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski: Lumea a auzit deja cât de necesară este crearea unei coaliţii a avioanelor pentru securitatea Ucrainei. Voi continua aceste negocieri. Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara ucrainenilor că îşi continuă eforturile diplomatice pentru a întări apărarea ţării şi a arătat că următoarea etapă şi următorul obiectiv al său va fi să obţină avioane de luptă moderne. Mesajul pe care îl transmite liderilor internaţionali este că Ucraina poate obţine victoria încă din acest an, dar pentru aceasta este nevoie de arme adecvate
  • Peste 30.000 de mercenari Wagner au murit în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a anunțat Casa Albă, în timp ce potrivit SUA majoritatea celor care au decedat erau recrutați din închisorile rusești.
  • Prigojin revendică capturarea unui oraș aflat la nord de Bahmut.Liderul grupului paramilitar rus Wagner a afirmat vineri că trupele sale au cucerit localitatea ucraineană Paraskovievka, oraș care se învecinează cu Bahmutul, scena celei mai lungi bătălii din Donbas, potrivit AFP.
  • De ce cred ucrainenii că rușii obișnuiți sunt la fel de vinovați ca și Putin. „Nu, cea mai mare parte a populației l-a susținut pe Putin - cei care nu l-au susținut pe Putin au trăit într-o complicitate cu guvernul său conform căruia: „Încă avem gaz și petrol, încă avem o mulțime de bani, așa că nu vă atingeți de noi și nu ne vom revolta”, spune o jurnalistă ucraineancă, referindu-se la un contract social nescris prin care autoritățile le promiteau cetățenilor ruși stabilitate în schimbul tăcerii lor.
  • Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania, a spus Pentagonul. Un al doilea grup se află deja în curs de pregătire, în timp ce perioada de pregătire este de cinci săptămâni scrie CNN.
  • Kuleba: Nimeni nu împinge Ucraina să negocieze cu Putin, nu are sens. Ministrul de externe a adăugat că Ucraina a reușit să schimbe cu succes concentrarea inițială a celor mai apropiați aliați ai săi, de la prevenirea victoriei Rusiei la accentuarea în schimb a victoriei Ucrainei. "Au început să vorbească despre aceasta și să construiască politica pornind de la ea", a spus el, citat de Kyiv Independent.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că el crede în continuare că Ucraina poate învinge în războiul cu Rusia, transmite agenţia DPA.
  • Președintele ucreainean Volodimir Zelenski a spus că este „evident” că Ucraina nu va fi capătul de linie al invaziei președintelui rus Vladimir Putin și că în chiar acest moment Rusia se gândește la „sugrumarea” Republicii Moldova.
  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că nu poate exista pace în Ucraina până când Rusia nu este învinsă că nu este momentul pentru un dialog cu Kremlinul, după ce anul trecut liderul de la Paris avea un ton mai împăciuitor și a căutat să țină legătura cu Vladimir Putin.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 359, LIVETEXT:

01:16Zelenski: Lumea a auzit deja cât de necesară este crearea unei coaliţii a avioanelor pentru securitatea Ucrainei. Voi continua aceste negocieri

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara ucrainenilor că îşi continuă eforturile diplomatice pentru a întări apărarea ţării şi a arătat că următoarea etapă şi următorul obiectiv al său va fi să obţină avioane de luptă moderne. Mesajul pe care îl transmite liderilor internaţionali este că Ucraina poate obţine victoria încă din acest an, dar pentru aceasta este nevoie de arme adecvate

00:24Kuleba: Nimeni nu împinge Ucraina să negocieze cu Putin, nu are sens.

Ministrul de externe a adăugat că Ucraina a reușit să schimbe cu succes concentrarea inițială a celor mai apropiați aliați ai săi, de la prevenirea victoriei Rusiei la accentuarea în schimb a victoriei Ucrainei. "Au început să vorbească despre aceasta și să construiască politica pornind de la ea", a spus el, citat de Kyiv Independent.

