Rusia a lansat joi un val de atacuri cu rachete spre Ucraina, ucigând cel puțin o persoană, la o zi după ce Kievul a obținut promisiunea că va primi zeci de tancuri moderne de luptă pentru a încerca să respingă invazia rusă. Moscova consideră decizia aliaților o mișcare „extrem de periculoasă". Pe câmpul de luptă Rusia este în superioritate numerică și intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar. Oficialii instalați de Moscova în Donețk susțin că mercenarii Wagner înaintează în Bahmut, orașul în care se dau lupte crâncene de luni de zile, pe care Kremlin încearcă să îl cucerească pentru a trece în contul armatei ruse o victorie după un lung șir de înfrângeri. După decizia istorică a Berlinului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • SUA vor trimite versiunea mai modernă și „mai letală” a tancului Abrams în Ucraina - Pentagon. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat joi că SUA vor trimite Ucrainei versiunea M1A2 a tancului Abrams. Ea a spus că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile americane” și că va dura „luni pentru a transfera” tancurile în Ucraina.
  • Ministru francez: Încă nu există nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leclerc în Ucraina. Franţa nu a decis încă transferul principalelor tancuri de luptă Leclerc în Ucraina, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna în timpul vizitei sale la Odesa din 26 ianuarie, a informat ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda.
  • 11 persoane au fost ucise și alte 11 rănite într-un val de atacuri rusești cu rachete în întreaga Ucraină, a doua zi după ce SUA și Germania au convenit să livreze tancuri la Kiev, a spus purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență din Ucraina, Oleksandr Khorunzhyi, scrie The Guardian.
  • Evgeni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, l-a invitat pe fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin (supranumit Strelkov), să se alăture trupelor sale în Ucraina, pentru a-și dovedi experiența de luptă, relatează Ukrainska Pravda.
  • Lynne Tracy, noul ambasador al Statelor Unite în Federaţia Rusă, a sosit la post la Moscova, potrivit unui tweet al Ambasadei SUA, relatează CNN
  • SUA au trimis, săptămâna aceasta, alături de Banca Mondială și consultanți Deloitte, auditori la Kiev, pentru a se asigura că „nu este deturnat niciun ajutor sau armament”, potrivit subsecretarului de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, relatează CNN.
  • Oficialii guvernului ucrainean care se sustrag de la îndatoririle lor în timpul războiului vor fi înlăturați rapid, a declarat joi un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski, pe fondul reprimării corupției, relatează Reuters.
  • Europa este în continuare dependentă de gazul rusesc, în ciuda unei reduceri semnificative. Rusia a reușit să compenseze pierderea volumelor de export prin creșteri masive ale prețurilor europene la gaze și prin prețuri ridicate la petrol, potrivit Kyiv Independent.
  • Anchetatorii au reținut un oficial de securitate ucrainean suspectat că spiona pentru Rusia, au declarat joi autoritățile, ca parte a unui efort al Kievului de a elimina trădătorii în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, relatează Reuters.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 337:

00:35Evgeni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, l-a invitat pe fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin (supranumit Strelkov), să se alăture trupelor sale în Ucraina, pentru a-și dovedi experiența de luptă, relatează Ukrainska Pravda.

00:00Ministru francez: Încă nu există nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leclerc în Ucraina

Franţa nu a decis încă transferul principalelor tancuri de luptă Leclerc în Ucraina, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna în timpul vizitei sale la Odesa din 26 ianuarie, a informat ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda.

23:41Lynne Tracy, noul ambasador al Statelor Unite în Federaţia Rusă, a sosit la post la Moscova, potrivit unui tweet al Ambasadei SUA, relatează CNN, potrivit News.ro.

23:15Lavrov efectuează o vizită surpriză în Eritreea

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit joi în Eritreea pentru o vizită surpriză de o zi, a anunțat guvernul acestei țări din Cornul Africii care nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

22:55SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN.

