Declarațiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de a da o lovitură de stat în Republica Moldova nu rămân fără ecou la Moscova. Ministerul rus de externe reacționează după o zi, susținând că acuzațiile sunt „nefondate”, iar Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

„Asemenea acuzații sunt complet nefondate. Sunt construite în spiritul trucurilor clasice pe care le folosesc adesea Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina: mai întâi acuzați cu referire la informații secrete presupuse care nu pot fi verificate, apoi le folosiți pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de Tass.

Ea a comentat că Volodimir Zelenski a lansat teoria „planului rus pentru destabilizarea Moldovei” având ca scop „atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia”. Zaharova a afirmat că autoritățile moldovenești au confirmat „falsul lui Zelenski”, pentru a distrage atenția de la problemele interne.

„Facem apel la autoritățile moldovenești să dea dovadă de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară și să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor țării lor, înțelegând marile avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relațiile de prietenie stabile cu Rusia. (...) Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova”, a mai spus oficialul Ministerului rus de Externe.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean.

Maia Sandu a susținut luni o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova:

  • „Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.
  • Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova.
  • Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova.
  • Nu știm însă dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănator Ucrainei”.
  • „Adresați-vă domnului Zelenski, noi nu știm despre ce este vorba”, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnaliști despre declarațiile lui Zelenski, conform agenției ruse de stat Ria Novosti.

Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.

La o zi de la declarațiile liderului de la Kiev, premierul moldovean Natalia Gavriliță a demisionat, după un an și jumătate de activitate, iar în locul acesteia a fost numit Dorin Recean, consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.