Rusia ar avea în plan să trimită în Republica Moldova grupuri de ceceni pentru o lovitură de stat, a avertizat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. De altfel, Maia Sandu a avertizat luni că planul Moscovei ar presupune acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, prin folosirea unor persoane din afara ţării.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Alexei Danilov a spus, într-o intervenție televizată, că serviciile secrete ucrainene au avertizat Chișinăul că Moscova ar putea implica luptători din Cecenia în intenția sa de a organiza o lovitură de stat, conform moldova1.md.

  • „Le știm numele și prenumele și monitorizăm cu atenție ca aceste persoane să nu ajungă la Chișinău”, a precizat secretarul Consiliului ucrainean de securitate.

Conform acestuia, ar fi vorba despre un grup de militari ceceni care au participat anul trecut la invadarea Ucrainei și care ar face parte acum din grupul de salvatori trimis de Rusia în Turcia, în urma cutremurului, iar de acolo ar putea ajunge la Chișinău.

  • „Unii dintre acei ticăloși care a făcut parte din așa-numitul „grup cecen” aici, pe teritoriul nostru, în perioada 24-25-26 februarie se află acum într-o cu totul altă parte a lumii.
  • În prezent, sunt „lucrători de urgență” în Turcia. Acum monitorizăm cu atenție această situație pentru a ne asigura că acești „salvatori” nu ajung la Chișinău”, a adăugat Danilov, conform Pravda.

Reacția liderului cecen Ramzan Kadîrov

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a reacționat pe contul său de Telegram, spunând că „granițele Rusiei se schimbă doar atunci când ea însăși își dorește asta”.

  • „La orizontul ucrainean a apărut un alt cunoscător încrezător în sine, care ar fi dezvăluit planurile Rusiei de a organiza o lovitură de stat în Moldova și a prezis prăbușirea Federației. (…)
  • Dacă există un ordin de la Comandantul Suprem, suntem pregătiți să mergem chiar și în America, vom lăsa Moldova cu mult în urmă.
  • Și orice astfel de ordin nu este discutat, ci îndeplinit”, a susținut Ramzan Kadîrov pe Telegram.

„Salvatorii” trimiși de Rusia în Turcia după cutremur sunt conduși de un fost comandant cecen căutat de Ucraina

Echipa trimisă de Rusia în Turcia pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare în urma cutremurului devastator este condusă de un fost comandant cecen căutat de Ucraina pentru presupuse crime de război comise anul trecut, conform CNN.

Danil Martynov ar fi fost în mai multe zone din Ucraina în primele săptămâni ale invaziei ruse și ar fi un apropiat al lui Ramzan Kadîrov, putând fi văzut în mai multe videoclipuri publicate de liderul cecen pe canalul său de Telegram, scrie CNN.

În ultimele zile, el a acordat interviuri presei ruse din zona cutremurului din Turcia, după ce anul trecut a fost numit consilier în Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei.

În luna august a anului trecut, SBU, serviciul de securitate ucrainean, a susținut că Martinov a comis o serie de crime de război în orașul Borodianka, la nord de Kiev.

SBU l-a descris pe Martinov drept șeful adjunct al trupelor Gărzii Naționale din Cecenia, spunând că este „responsabil” pentru pregătirea personalului de securitate al lui Kadîrov. SBU a susținut că Martinov ar fi gestionat ocuparea de către forțele ruse a spitalului de psihiatrie din Borodianka, în luna martie a anului trecut, când au fost luați ostatici aproape 500 de oameni - pacienți, cadre medicale și localnici.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Ea a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

  • „Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.
  • Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
  • Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent.
  • De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a spus Maia Sandu.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.