22:16SUA au trimis, săptămâna aceasta, alături de Banca Mondială și consultanți Deloitte, auditori la Kiev, pentru a se asigura că „nu este deturnat niciun ajutor sau armament”, potrivit subsecretarului de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, relatează CNN.

21:31Oficialii guvernului ucrainean care se sustrag de la îndatoririle lor în timpul războiului vor fi înlăturați rapid, a declarat joi un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski, pe fondul reprimării corupției, relatează Reuters.

21:14Europa este în continuare dependentă de gazul rusesc, în ciuda unei reduceri semnificative

Rusia a reușit să compenseze pierderea volumelor de export prin creșteri masive ale prețurilor europene la gaze și prin prețuri ridicate la petrol, potrivit Kyiv Independent.

20:35 Oficial: Un atac cu rachete rusești a ucis un om și a rănit 4 persoane în regiunea Herson.

O rachetă rusă a lovit o clădire a consiliului sătesc din Kochubeivka, regiunea Herson, provocând moartea unei persoane pe 26 ianuarie, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivi Rih, potrivit Kyiv Independent.

19:42Testul câmpului de luptă ucrainean: Armata franceză comandă arme antitanc de la suedezii de la Saab

Grupul suedez de apărare și aerospațial Saab a anunțat joi o comandă din partea armatei franceze pentru armele sale antitanc AT4, în valoare de 24 de milioane de euro, potrivit AFP.

Când vor ajunge în Ucraina primele tancuri moderne

19:18Anchetatorii au reținut un oficial de securitate ucrainean suspectat că spiona pentru Rusia, au declarat joi autoritățile, ca parte a unui efort al Kievului de a elimina trădătorii în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, relatează Reuters.

18:3511 persoane au fost ucise și alte 11 rănite într-un val de atacuri rusești cu rachete în întreaga Ucraină, a doua zi după ce SUA și Germania au convenit să livreze tancuri la Kiev, a spus purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență din Ucraina, Oleksandr Khorunzhyi, scrie The Guardian.

18:32 Preşedintele american Joe Biden ia în considerare o deplasare în Europa în jurul datei de 24 februarie, când se va împlini un an de la invazia rusă în Ucraina luna viitoare, au declarat surse pentru trei jurnalişti de la NBC News, relatează News.ro. Și CNN relatează acest lucru, citând doi fociali ai administrației americane.

18:05Statele Unite au desemnat, joi, în mod oficial, compania militară Wagner ca organizație criminală transnațională, înghețându-i activele americane ca urmare a acțiunilor acesteia de a ajuta armata rusă în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

17:41 Când vor ajunge în Ucraina primele tancuri moderne oferite de Occident: Cel mai probabil Challenger 2 va intra primul pe front

17:17Guvernul a decis joi deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ, România-Diakivţi, Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, el precizând că acest punct de frontieră a fost închis de 13 ani.

16:36Meduza a fost desemnată joi „organizație indezirabilă" de către autoritățile de la Moscova, împiedicând funcționarea acesteia în Rusia și interzicând oricărui cetățean rus să coopereze cu jurnaliștii publicației independente de știri, relatează Reuters.

16:31 Fostul președinte american Donald Trump s-a exprimat joi împotriva trimiterii unor tancuri Ucrainei, afirmând că vor urma armele nucleare și făcând un apel la încheierea războiului. Comentariile sale au fost preluate imediat de presa rusă.

15:40 Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a respins joi noi discuții despre intrarea Suediei și a Finlandei în NATO, afirmând că organizarea unei întâlniri trilaterale cu cele două țări nordice pentru a discuta despre acest subiect „nu are sens” după protestul de la Stockholm în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului.

Rusia a lansat 55 de rachete asupra Ucrainei

15:19 ​Un cetăţean german a fost arestat pe aeroportul din München sub suspiciunea de trădare, pentru că ar fi complotat cu un angajat al serviciilor de informaţii germane (BND) pentru a transmite informaţii Moscovei, a anunţat joi biroul procurorului general.

14:56 Țările occidentale, precum și unii aliați ai SUA din Pacific, au declarat un total de 574 de diplomați ruși persona non grata și i-au expulzat începând cu 24 februarie 2022, conform calculelor TASS.

