Rusia s-a pregătit pentru a trimite la luptă în Ucraina un număr mic de tancuri T-14, dar forțele ruse încă sunt reticente în ceea ce privește capacitățile acestui model, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri dimineață.

Tanc T-14 ArmataFoto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia

După cum a anunțat anterior Ministerul britanic al Apărării, Rusia a pregătit un număr mic de tancuri de luptă principale T-14 Armata pentru prima desfășurare operațională a acestui tip în Ucraina.

Cu toate acestea, în ultimele luni, forțele rusești desfășurate au fost reticente în a accepta prima tranșă de T-14 care le-a fost alocată, deoarece vehiculele se aflau într-o stare foarte proastă.

Nu este clar ce aspecte exacte ale vehiculelor au determinat această reacție, dar în ultimii trei ani, oficialii ruși au afirmat public că există probleme cu motorul și sistemele de imagistică termică ale T-14.

În 2021, ministrul apărării Serghei Șoigu a descris producția planificată pentru 2022 ca fiind doar un lot „experimental-industrial".

Prin urmare, este puțin probabil ca tancurile T-14 desfășurate să fi îndeplinit standardele obișnuite pentru ca un nou echipament să fie considerat operațional.

Desfășurarea T-14, în primul rând în scopuri propagandistice

La sfârșitul lunii decembrie 2022, unele imagini (din satelit) au surprins T-14 pe un teren de antrenament din sudul Rusiei: locul a fost asociat cu activități premergătoare dislocării pentru operațiunea din Ucraina.

Imaginile au apărut după ce publicații pro-guvernamentale din Rusia au afirmat că T-14 sunt pregătite pentru a fi trimise în luptă. Cu toate acestea, atunci nu era clar dacă Rusia a dus deja acest tip de tanc în Ucraina.

Orice desfășurare de T-14 va fi probabil o decizie cu risc ridicat pentru Rusia, apreciază Ministerul brtianic al Apărării. În cei unsprezece ani de dezvoltare, programul a fost afectat de întârzieri, de reducerea numărului planificat de unități și de relatări privind probleme de fabricație.

O provocare suplimentară pentru Rusia a fost adaptarea lanțului său logistic pentru a gestiona T-14, deoarece acesta este mai mare și mai greu decât alte tancuri rusești.

Dacă Rusia va desfășura T-14, probabil că va fi în primul rând în scopuri propagandistice. Producția este probabil doar de câteva zeci de exemplare, și comandanții probabil că nu vor avea încredere în acest vehicul în luptă, mai afirmă serviciile militare secrete britanice.

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina