Președintele american Joe Biden va avea o întâlnire la Varșovia cu membrii formatului București 9, grupul aliaților NATO de pe flancul estic, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice.

Biden si IohannisFoto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Președintele Joe Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda în timpul călătoriei sale de săptămâna viitoare pentru a-i mulțumi pentru asistența militară și umanitară oferită de Varșovia Ucrainei, a anunțat Casa Albă, relatează CNN.

Președintele va avea o întâlnire la Varșovia cu membri NATO în forma București 9, grupul aliaților NATO de pe flancul estic, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice.

Călătoria „vine într-un moment important”, deoarece invazia Rusiei asupra Ucrainei atinge pragul unui an, a spus Kirby.

Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria și este o organizație înființată pe 4 noiembrie 2015 în București, la inițiativa președintelui României Klaus Iohannis și a președintelui Poloniei Andrzej Duda în cadrul unei întâlniri bilaterale.

Biden se întâlnește cu Duda marți dimineața.

„Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Duda și, de fapt, poporului polonez pentru asistența militară și umanitară de 3,8 miliarde de dolari pe care i-a oferit Ucrainei în ultimul an. Și pentru toate eforturile pe care poporul polonez le-a făcut pentru a primi cu generozitate mai multe persoane. peste un milion și jumătate de refugiați din Ucraina”, a spus Kirby.

În timpul întâlnirii sale cu liderii membrelor București 9 de miercuri, Biden va „reafirma sprijinul neclintit al Statelor Unite”, potrivit lui Kirby.