Grupul de mercenari ruși Wagner a încetat să recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, transmite Reuters.

Șeful Wagner Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

„Recrutarea de prizonieri de către compania militară privată Wagner a încetat complet", a declarat Prigojin într-un răspuns pentru o instituție mass-media rusești, publicat pe rețelele de socializare.

„Acum ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează pentru noi", a spus el.

Wagner a început să recruteze deținuți din coloniile penale ale Rusiei în vara anului 2022.

Prigojin, un antreprenor în domeniul cateringului, supranumit „băcătarul lui Putin”, care a făcut nouă ani de închisoare în timpul Uniunii Sovietice, a oferit condamnaților o grațiere dacă supraviețuiesc șase luni în Ucraina.

Wagner nu a furnizat informații cu privire la numărul de condamnați care s-au alăturat grupului condus de fostul vânzător de hotdog care a ajuns în vârful mașinăriei de război a lui Putin, dar cifrele oficiale publicate în noiembrie de Moscova au arătat că populația penitenciară a țării a scăzut cu peste 20.000 de persoane între august și noiembrie, cea mai mare scădere din ultimul deceniu.

În decembrie, Reuters a relatat că serviciile de informații americane consideră că Wagner are 40.000 de luptători recrutați din închisori desfășurați în Ucraina, reprezentând majoritatea personalului grupului.

Grupul Wagner a jucat în ultimele luni un rol tot mai important în războiul Rusiei din Ucraina, forța de mercenari fiind vârful de lance al unui asalt de luni de zile asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk.

Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.