Facebook i-a permis oligarhului moldovean Ilan Șor, condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în urmărire internațională după ce a fugit din țară, să difuzeze reclame prin care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului pro-occidental, chiar dacă el și partidul său politic se află pe listele de sancțiuni impuse de Statele Unite, scrie The Guardian, citând Associated Press.

Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Reclamele cu politicianul cu legături cu Kremlinul Ilan Șor - suspectat de furtul miliardului de dolari din băncile din Republica Moldova - au fost în cele din urmă eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi văzute de milioane de ori în Republica Moldova.

Căutând să exploateze furia din cauza inflației și a creșterii prețurilor la carburanți, postările plătite ale Partidului Șor au vizat guvernul președintelui pro-occidental Maia Sandu, care la începutul acestei săptămâni a detaliat ceea ce ea a spus că este un complot al Rusiei pentru o lovitură de stat folosind sabotori externi.

Reclamele dezvăluie modul în care Rusia și aliații săi au exploatat deficiențele platformelor sociale, precum Facebook, multe dintre ele operate de companii americane, în încercarea de a submina guvernele din Europa de Est.

Deputatul fugar Ilan Șor, surprins în ianuarie 2022 într-un mall din Israel

Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, fără a figura în registrele vamale și de frontieră.

Peste o lună, Procuratura a anunțat că a pornit o serie de acțiuni de urmărire penală pe faptul trecerii ilegale a frontierei de către Șor, în condițiile în care acesta avea interdicție de a părăsi țara cât timp este cercetat într-un dosar penal pentru escrocherie și spălare de bani, în care a fost condamnat în primă instanță la 7 ani și jumătate de închisoare.

Autoritățile de la Chișinău l-au dat în urmărire națională și internațională pe Ilan Șor, iar în decembrie 2021 i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

Ilan Șor a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție, scria Ziarul de Gardă.

În ianuarie 2022, deputatul fugar Ilan Șor a fost surprins plimbându-se printr-un mall din Israel. Șor a fost filmat de un moldovean stabilit în Israel, iar imaginile au fost publicate pe Facebook, scria deschide.md. Ilan Șor, însoțit de un bodyguard, a fost surprins când se plimba printr-un mall din orașul Netania, Israel, iar în momentul în care a observat că este filmat, a fugit.

În octombrie 2022, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni „maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

Maia Sandu: „Încercările de destabilizare a țării sunt o realitate”

  • „Încercările de destabilizare sunt o realitate și reprezintă o adevărată provocare pentru instituțiile noastre”, a spus președinta Republicii Moldova, Maia Sandu joi, la învestirea noului guvern de la Chișinău condus de premierul pro-occidental, Dorin Recean, fostul ei consilier pentru apărare și securitate.

Luni, Maia Sandu a vorbit despre un plan al Moscovei de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Ea a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

  • „Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.
  • Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
  • Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent.
  • De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a spus Maia Sandu.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în 9 februarie, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Declarațiile lui Zelenski au venit în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Planul Moscovei pentru Chișinău ar implica și "diversioniști" din Serbia. Cum ar fi urmat aceștia să intre în Republica Moldova