14:30 ​Patriarhul Kirill al Rusiei a declarat joi că Biserica Ortodoxă Rusă este pregătită să facă tot posibilul pentru a participa la restabilirea vieții pașnice după încheierea războiului din Ucraina, declarația sa venind la doar câteva zile după ce le-a cerut preoților ruși să meargă pe front.

13:49 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei, a declarat joi comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, relatează Reuters.

Moscova a folosit racheta hipersonică Kh-47 Kinzhal, printre alte modele, a precizat generalul Zalujnîi. Douăzeci dintre rachetele lansate au fost doborâte în zona Kievului, a adăugat el.

„Obiectivul rușilor rămâne neschimbat: presiunea psihologică asupra ucrainenilor și distrugerea infrastructurii critice", a scris el. „Dar noi nu putem fi înfrânți!"

General rus: Apariția tancurilor Leopard 2 pe front, „o amenințare foarte serioasă”

13:44Apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse, afirmă general-colonelul Serghei Maev, fostul comandant al Direcției Principale pentru Forțele Blindate din cadrul ministerului Apărării de la Moscova. Acesta spune de asemenea că tancurile de fabricație germană sunt cele mai bune din Europa.

13:22O persoană a fost ucisă și patru rănite după ce Rusia a bombardat Kochubeivka, o localitate din nordul regiunii Herson, a anunțat postul public al Ucrainei Suspline.

Presa ucraineană relatează că a fost lovită clădirea administrativă.

13:13Livrările de Leopard 2 și Abrams anunțate de Occident reprezintă doar începutul pentru ca Ucraina să formeze o brigadă sau chiar o „armată de tancuri” în următoarele luni, care va pune probleme serioase trupelor invadatoare deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor care vor ajunge în posesia Kievului, consideră fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin.

12:55Pentru Ucraina eforturile de a-și asigura cât mai multe tancuri occidentale abia a început însă mai mulți diplomați și lideri militari au confirmat pentru Politico că în rândul aliaților Kievului se discută și posibilitatea trimiterii unor avioane militare forțelor ucrainene, unele state europene susținând puternic ideea.

11:52 Eliberarea unor criminali condamnați, inclusiv a notoriului „agent negru” Alexandr Tiutin, pentru a lupta în grupul de mercenari Wagner în Ucraina a început să provoace controverse în Rusia din cauza plângerilor rudelor victimelor lor.

Cel puțin un mort și doi răniți în urma atacului cu rachete rusești asupra Kievului

11:28Cel puțin o persoană a murit și două au fost rănite în urma atacului de joi dimineață asupra Kievului, potrivit primarului Vitali Klitschko.

O rachetă a lovit joi dimineață o clădire nerezidențială din cartierul Holosivskyi.

Un val de rachete rusești a avariat joi infrastructura energetică din orașul Odesa, în sudul Ucrainei, a anunțat administrația militară a regiunii Odesa pe Telegram.

11:02La două mii de kilometri de Moscova, la Belgrad, capitala Serbiei, influenţa Kremlinului asupra exilaţilor ruşi care se opun invaziei din Ucraina se face simţită în mod dureros, aceștia relatând că sunt amenințați și bătuți.

11:00La 11 luni de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia, Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) de la Kiev, Oleksii Danilov, potrivit Unian. Atacul trupelor ruse este aşteptat într-o lună sau două, a precizat înaltul oficial ucrainean.

10:22Rachete rusești au lovit mai multe regiuni ucrainene, inclusiv Vinița, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuriy Ignat, transmite Reuters.

Guvernatorul regional a confirmat impactul în regiunea Vinița și a precizat că nu există victime.

Primarul Kievului Vitali Klitschko a scris pe canalul său de Telegram că s-au auzit explozii în capitala Ucrainei.

