Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că orașul Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, nu va cădea până în „martie sau aprilie”, atacând „birocrația militară” rusă care, în opinia sa, întârzie ofensiva, potrivit AFP.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia caută o victorie cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Ucrainei, la 24 februarie, și pe fondul intensificării asaltului său în partea de est a teritoriului ucrainean în ultimele săptămâni.

„Cred că este vorba de martie sau aprilie. Pentru a cuceri Bahmutul, trebuie să tăiați toate rutele de aprovizionare ucrainene”, a declarat Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, într-o înregistrare video postată online.

„Cred că am fi cucerit Bahmut dacă nu ar fi fost această monstruoasă birocrație militară și dacă nu ne-ar fi pus obstacole în cale în fiecare zi”, a continuat Prigojin într-un alt videoclip, expunându-și public divergențele cu ierarhia militară.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a declarat și miercuri că orașul Bahmut ar putea fi încercuit în martie sau aprilie, a relatat Ria Novosti, un post de știri controlat de statul rus.

Prigojin a adăugat, însă, că este „greu de prezis”, iar succesul Rusiei în înconjurarea orașului depinde parțial de cantitatea de armament occidental furnizat Ucrainei.

„Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

„Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă.

Wagner va trebui să își restrângă activitatea după ce a oprit recrutarea din închisori

Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere, relatează The Guardian.

„Numărul unităților Wagner va scădea și, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera de sarcini pe care ni le-am dori”, a spus Prigojin unui grup de bloggeri pro-război și jurnaliști de stat adunați la o cazarmă a armatei din estul Ucrainei miercuri.

„Ați auzit cu toții că recrutarea deținuților în rândurile noastre a încetat”, a spus Prigojin.

Omul de afaceri nu a oferit nicio explicație pentru încetarea campaniei de recrutare din închisori, dar observatorii spun că această mișcare face parte din reacțiile tot mai mari împotriva lui din partea serviciilor de securitate ruse.

Fondatorul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe 9 februarie că grupul de mercenari din Rusia a încetat să mai recruteze deținuți pentru a lupta în Ucraina, potrivit Reuters.

Citește și:

___