Eliberarea unor criminali condamnați, inclusiv a notoriului „agent negru” Alexandr Tiutin, pentru a lupta în grupul de mercenari Wagner în Ucraina a început să provoace controverse în Rusia din cauza plângerilor rudelor victimelor lor, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

Însă Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare, a respins vehement acuzațiile, răspunzând recent prin serviciul de presă al firmei sale Concord cu privire la întrebările legate de recrutarea lui Tiutin, care a fost condamnat pentru 4 crime și eliberat după ce a dus la capăt un stagiu de 6 luni alături de mercenarii Wagner în Ucraina.

Tiutkin a fost un agent imobiliar din Sankt Peterburg care a fost condamnat la 23 de ani de închisoare în 2021 după ce a fost găsit vinovat de ordonarea a două omoruri, una dintre acestea vizând o familie cu 4 membri.

El a fost prins în 2018 după ce a aranjat uciderea nepoatei sale pentru a nu fi nevoit să împartă o moștenire cu ea.

„Asasinul” contractat de Tiutin pentru 600.000 de ruble (aproximativ 8.600 de dolari) s-a dovedit a fi însă un polițist sub acoperire care a primit un pont de la primul bărbat pe care fostul agent imobiliar a încercat să îl angajeze pentru a-i omorî nepoata.

Cine este „agentul negru” din Sankt Petersburg

Tiutin a fost găsit vinovat și de organizarea uciderii în 2005 a lui Dmitri Zeinalov, partenerul său de afaceri, a soției acestuia, a fiului lor în vârstă de 10 ani și a fiicei în vârstă de 14.

Membrii familiei au fost împușcați înainte ca asasinul să le dea „lovitura de grație” cu un topor, crima șocând opinia publică rusă la momentul respectiv.

Tiutin a fost transferat la o colonie penală din Karelia să își execute pedeapsa însă a fost eliberat în data de 16 iunie a anului trecut pentru a se alătura mercenarilor Wagner, la scurt timp după ce gruparea lui Prigojin a început să facă recrutări în penitenciarele rusești.

În pofida vârstei sale (el are 66 de ani), „agentul negru” a supraviețuit luptelor și s-a întors în orașul său natal Sankt Petersburg în luna decembrie, plecând apoi în Turcia pentru a fi cu soția sa.

Prigojin a transmis că aportul adus de bărbați ca Tiutin efortului de război este mult mai important decât cel al unor recruți care nu au condamnări penale, la care se referă cu dispreț drept „băieți de păpădie”.

Mesajul înfiorător transmis de Evgheni Prigojin rușilor

„Lăsați-mă să vă explic filosofia din spatele implicării unor prizonieri în războiul din Ucraina. Un anumit prizonier a ucis, ca agent imobiliar, o familie cu 4 oameni. Nu cunoașteți această familie și nu ați văzut-o niciodată. Dar disprețuiți ce s-a întâmplat”, a afirmat acesta într-un comunicat publicat de firma sa Concord, cea care asigură cateringul pentru Kremlin și i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin”.

„Prizonierul a mers la război și a murit. Sau, printr-un miracol, a supraviețuit. El este un criminal iar în război el valorează de 3-4 ori mai mult decât băieții de păpădie care încă au buzele ude de la lapte. Printre acei băieți de păpădie este fiul vostru, tatăl vostru sau soțul vostru”, a adăugat șeful mercenarilor Wagner.

„Sunteți mai dispuși să lăsați un agent imobiliar ucigaș să meargă la război decât pe cei dragi, pe care, spre deosebire de agentul ucigaș, îi veți primi probabil acasă într-un sicriu de zinc. Dar să nu vă uitați în sicrie fiindcă în locul feței palide pudrate pe care sunteți obișnuiți să o vedeți la înmormântări, așteptând cu seninătate plecarea către rai, veți vedea bucăți de carne sfâșiate de șrapnel de la armele inamice”, a subliniat Prigojin.

„Poate că nici măcar nu este doar o persoană, ci mai multe, fiindcă în acel iad și tocător de carne în care au murit a fost imposibil ca ei să supraviețuiască. Iar dacă el a reușit în mod ironic să supraviețuiască, el nu mai este Vasia agentul imobiliar ucigaș, ci Petia, războinicul norocos”, a mai spus el.

Șeful mercenarilor Wagner nu vrea ca „luptătorii” săi să fie criticați

Prigojin a oferit și presupuse dovezi despre rolul lui Tiutin în lupte, prezentând un raport despre care spune că a fost redactat de comandantul unității sale și care îl recomandă pentru a primi medalia „Pentru Curaj” a Rusiei.

Documentul notează că în data de 6 noiembrie Tiutin a „îndeplinit sarcina luării cu asalt a unei așezări fortificate a forțelor armate ucrainene”, că a descoperit o poziție camuflată a ucrainenilor și a ucis 7 soldați ucraineni cu un lansator de grenade.

Raportul mai susține că Tiutin ar fi fost rănit în timpul luptelor dar a refuzat să fie evacuat.

Cercetătorul Chris Owen amintește că Prigojin nu este un fan al punerii sub semnul întrebării a acțiunilor sale, el cerând chiar săptămâna aceasta parlamentului rus să interzică relatările negative în presă despre mercenarii săi.

Într-o scrisoare trimisă lui Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Prigojin a acuzat „anumite mass-media, bloggeri şi canale Telegram” că i-au discreditat pe unii dintre oamenii săi, în special pe condamnaţii pe care el i-a recrutat personal din închisori pentru a servi în Wagner, prezentându-i drept „băieţi răi şi criminali”.

Urmărește ultimele evoluții din a 337-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.