23:54 Peste 30.000 de mercenari Wagner au murit în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a anunțat Casa Albă, în timp ce potrivit SUA majoritatea celor care au decedat erau recrutați din închisorile rusești.

23:40 Polonia nu va trimite F-16 în Ucraina, dar nu se opune trimiterii altor avioane.

În timpul Conferinței de Securitate de la Munchen de vineri, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia nu este deschisă la furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei. Cu toate acestea, el a exprimat disponibilitatea țării de a colabora cu alte state membre NATO pentru a furniza avioane de luptă alternative.

23:05Președintele american Joe Biden va avea o întâlnire la Varșovia cu membrii formatului București 9, grupul aliaților NATO de pe flancul estic, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice.

22:04Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că SUA sunt „profund îngrijorate” cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova, relatează CNN.

Prigojin revendică capturarea unui oraș aflat la nord de Bahmut

21:41Un jurnalist critic al Kremlinului, ținut departe de BAFTA din cauza temerilor legate de siguranță

Jurnalistul de investigație bulgar Christo Grozev, un critic de lungă durată al Kremlinului, a declarat vineri că i s-a "interzis" să participe la viitoarele premii BAFTA de la Londra. Jurnalistul bulgar Christo Grozev de la cunoscutul site Bellingcat a denunţat infiltrarea serviciilor secrete ruse în Bulgaria, ţară în care afirmă că nu se simte în siguranţă

21:21Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania, a spus Pentagonul. Un al doilea grup se află deja în curs de pregătire, în timp ce perioada de pregătire este de cinci săptămâni scrie CNN.

Primul grup de 635 de ucraineni a încheiat cursul în zona de antrenament Grafenwoehr, potrivit unui comunicat al secretarului de presă al Pentagonului Brig. Gen. Pat Ryder, unde SUA își desfășoară propriul antrenament combinat de arme și manevre. Batalionul ucrainean s-a antrenat și pe vehiculul de luptă al infanteriei Bradley.

20:26De ce cred ucrainenii că rușii obișnuiți sunt la fel de vinovați ca și Putin

„Nu, cea mai mare parte a populației l-a susținut pe Putin - cei care nu l-au susținut pe Putin au trăit într-o complicitate cu guvernul său conform căruia: „Încă avem gaz și petrol, încă avem o mulțime de bani, așa că nu vă atingeți de noi și nu ne vom revolta”, spune o jurnalistă ucraineancă, referindu-se la un contract social nescris prin care autoritățile le promiteau cetățenilor ruși stabilitate în schimbul tăcerii lor.

20:21Un grup bipartizan de parlamentari americani îl presează direct pe președintele Joe Biden să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16, în timp ce războiul început de Rusia intră în al doilea an, relatează Politico și CNN.

20:05Prigojin revendică capturarea unui oraș aflat la nord de Bahmut

Liderul grupului paramilitar rus Wagner a afirmat vineri că trupele sale au cucerit localitatea ucraineană Paraskovievka, oraș care se învecinează cu Bahmutul, scena celei mai lungi bătălii din Donbas, potrivit AFP.

Zelenski: Ucraina nu va fi ultima oprire a lui Putin. Rusia se gândește să sugrume Moldova

18:50Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că el crede în continuare că Ucraina poate învinge în războiul cu Rusia, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

"Acesta este motivul pentru care îi sprijinim", a explicat el, îndemnând statele occidentale să-şi sporească angajamentele pentru livrări de tancuri către armata ucraineană. "Am îndemnat aliaţii să facă tot ce le stă în putinţă pentru a livra arme moderne, inclusiv vehicule blindate şi tancuri", a insistat Stoltenberg, după ce Ucraina a primit din partea statelor NATO, la reuniunea miniştrilor apărării încheiată miercuri, promisiunea că îi vor fi transferate cel puţin 48 de tancuri germane Leopard 2, mai puţine decât cele estimate anterior.

