Fostul președinte american Donald Trump spune că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și ideea intrării în NATO pentru a ajunge la o înțelegere cu rușii.

Donald Trump si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski in 2019Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

Trump a făcut comentariile în timpul unui episod al podcast-ului The Clay Trevis and Buck Sexton Show după ce a fost întrebat despre apariția președintelui ucrainean și a soției sale Olena Zelenska pe coperta revistei Vogue.

„Nu am văzut aia dar, știți, probabil nu cel mai grozav lucru (râde). Nu, aș spune că nu a fost cel mai grozav lucru”, a răspuns fostul președinte republican.

El a vorbit apoi despre războiul din Ucraina.

„Ar fi trebuit cel puțin să facă o înțelegere. Ar fi putut renunța la Crimeea. Ar fi putut face ceva cu NATO, 'Okay, nu o să intrăm în NATO' și atunci ai fi avut o țară fiindcă cred că Putin voia să facă o înțelegere. Și cred că acum nu vrea să facă o înțelegere. Cred că este mult mai greu să faci o înțelegere. El aruncă în aer tot locul. Adică, el va lua tot locul”, a spus Donald Trump.

Donald Trump spune că Putin ar prefera să cucerească toată Ucraina

Fostul președinte american a mai afirmat că este „foarte, foarte trist ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina. Foarte, foarte trist”, adăugând că ucrainenii „trebuie să facă o înțelegere înainte să se termine totul. Ai sute de mii de oameni care sunt morți și mutilați - unii sunt mutilați”.

Întrebat când crede că se va opri Vladimir Putin, Trump a răspuns:

„Păi, cred că ar prefera să aibă toată țara. Adică, acum că a început. Nu cred că a intenționat să înceapă. Cred că aceea a fost o negociere grozavă. A mers, a pus trupele pe tablă și cred că a fost o negociere grozavă. Am spus 'păi este un negociator bun'. Nu m-am gândit niciodată că va intra”.

Donald Trump a mai spus că Putin a mutat 200.000 de trupe la granița cu Ucraina pentru a negocia și „nu a putut să facă o înțelegere. Iar acum nu sunt sigur că poți face o înțelegere foarte ușor”.

Un sondaj de opinie realizat înspre sfârșitul lunii iulie arată că în cazul unei noi confruntări între Trump și Joe Biden, fostul președinte republican ar fi favorit la alegerile prezidențiale din 2024.

Urmărește ultimele evoluții din a 159-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.