FSB i-a cerut unui ofițer al Serviciului Federal de Informații (BND) de la Berlin arestat pentru spionaj în luna decembrie să obțină informații privind coordonatele sistemelor HIMARS din Ucraina, scrie presa germană, citată de Ukraîinska Pravda.

Politia germanaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Mai multe publicații germane afirmă că Serviciul de Securitate al Rusiei a încercat să obțină prin intermediul angajatului BND informații despre pozițiile de artilerie și de apărare aeriană ale armatei forțelor ucrainene.

Acestea notează că FSB a instruit ofițerul german să obțină și să transmită Moscovei datele GPS de la lansatoarele multiple de rachete HIMARS trimise Ucrainei de către Statele Unite, precum și coordonatele de la sistemul de apărare aeriană IRIS-T furnizat de Berlin.

Presa germană scrie că angajatul a primit o sumă de șase cifre și că banii au fost găsiți în timpul perchezițiilor făcute cu ocazia arestării sale, însă că este puțin probabil ca datele cerute de FSB să fi ajuns pe mâna Rusiei.

Ce se știe despre spionul Rusiei arestat în Germania

Autoritățile germane au anunțat în data de 22 decembrie a anului trecut că au arestat un angajat al BND care este suspectat de înaltă trădare.

Bărbatul identificat doar drept Carsten L., în conformitate cu legislația germană privind protejarea identității, „a furnizat informaţii, colectate în timpul activităţii sale, unui serviciu de informaţii rusesc” în 2022, potrivit parchetului federal din Karlsruhe, cel care anchetează cazul.

Procurorii germani au precizat că au percheziţionat apartamentul şi postul de lucru al acestuia, precum şi ale unei alte persoane. „Ancheta a fost efectuată în strânsă colaborare cu BND”, a adăugat parchetul. Suspectul a fost adus în faţa unui judecător şi arestat preventiv.

Câteva zile mai târziu presa din Statele Unite a scris, citând mai mulți oficiali occidentali familiari cu situația, că ofițerul de informații german a avut acces la o mulțime de informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina, precum și la cunoștințe despre modul în care au fost colectate de SUA și aliații săi.

Oficialii americani și britanici au spus că încearcă să determine amploarea potențialelor daune pentru războiul din Ucraina. Un oficial american a spus că există „îngrijorare gravă” în legătură cu acest caz.

Carsten L. a lucrat pentru o filială de informații Serviciului Federal de Informații care efectuează supraveghere electronică și colaborează cu Agenția de Securitate Națională a SUA și cu Cartierul General de Comunicații al Guvernului Marii Britanii.

Germania nu este membră a așa-numitei comunități de informații Five Eyes formată din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, dar Berlinul primește informații sensibile din acele țări, în special în legătură cu războiul din Ucraina, au declarat oficiali din trei țări.

Îngrijorări legate de cazul de spionaj din Germania

Carsten L. a lucrat cu informații legate de războiul Rusiei din Ucraina, având acces inclusiv la material adunat de sateliții militari germani, au spus oficialii germani.

Departamentul său a procesat, de asemenea, informații secrete din Rusia și Ucraina, obținute de alte agenții de spionaj occidentale, prin accesarea dispozitivelor electronice, interceptarea telecomunicațiilor și a imaginilor prin satelit.

Bundesnachrichtendienst (BND), care are un personal de 6.500 de oameni și are sediul într-un campus extrem de protejat din centrul Berlinului, și-a concentrat colectarea de informații și analiză asupra Rusiei și Ucrainei încă de la începutul războiului și este, în mod tradițional, activ și în Balcani, Orientul Mijlociu și Africa.

BND a primit o informare despre presupusul spion de la un serviciu de informații aliat la începutul acestui an, au spus oficialii germani. După o anchetă internă, cazul a fost transmis procurorului federal, care a dispus arestarea bărbatului.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.