Stoltenberg crede că, în cele din urmă, războiul s-ar putea încheia la masa negocierilor, dar aceasta depinde de cât de bine va fi consolidată Ucraina pe câmpul de luptă.

18:37Belarus este gata să înceapă producția de avioane de atac Suhoi Su-25 / Lukașenko: Și-au dovedit eficiența în Ucraina

Belarus este gata să lanseze producția de avioane de atac la sol Sukhoi Su-25, care ”și-au dovedit eficiența în Ucraina”, i-a spus președintele belarus Alexander Lukașenko președintelui rus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri de vineri, potrivit agenției de știri de stat belaruse BelTA.

18:11 Președintele ucreainean Volodimir Zelenski a spus că este „evident” că Ucraina nu va fi capătul de linie al invaziei președintelui rus Vladimir Putin și că în chiar acest moment Rusia se gândește la „sugrumarea” Republicii Moldova.

18:08Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri la Conferinţa de securitate de la Munchen că nu livrările de arme către Ucraina sunt cele care prelungesc războiul în această ţară, ci dimpotrivă, acestea l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să realizeze că nu-şi va putea atinge „obiectivul imperialist”, relatează EFE, AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

„Nu livrările noastre de arme sunt cele care prelungesc războiul. Dimpotrivă. Cu cât Putin va înţelege mai repede că nu-şi va atinge obiectivul imperialist, cu atât mai mare este posibilitatea încheierii războiului şi retragerii trupelor”, a spus Scholz.

Cancelarul german a mai spus că în continuare trebuie menţinut echilibrul între sprijinul pentru Ucraina şi evitarea unei escaladări nedorite a conflictului şi a salutat faptul că preşedintele american Joe Biden şi alţi aliaţi împărtăşesc această opinie.

18:03 Rusia a introdus un pachet gratuit de canale prin satelit pentru rezidenții care locuiesc în Ucraina ocupată, despre care criticii spun că este o încercare de a crea un „ghetou digital”, relatează The Guardian.

Pachetul se numește Russkiy Mir, sau Lumea Rusă, care a devenit sinonimă cu propaganda pe care Rusia încearcă să o răspândească în afara granițelor sale, concentrându-se pe măreția sa imperială și pe inamicii din afară hotărâți să o distrugă, și anume Occidentul.

Putin ar putea anunța sfârșitul „operațiunii militare speciale” în Ucraina

17:58Kremlinul vrea să instituie o contribuție „unică” a companiilor la buget / Visterie secătuită

Kremlinul discută în prezent cu angajatorii ruși despre introducerea în următoarele săptămâni a unei „contribuții voluntare unice” din partea companiilor la bugetul federal, care este supus unei creșteri puternice a cheltuielilor în legătură cu intervenția militară din Ucraina, potrivit AFP.

17:29Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că nu poate exista pace în Ucraina până când Rusia nu este învinsă că nu este momentul pentru un dialog cu Kremlinul, după ce anul trecut liderul de la Paris avea un ton mai împăciuitor și a căutat să țină legătura cu Vladimir Putin. Președintele francez a cerut, totodată, vineri aliaților să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, pentru a ajuta țara să desfășoare o contraofensivă necesară împotriva Rusiei.

16:52Kazahstanul va furniza 100.000 de tone de petrol, prin conducta rusească Drujba, către rafinăria PCK Schwedt din Germania în luna martie, după ce a convenit cu toate părțile implicate termeni comerciali și juridici, au declarat două surse familiare cu discuțiile, relatează Reuters.

16:21 Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat vineri pe ambasadorul italian după ce Moscova a anunțat că o serie de spectacole ale artiștilor ruși în Italia au fost anulate.

Într-o declarație, ministerul a acuzat autoritățile italiene de discriminare împotriva artiștilor ruși, fără a oferi mai multe detalii, potrivit Reuters.

16:00VIDEO nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni a surprins din tranșee momentele dramatice din timpul respingerii unui atac intens al armatei ruse.