Scandal la Australian Open 2023. Tatăl lui Djokovic: Viață lungă Rusiei

09:45„Viață lungă Rusiei”. Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak, este din nou în centrul unui scandal, de această dată el pozându-se cu susținătorii lui Vladimir Putin care s-au strâns în fața arenei Rod Laver de la Melbourne, în timpul turneului Australian Open 2023.

09:31Slovacia nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine, a indicat ministrul apărării, Jaroslav Nad, transmite joi DPA.

09:13La scurt timp după ce Berlinul a luat decizia istorică de a trimite tancurile grele Leopard 2 Ucrainei și de a permite aliaților să ia decizii asemănătoare, Moscova a susținut, prin vocea unui diplomat rus, că mașinile de luptă sunt „niște bestii” echipate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu. Acesta a avertizat că folosirea acestora împotriva soldaților ruși va fi considerată o utilizare de „bombe murdare", transmit Ukrainska Pravda și publicația rusă independentă The Moscow Times.

09:11Rachete de croazieră rusești au fost reperate îndreptându-se spre nord-vest dinspre Marea Azov către Kiev, susțin analiștii de la OSINTDefender.

09:04Rachetele se îndreaptă spre regiunile Vinița și Kiev, afirmă forțele armate ucrainene, transmite The Guardian.

„Rachete în direcția regiunilor și Kiev. Pot schimba traiectoria. Rămâneți în adăposturi", au avertizat forțele de apărare ucrainene.

Sirenele răsună în aproape toată Ucraina

08:49Armata poloneză va primi primele tancuri Abrams din SUA în primăvară, a declarat joi ministrul polonez al Apărării, transmite Reuters.

„În această primăvară vom primi primul Abrams, care va fi folosit de armata poloneză. În acest an, 58 de Abrams vor ajunge în Polonia", a declarat Mariusz Blaszczak la postul public de radio Polskie Radio 1.

08:35Sirenele de raid aerian răsună în aproape toată Ucraina. Rusia se pregătește să lanseze un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, folosind avioane și nave, susține guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit Forțelor Aeriene, Rusia ar fi lansat până acum 24 de drone de fabricație iraniană de pe coasta estică a Mării Azov.

08:10Tot mai mulţi oficiali de la Moscova, inclusiv din FSB, fug din Rusia. Vladimir Osecikin, un disident rus care a fugit în Franţa încă din 2015, spune că un număr tot mai mare de oficiali ruşi de rang înalt dezertează în Occident, nemulţumiţi de războiul Kremlinului din Ucraina. El a declarat într-un interviu pentru CNN că foşti generali şi agenţi de informaţii se numără printre ei.

07:58Rusia a denunţat miercuri seară o decizie "politică" în cazul înscrierii centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol, transmite AFP.

O țară europeană vrea să trimită controversatele bombe cu dispersie Ucrainei

07:50Kievul, atacat din nou cu drone. Administrația militară a orașului Kiev a anunțat că aproximativ 15 drone Shahed de fabricație iraniană au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei deasupra capitalei ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, potrivit The Kyiv Independent. Potrivit Forțelor Aeriene, dronele au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov. Din primele informații, nu există victime.

07:35O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, transmite AFP. Rușii au folosit astfel de muniție interzisă de convenția de la Oslo din 2008 la începutul invaziei. Este nevoie de o decizie a Germaniei pentru livrare.

06:35Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, informează AFP.

06:15Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, a votat miercuri în favoarea unui proiect de lege prin care publicul va fi împiedicat să vadă declaraţiile anuale de venituri şi de avere ale legiuitorilor.

01:03Sirenele de alertă antiaerieană au început să sune, miercuri seară, în mare parte din centrul şi estul Ucrainei, în timp ce oficialii avertizează locuitorii să se adăpostească de un posibil atac rusesc, relatează CNN, potrivit News.ro.

00:37Cheia pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei este acum numărul tancurilor care vor fi livrate și viteza cu care vor fi trimise, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Totodată, Zelenski a spus care este „visul” său, după ce SUA și Germania au promis tancuri grele.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------

Evenimentele privind Războiul din ziua 336 au fost LIVE aici pe HotNews.ro