O nouă confruntare între actualul și fostul președinte la alegerile din 2024 pare aproape sigură, întrucât ambii au exprimat intenții de a candida din nou peste doi ani. Dar sondaje recente sugerează că rezultatul ar putea fi altul.

Trump vs BidenFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

În timp ce niciunul nu a făcut vreo declarație oficială privind campania electorală, Trump doar că nu a confirmat că are în vedere un al doilea mandat în Biroul Oval.

„Ei bine, în minte am și luat o decizie, așa că nimic nu mai contează. În mintea mea am luat deja decizia”, a spus Trump pentru revista „New York” pe 14 iulie. El a adăugat: „marea mea decizie va fi dacă voi porni înainte sau după”, referindu-se la apropiatele alegeri din 2022 de la jumătatea ciclului electoral.

Casa Albă a spus în mod repetat că este intenția lui Biden de a candida pentru un nou mandat și că decizia ar putea fi declarată dacă Trump va face o mișcare oficială.

Ted Kaufman, de mult timp un confident al lui Biden, a spus într-un articol din „The Washington Post” de marți că „el chiar simte că este cea mai bună opțiune” împotriva lui Trump. „Dar problema principală este: cum s-ar simți dacă nu ar fi reales și dacă Trump ar fi cel ales președinte?... Ar fi foarte, foarte rău pentru țară și oare ar fi făcut el tot ce trebuia ca asta să nu se întâmple?”, a spus Kaufman.

Iar când reeditarea competiției este acum mai degrabă probabilă, sondaje recente arată că Biden ar putea să piardă în 2024 în fața lui Trump. Președintele câștigase în 2020 în ciuda acuzațiilor nefondate de fraudă și alte nereguli formulate de Trump și aliații lui. Biden câștigase 51,3% din voturile cetățenilor, iar Trump 46,9%.

Sondajele recente prevăd o cursă mult mai strânsă.

Un sondaj Trafalgar Group derulat între 11 și 14 iulie a indicat că Trump îl va învinge pe Biden în 2024, fostul președinte bucurându-se de un sprijin de 47,9%, în comparație cu 42,6% pentru Biden. Au răspuns la sondaj 1.085 de potențiali alegători la alegerile generale.

Un sondaj YouGov Poll efectuat între 8 și 11 iulie a dat un pronostic asemănător. În timp ce 1.261 de alegători înregistrați i-au dat un mic avans lui Biden, cu 43% în fața lui Trump cu 42%, pentru cei 1.672 de adulți chestionați a câștigat Trump cu 40%, în fața celor 39% pentru președinte.

Și într-un sondaj Redfield & Straton Strategies de pe 9 iulie, Trump s-a bucurat de un sprijin de 43%, iar Biden de 41%.

Vești mai bune a avut Biden după un sondaj Siena College/The New York Times Upshot din 5-7 iulie, întrucât acela a arătat că-l conduce pe Trump cu 43%, în comparație cu cele 41% ale republicanului.

Dar cele mai recente sondaje prezintă o imagine fluctuantă. Însă numerele sunt îngrijorătoare pentru Biden, având în vedere mai ales constanta sa rată redusă de încredere.

O analiză a sondajelor efectuată marți de FiveThirtyEight îl creditează pe Biden cu o încredere de 38,6%, în timp ce 55,7% îl dezaprobă pe președinte.

Următorul ciclu al alegerilor prezidențiale nu va începe cu adevărat înainte de primele competiții primare de la începutul lui 2024, deși anunțuri pot fi așteptate spre sfârșitul lui 2023. Dacă Trump va decide să facă o declarație oficială în acest an, ar putea da peste cap procesul și să-i forțeze mâna lui Biden.

Sursa: Newsweek