15:51Rebranding de război. În timpul discursului său programat în fața Adunării Federale la 21 februarie, la aproape un de la declanșarea invaziei, președintele rus Vladimir Putin ar putea propune schimbarea statutului campaniei militare din Ucraina, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, transmite The Moscow Times.

15:48Cancelarul german Olaf Scholz a promis vineri un sprijin susținut pentru Ucraina, în timp ce Kievul se luptă să respingă trupele rusești. „De la început, sprijinul nostru a fost conceput pentru a dura", a declarat el la Conferința de Securitate de la München, potrivit AFP.

15:16 ​Regina Margareta a II-a a Danemarcei s-a întâlnit cu zeci de lideri din toată lumea, de-a lungul celor 51 de ani de când a devenit suverană, dar spune că nu va uita niciodată întâlnirea ei cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Comandantul forțelor armate norvegiene nu crede în victoria Ucrainei

14:57 Comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, nu crede în victoria militară a Ucrainei în războiul cu Rusia, în pofida sprijinului consistent anunțat de Oslo și alte state occidentale.

14:55Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu ar trebui să existe niciun tabu în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina, deoarece țara sa are nevoie de ele pentru a-și apăra suveranitatea, transmite Reuters.

Zelenski a făcut declarația în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul olandez Mark Rutte, aflat în vizită la Kiev, cu puțin timp înainte de începerea Conferinței de Securitate de la Munchen, o reuniune globală anuală care se așteaptă să fie dominată de războiul Rusiei din Ucraina.

„Avem o înțelegere comună cu Olanda că nu ar trebui să existe niciun tabu în ceea ce privește furnizarea armelor pentru armata noastră, pentru Ucraina noastră, deoarece acestea susțin și protejează suveranitatea noastră", a declarat liderul de la Kiev.

14:06Consiliul Europei va organiza în 24 februarie o ceremonie în sprijinul poporului ucrainean, la exact un an de la începerea războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.

Ceremonia va fi urmată de o şedinţă extraordinară a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

În 23 şi 24 februarie, Palatul Europei din Strasbourg va fi luminat în culorile drapelului Ucrainei.

Putin spune că va crește cererea pentru gazele rusești în Asia

13:45Un agent de securitate care lucra la ambasada Marii Britanii din Berlin prins spionând pentru Rusia a fost condamnat la 13 ani și două luni de închisoare de un tribunal din Londra, scrie The Guardian.

13:41 FSB i-a cerut unui ofițer al Serviciului Federal de Informații (BND) de la Berlin arestat pentru spionaj în luna decembrie să obțină informații privind coordonatele sistemelor HIMARS din Ucraina într-un caz care a provocat îngrijorări majore în cancelariile occidentale.

13:34Președintele Vladimir Putin a lăudat vineri gigantul rus al gazelor naturale, promițând că Gazprom va prospera în ciuda încercărilor Occidentului de a-i reduce influența, deoarece cererea de gaze va crește în Asia, transmite Reuters.

13:11 Retailerul francez Auchan, care și-a continuat activitatea în Rusia după izbucnirea războiului, ar fi aprovizionat armata rusă din Ucraina, sub pretextul ajutorului umanitar, și ar fi ajutat, de asemenea, comitetele militare să își trimită angajații pe front în timpul mobilizării, potrivit unei investigații comune a publicațiilor The Insider, Le Monde și Bellingcat, citată de The Moscow Times.

Finlanda, încă un pas spre aderarea la NATO

13:03Parlamentul Finlandei va vota la 28 februarie legislaţia necesară care va permite ţării să devină membră a NATO, a anunţat vineri şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a legislativului finlandez, conform Reuters.

Cu toate acestea, Finlanda nu va putea deveni membră a alianţei militare occidentale până când Turcia şi Ungaria, state membre ale acesteia, nu vor ratifica la rândul lor cererea ei de aderare.

