Fostul președinte american Donald Trump s-a exprimat joi împotriva trimiterii unor tancuri Ucrainei, afirmând că vor urma armele nucleare și făcând un apel la încheierea războiului.

Donald Trump la un miting cu sustinatorii saiFoto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

„ÎNTÂI VIN TANCURILE, APOI ARMELE NUCLEARE. Opriți acest război nebunesc, ACUM. Atât de ușor de făcut”, a transmis fostul președinte republican pe Truth Social, rețeaua de socializare pe care a lansat-o în octombrie 2021 după ce marile platforme social media din Statele Unite i-au blocat conturile ca urmare a revoltei mortale de la Capitoliul din Washington.

Comentariile sale au fost preluate imediat de presa rusă.

„Fostul președinte american Donald Trump a spus că transferul de tancuri de către țările occidentale la Kiev ar putea provoca izbucnirea unui conflict nuclear, așa că este necesar să se pună capăt ostilităților din Ucraina cât mai curând posibil”, transmite joi după-masa TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

„Transferul tancurilor Leopard 2 și Abrams în Ucraina de către aliații occidentali ar putea provoca izbucnirea unui război nuclear. Fostul președinte american Donald Trump a avertizat despre un astfel de risc”, scrie și Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

RBC, cel mai mare canal financiar rusesc, notează la rândul său că „fostul președinte american Donald Trump s-a opus furnizării de tancuri Ucrainei: el crede că aceasta ar putea fi urmată de arme nucleare”.

„Potrivit lui Trump, oprirea războiului este ușoară. Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite și-a exprimat opinia pe rețeaua sa de socializare Truth Social. Trump a cerut în repetate rânduri negocieri pentru a opri luptele din Ucraina, altfel lumea va intra într-un război mondial”, mai notează RBC.

Trump a declarat că Ucraina ar fi trebuit să facă o „înțelegere” cu Putin

Jurnaliștii de la RBC amintesc de asemenea de declarații făcute de fostul președinte republican la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, când a declarat în timpul unui episod al podcast-ului „The Clay Trevis and Buck Sexton Show” că Volodimir Zelenski ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și ideea intrării în NATO pentru a ajunge la o înțelegere cu rușii.

„Ar fi trebuit cel puțin să facă o înțelegere. Ar fi putut renunța la Crimeea. Ar fi putut face ceva cu NATO, 'Okay, nu o să intrăm în NATO' și atunci ai fi avut o țară fiindcă cred că Putin voia să facă o înțelegere. Și cred că acum nu vrea să facă o înțelegere. Cred că este mult mai greu să faci o înțelegere. El aruncă în aer tot locul. Adică, el va lua tot locul”, a spus Donald Trump.

Fostul președinte american a mai afirmat că este „foarte, foarte trist ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina. Foarte, foarte trist”, adăugând că ucrainenii „trebuie să facă o înțelegere înainte să se termine totul. Ai sute de mii de oameni care sunt morți și mutilați - unii sunt mutilați”.

Noile sale comentarii vin după ce Joe Biden a anunțat miercuri că va trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei, anunțul său venind după ce cancelarul german Olaf Scholz a confirmat oficial că Berlinul va furniza o companie de 14 tancuri Leopold 2 forțelor Kievului.

Scholz a anunțat de asemenea că guvernul său va aproba orice transfer de tancuri Leopard din țările aliate care vor să ajute Ucraina, mai multe state exprimându-și deja intenția în acest sens.

Urmărește ultimele evoluții din a 337-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.