Evgeni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, l-a invitat pe fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin (supranumit Strelkov) să se alăture trupelor sale în Ucraina, pentru a-și dovedi experiența de luptă, relatează Ukrainska Pravda.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatistilor pro-rusi din DonbasFoto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

„În calitate de șef principal al PMC Wagner, îl invit pe domnul Ghirkin pe front pentru a verifica dacă poziția și utilitatea acestuia sunt adevărate, așa cum a spus el că are experiență de luptă. Îi propun să ajungă pe teritoriul LPR pentru a fi numit într-o funcție superioară, conform competenței sale, într-una din unitățile de asalt. Desigur, nimeni nu-i va putea oferi o poziție înaltă, pentru aceasta este necesar să-și arate capacitățile. Este timpul să trecem de la vorbe la fapte”, arată un comunicat de presă al lui Prigojin publicat pe Telgram.

Prigojin spune că a decis să-l accepte pe Ghirkin în Wagner Group, în ciuda faptului că grupul are „o atitudine extrem de negativă” față de el.

„Am discutat cu comandanții PMC Wagner, în ciuda atitudinii extrem de negative față de Ghirkin, am reușit să-i conving de decizia mea”.

Prigojin a mai spus că criticile lui Ghirkin la adresa Wagner au „fost extrem de dăunătoare pentru băieți”.

Igor Ghirkin a fost un critic acerb al ofensivelor rusești și ai conducătorilor săi

Igor Ghirkin a criticat ofensiva rusă din direcția Bahmut, unde greul ofensivei rusești de aici este dus de mercenarii grupului Wagner, armata privată a președintelui Vladimir Putin.

În luna mai anul 2022, acesta l-a acuzat pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu de „neglijență criminală”, afirmând că suspectează inclusiv trădare în rândul eșaloanelor militare superioare de la Moscova.

În unul dintre cele mai virulente atacuri ale sale, lansat la sfârșitul lunii iulie, Ghirkin a afirmat despre Șoigu că este bun doar la „crescut reni”, o referință la originile tuvane ale ministrului rus, și tăiat de lemne.

Igor Ghirkin crede că Ucraina va fi capabilă să ajungă la granițele din 2013, înainte ca Rusia să anexeze ilegal Crimeea, dacă va primi tot ajutorul pe care îl cere aliaților occidentali, formând „o întreagă armată de tancuri”.

„Va fi extrem de dificil pentru trupele noastre să se lupte cu ei, mai ales având în vedere că tancurile T-62 au plecat deja pe front din rezervă, care au fost scoase din uz nu numai în Federația Rusă, ci chiar și în URSS cu mult timp în urmă", a subliniat fostul conducător al separatiștilor din Donbas.

Fostul șef al Ministerului Apărării din RPD a sugerat că, în ciuda complexității echipamentelor occidentale, o bună parte a militarilor ucraineni ar putea fi antrenată să le folosească în două luni de pregătire intensivă.

Iar dacă aliații nu vor reuși acest lucru, „mercenarii străini vor fi atrași pentru operaționalizarea tancurilor și vor fi acoperite zonele în care se dau cele mai intense lupte", a conchis Ghirkin.

Cine este Igor Ghirkin

Ghirkin, poreclit „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeei și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv un ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.

Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.

După declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie, el s-a remarcat datorită criticilor puternice aduse ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu și analizelor privind evoluția de pe front.

O instanță olandeză l-a condamnat în noiembrie pe Igor Ghirkin la închisoare pe viață pentru doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014.