Până în prezent, 28 dintre cele 30 de state membre ale NATO au ratificat protocoalele de aderare ale Suediei şi Finlandei la această organizaţie. Ungaria şi Turcia încă nu au finalizat această procedură.

12:47 Sistemul de apărare aeriană cu rachete (SAM) Tor-M2KM aproape că nu are concurenți în lume, deși o unitate a fost deja distrusă în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan și nici India nu a dorit să îl cumpere.

12:11 Vremea a ținut cu Europa în această iarnă, astfel că prețul gazelor naturale au scăzut joi sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată în ultimele 17 luni, în urma diminuării temerilor privind criza energetică în regiune, transmite Bloomberg. În luna septembrie, președintele rus Vladimir Putin amenința că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că „va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada" precum lupului dintr-un basm rusesc, potrivit Reuters.

11:53Statele Unite ale Americii consideră că peninsula ucraineană Crimeea ar trebui demilitarizată, iar Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra unor ţinte militare de pe acest teritoriu anexat ilegal de Rusia în 2014, a declarat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, transmite Reuters. Moscova susține că declarațiile oficialului american dovedesc că SUA sunt implicate în conflict.

Districtului Militar Central al Rusiei are un nou comandant

11:40Facebook i-a permis oligarhului moldovean Ilan Șor, condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în urmărire internațională după ce a fugit din țară, să difuzeze reclame prin care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului pro-occidental, chiar dacă el și partidul său politic se află pe listele de sancțiuni impuse de Statele Unite, scrie The Guardian, citând Associated Press.

11:33În cursul ultimelor 24 de ore, forțele ucrainene au ucis 800 de militari ruși și au distrus 16 sisteme de artilerie, 2 tancuri și alte echipamente militare rusești, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderile totale ale Rusiei între 24 februarie 2022 și 17 februarie 2023 sunt estimate a fi de 141.260 de soldați.

De la începutul invaziei la scară largă, armata rusă și grupurile de mercenari privați au pierdut probabil 175-200.000 de oameni în Ucraina, dintre care până la 60.000 au fost uciși, a informat vineri Ministerul britanic al Apărării.

11:18Rusia l-a numit oficial pe generalul-locotenent Andrei Mordvicev în funcția de comandant al Districtului Militar Central, înlocuindu-l pe generalul-colonel Alexander Lapin, a anunțat vineri agenția de presă RBC, citată de Reuters.

10:53Miliardarul George Soros crede că dacă Rusia va fi învinsă în războiul din Ucraina, aceasta va duce la dizolvarea a ceea ce el numeşte „imperiul rus”, fapt care, potrivit lui, va fi salutat de fostele republici sovietice dornice să-şi regăsească o independenţă reală. În acelaşi timp, filantropul american consideră că în China sunt întrunite condiţiile pentru o schimbare de regim, chiar dacă asta nu se va întâmpla peste noapte, scrie Reuters.

10:50Charles McGonigal, fostul șef al biroului de contraspionaj din New York al FBI, a fost denunțat autorităților americane de către serviciile secrete britanice după ce s-a deplasat la Londra pentru a se întâlni cu o persoană de contact din Rusia.

10:23 Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi o rezoluţie care marchează un an de război al Rusiei împotriva Ucrainei și care „condamnă ferm” agresiunea Moscovei şi reiterează „solidaritatea neclintită cu poporul şi conducerea Ucrainei”, conform unui comunicat al PE.

În rezoluţie, adoptată cu 444 voturi pentru, 26 împotrivă şi 37 abţineri, eurodeputaţii îşi reafirmă sprijinul pentru furnizarea de asistenţă militară Ucrainei atât timp cât este necesar şi solicită să se acorde o atenţie sporită livrării de avioane de luptă şi elicoptere occidentale, sisteme adecvate de rachete şi o creştere substanţială a livrărilor de muniţii către Kiev.

Ucraina nu trebuie doar să fie capabilă să se apere, ci şi să recâştige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut pe plan internaţional, arată membrii PE.

De asemenea, rezoluţia solicită statelor membre ale UE să adopte cel de-al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi până la sfârşitul lunii februarie şi să extindă în mod substanţial domeniul de aplicare al acestuia. Textul îndeamnă UE, statele membre şi aliaţii lor să facă sancţiunile existente mai eficiente şi să ia măsuri urgente pentru a bloca orice încercare de eludare a acestor măsuri restrictive. Eurodeputaţii solicită și finalizarea regimului juridic care să permită confiscarea activelor ruseşti îngheţate de UE.

Este puțin probabil ca Rusia să își atingă obiectivul de a captura orașul Bahmut până la 24 februarie

10:05O explozia a fost auzită în centrul Sevastopolului din Crimeea ocupată, transmite Ukrainska Pravda. Autoritățile impuse de Moscova susține că au doborât o dronă.

09:10Președintele Chinei, Xi Jinping, va rosti un discurs de pace la 24 februarie, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat vineri ministrul de externe italian, Antonio Tajani, citându-l pe înaltul diplomat Wang Yi, transmite Reuters.

Wang Yi „mi-a spus că Xi va ține un discurs de pace la un an de la invazia Ucrainei" pe 24 februarie, a declarat ministrul Antonio Tajani pentru postul de radio italian RAI, la o zi după ce s-a întâlnit cu cel mai înalt diplomat chinez la Roma.

08:33 Este puțin probabil ca Rusia să își atingă obiectivul de a captura orașul Bahmut până la 24 februarie, când se va implini un an de la începutul invaziei, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

08:00Cum este gestionată în prezent producția de arme și muniție. În lupta împotriva Rusiei, armata ucraineană folosește mai multă muniție decât poate produce. NATO a cerut statelor membre să coordoneze și să pregătească cât mai curând posibil noi contracte de aprovizionare, în timp ce companiile producătoare de muniții trebuie să-şi sporească capacitățile de producție, potrivit Euronews, citat de Rador.

07:23 Decizia Rusiei de a-și reduce producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi reflectă incapacitatea acesteia de a vinde tot petrolul, a declarat joi Ben Harris, un secretar adjunct al Departamentului Trezoreriei SUA, citat de Reuters.

01:30Zelenski, în mesajul său de joi seară: Alți 101 ucraineni aflați în captivitate la ruşi au fost readuşi acasă / A continua cu eliberarea teritoriului nostru, o prioritate pe care o pregătim cu grijă

Preşedintele Ucrainei afirmă că păstrarea sub control a situaţiei de pe linia frontului şi pregătirea pentru orice escaladare a inamicului reprezintă o prioritate pentru viitorul apropiat. El spune și că eliberarea în continuare a teritoriului ucrainean este „o prioritate pe care o pregătim cu grijă”.

Cea mai mare rafinărie din Ucraina, lovită în atacul cu rachete lansat de ruși joi

01:12Șeful Organizației Mondiale a Sănătății din Europa este uimit de rezistența sistemului de sănătate ucrainean

Hans Kluge, directorul european al Organizației Mondiale a Sănătății, a salutat joi sistemul de sănătate din Ucraina pentru că nu a cedat în fața războiului și a izbucnirii unor boli, așa cum s-a prezis atunci când Rusia a invadat țara în urmă cu un an, potrivit CNN.

Kluge a amintit "o mulțime de proiecții pesimiste" de anul trecut, inclusiv că "sistemul de sănătate se va prăbuși" și că va avea loc "o explozie de Covid-19, tuberculoză, HIV/SIDA".

00:51 Sprijinul Congresului SUA pentru Ucraina nu se va diminua, afirmă un senator pentru AFP

Statele Unite vor continua să acorde pachete importante de ajutor Ucrainei, în pofida ostilității unor republicani, a dat asigurări influentul senator democrat Sheldon Whitehouse într-un interviu acordat joi AFP, chiar înainte de a pleca la Conferința de securitate de la Munchen.

00:40Rusia a lovit cea mai mare rafinărie a Ucrainei în atacul cu rachete de joi dimineață

00:05 Pentru prima dată de la începutul războiului, un ministru israelian a venit la Kiev / Ecuaţia Ucraina-Rusia-Iran-Israel complică relaţiile

Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condiţiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce priveşte loviturile asupra unor presupuse ţinte iraniene din Siria şi nu a promis furnizarea directă de arme Kievului.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Rachete și artilerie rusești au lovit joi un cartier rezidențial din orașul Bahmut, ucigând trei bărbați și două femei și rănind nouă persoane, a declarat procurorul general al Ucrainei, adăugând că acest lucru este investigat ca o crimă de război.
  • Rusia a lovit cea mai mare rafinărie a Ucrainei în atacul cu rachete de joi dimineață. A fost lovită şi rafinăria de la Kremenciuk, la circa 200 de kilometri sud-est de capitala Kiev, dar autorităţile ucrainene nu au oferit detalii despre amploarea pagubelor.
  • Generalul Mark Milley: Nici Rusia, nici Ucraina n-au şanse să-şi atingă obiectivele. Războiul se va încheia la masa negocierilor. Nici Rusia, nici Ucraina nu au şanse să-şi atingă obiectivele militare pe care şi le-au propus, aşa că războiul se va încheia probabil la masa negocierilor, a declarat generalul Mark Milley, şeful Statului Major interarme al armatei americane, într-un interviu pentru Financial Times
  • Pentru prima dată de la începutul războiului, un ministru israelian a venit la Kiev / Ecuaţia Ucraina-Rusia-Iran-Israel complică relaţiile. Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condiţiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce priveşte loviturile asupra unor presupuse ţinte iraniene din Siria şi nu a promis furnizarea directă de arme Kievului.
  • Artizanul Acordurilor de la Minsk recunoaşte că nu a mizat pe realizarea lor atunci când le-a conceput / Fostul strateg al Kremlinului e mulţumit de anexarea noilor regiuni ucrainene.
  • Volodimir Zelenski a exclus să cedeze vreun teritoriu ucrainean în „favoarea lui Putin” în cadrul unui potențial acord de pace cu Rusia. Într-un interviu acordat BBC, liderul ucrainean a declarat că dacă ar ceda vreun teritoriu ar însemna că Rusia ar putea „continua să revină”.
  • Wagner critică din nou armata rusă pentru că nu a grăbit ofensiva. Evgheni Prigojin, șeful grupului paramilitar rus, a declarat că orașul Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, nu va cădea până în „martie sau aprilie”, atacând „birocrația militară” rusă care, în opinia sa, întârzie ofensiva, potrivit AFP.
  • Noua ofensivă rusă în estul Ucrainei este „foarte jalnică”, spune un oficial american / „Peste 200.000 de soldați ruși morți sau răniți”. „Vedeți cum războiul macină în est, în Bahmut”, a declarat subsecretarul american pentru afaceri politice, Victoria Nuland. „Rusia a declarat că lansează o nouă ofensivă. Ei bine, dacă asta este, este foarte patetic, aș spune eu”.
  • Belarusul se va alătura Rusiei în război dacă este atacat, amenință Lukașenko. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat joi că va ordona trupelor sale să lupte alături de Rusia dacă o altă țară lansează vreun atac împotriva Belarus, scrie The Guardian.
  • Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov afirmă că a declarat că Kremlinul pregătește un „plan B” cu ajutorul oligarhului Viktor Medvedciuk după ce forțele de invazie ruse nu au reușit să cucerească țara.
  • VIDEO O explozie de proporții a avut loc joi la Armeansk, un oraș din Crimeea ocupată de ruși care se află în apropierea graniței peninsulei cu regiunea Herson din sudul Ucrainei.
  • NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu Rusia, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu arată nicio voinţă de pace, la un an după ce a declanşat războiul contra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP şi publicat joi.

---------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro