Nava Razoni, cu 26.000 de tone de porumb, a plecat luni dimineața din portul Odesa, cu destinața Liban, fiind astfel primul transport de cereale care are loc de la 24 februarie, dată la care Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina. Astfel, în ciuda ostilităților, acordul semnat la Istanbul de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU privind reluarea exporturilor de grâne la Marea Neagră pare să devină funcțional, ameliorând criza alimentară la nivel global. Pe de altă parte, rușii încearcă să îşi întărească poziţiile în zonele ocupate din sudul Ucrainei. Președintele Ucrainei a spus însă că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul.

Navă cu grâu ucrainean plecând din portul OdesaFoto: Yulii Zozulia / Avalon / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente, ziua 159 a războiului, LIVETEXT:

23:48Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin afirmă că prizonierii de război ucraineni din tabăra Olenivka au fost uciși folosind arme termobarice.

„Sunt mulți experți internaționali care cooperează cu Parchetul general. Vreau să vă informez că concluziile preliminare ale experților noștri internaționali indică faptul că metoda acestei crime a fost o armă termobară. Acestea sunt constatările preliminare ale mai multor experți internaționali. Cu siguranță nu a fost un atac cu rachetă - sunt siguri de asta”, a declarat el luni seara.

23:22Producția zilnică a Gazprom, la minimul ultimilor 14 ani

Producția zilnică de gaze a companiei rusești Gazprom a scăzut în iulie la cel mai de jos nivel din 2008, potrivit cifrelor, pe fondul temerilor continue că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionării, scrie The Guardian.

22:57 VIDEO Lovitură inter-arme a ucrainenilor: Un tanc rusesc este reperat de o dronă și apoi distrus de la sol cu un sistem Stugna-P

22:16Evaluare sumbră asupra viitorului armatei ruse: Fără soldați profesioniști, ofițeri cu experiență și cu probleme timp de ani de zile

21:27Donald Trump spune că Ucraina ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și NATO pentru a face o înțelegere cu Putin

21:20 Washingtonul va trimite Ucrainei arme noi în valoare de 550 de milioane de dolari (oficial)-AFP

20:49 Washingtonul, Parisul și Londra cer Moscovei să pună capăt retoricii sale nucleare "periculoase"

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare "periculoase", iar Washingtonul a îndemnat, de asemenea, Moscova și Beijingul să înceapă discuții privind controlul armelor nucleare, potrivit AFP.

20:38Un general ucrainean afirmă că în biroul lui Volodimir Zelenski sunt infiltrați agenți pro-ruși: „Nu există nicio altă explicație”

20:15 Deputații ruși doresc interzicerea adopțiilor de către cetățenii din țări "neprietenoase"

Deputații ruși au depus luni un proiect de lege care interzice resortisanților din țări "neprietenoase" să adopte copii în Rusia, într-un moment în care tensiunile dintre Occident și Moscova sunt la cel mai înalt nivel, potrivit AFP.

19:50L-a ucis Rusia în mod deliberat pe Vadaturski, magnatul ucrainean al cerealelor?

Duminică, Oleksii Vadaturski, fondatorul și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina, Nibulon, și soția acestuia au fost omorâți într-un atac rusesc în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, ceea ce a ridicat suspiciuni în rândul politicienilor și experților ucraineni, care au calificat moartea lor drept o crimă calculată cu scopul de a întârzia reluarea exporturilor.

19:42 Rusia a impus sancțiuni împotriva lui Piers Morgan și a unei noi serii de oficiali și jurnaliști britanici

19:25 Vladimir Putin: Nimeni nu poate câștiga un război nuclear, el nu trebuie dezlănțuit

18:54 VIDEO Un oficial militar rus propune luarea cu forța a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate: „Așa vor avea un viitor”

18:15 VIDEO„Ruine și cenușă”: Ce rămâne în urma bombardamentelor rusești din estul Ucrainei

17:45Efectele „pachetelor” trimise acasă de militarii ruși trimiși în Ucraina: Veniturile poștei de stat a Rusiei au crescut în prima jumătate a anului cu 3,6%, ajungând la 99,2 miliarde de ruble.

17:20Forțele ucrainene au recucerit peste 40 de așezări în regiunea de sud Herson, încercând o contraofensivă de respingere a trupelor ruse, a declarat luni guvernatorul local, citat de Reuters.

În primele zile ale invaziei sale, Moscova a ocupat aproape tot teritoriul regiunii de importanță strategică, învecinată cu peninsula anexată Crimeea, însă în ultimele săptămâni armata ucraineană, întărită prin livrări de artilerie cu rază lungă furnizată de vest, a încercat o contraofensivă. Forțele de la Kiev au lansat atacuri asupra depozitelor și pozițiilor militare rusești din spatele liniei de front și au lovit poduri care erau rute principale de aprovizionare pentru trupele Moscovei, în orașul Herson.

„Astăzi, 46 de așezări au fost deja dezocupate în regiunea Herson”, a declarat Dmytro Butri, șeful administrației regionale ucrainene.

Potrivit acestuia, majoritatea satelor recâștigate se află în partea de nord a regiunii, în timp ce altele sunt situate în partea de sud, aproape de Marea Neagră și de regiunea puternic bombardată Nikolaev.

Guvernatorul a spus că unele dintre satele recucerite „au fost distruse în proporție de 90% și astăzi sunt încă sub foc constant”. Oficialul ucrainean a mai afirmat că situația umanitară din regiune este „critică” și a reiterat apelul către localnici să plece în zone mai sigure.

Ucraina a primit alte 4 sisteme americane HIMARS

17:09 Un analist britanic explică de ce armele rusești funcționează bine doar pe hârtie: „Problema nu e cu echipamentele în sine”

15:32Alte 4 sisteme americane HIMARS au ajuns în Ucraina

15:11Ucraina a primit prima tranșă de 500 de milioane de euro asistență financiară din partea UE.

Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că Ucraina a primit prima tranșă din ajutorul de un miliard de euro pentru a depăși dezastrul financiar cauzat de război. A doua tranșă ar urma să fie virată marți, 2 august, potrivit premierului citat de Kyiv Independent.

14:41VIDEO Ultimele familii rămase la Bakhmut: ”Aici nu este viitor pentru copii. Dau televizorul mai tare ca să nu audă bombardamentele”

14:02Noi arme au ajuns din Germania în Ucraina.

Este vorba despre al treilea sistem multiplu de lansare de rachete MLRS MARS II, din familia ”Long Hand”, a anunțat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov care i-a mulțumit, în mod special, omologului său german Christine Lambrecht.

Noi bombardamente la Nikolaev

13:46Rusia a bombardat infrastructura civilă din Nikolaev, în noaptea de duminică spre luni. Potrivit primarului Oleksandr Sienkevych, forțele ruse au bombardat mai multe clădiri din sudul orașului, inclusiv un spital, unde o cameră de urgență a fost parțial distrusă. ”Din fericire, personalul și pacienții nu au fost răniți”, a spus Sienkevych. Pe twitter au început să apară imagini de după atac.

13:40 Administrația Capitalei Kiev a anunțat că, începând cu 1 august, autobuzele, troleibuzele și alte mijloace de transport în comun nu vor funcționa pe perioada sirenelor antiaeriene, iar pasagerii vor trebui să coboare în momentul în care o astfel de alertă de raid aerian este declanșată.

Amintim că unul dintre oamenii care au fost loviți în atacul de luni dimineață de la Harkiv aștepta autobuzul în stație.

13:34Un bărbat de 72 de ani a murit la spital, din cauza rănilor grave, fiind victima atacurilor rusești din cursul dimineții, din zona rezidențială din Harkiv. Un alt bărbat în vârstă de 54 de ani a murit în atacurile din localitatea Bohodukhiv, din regiunea Harkiv (Kyiv Independent)

13:03Peste 39 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru criza refugiaților

12:44Dacă acordul privind reluarea exporturilor de cereale funcționează integral, vor fi începute negocieri pentru redeschiderea portului Nikolaev, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii.

Nava Razoni, prima navă care transportă cereale ucrainene de la 24 februarie, a plecat luni din portul Odesa. Marți ar urma să tracă prin strâmtoarea Bosfor.

12:40Kuleba: Reluarea exporturilor de cereale e o ușurare pentru lume

12:23Rusia a mai transmis luni că plecarea navei Razoni din portul Odesa este ”o veste pozitivă”.

Fostul consilier al lui Putin care s-a opus războiului, la terapie intensivă într-un spital din Europa

12:20Ministerul rus al apărării a transmis luni, potrivit Reuters, că armata rusă a distrus două sisteme HIMARS, în atacurile din regiunea Harkiv, dar și și un sistem de lansare pentru rachete antinavă Harpoon în regiunea Odesa.

12:05Fostul consilier al lui Putin este la terapie intensivă într-un spital din Europa / Cum a demisionat Anatoli Ciubais

11:32Noi detalii privind bombardamentele rușilor de luni dimineața de la Harkiv.

O persoană care aștepta în stația de autobuz și o alta care se afla în zona de locuințe au fost rănite în bombardamentele dintr-un district al Harkivului, potrivit primarului orașului Ihor Terekhov, citat de Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii anunțase anterior că mai multe atacuri au avut loc în cursul dimineții și două persoane ar fi rănite în districtul Saltivskyi.

11:00VIDEO O parte din silozurile de cereale din Beirut s-a prăbușit/ Momentul prăbușirii

10:00Imagini cu nava Razoni plecând din portul Odesa au fost publicate pe twitter de ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Prima navă cu cereale a plecat din portul Odesa

09:51Prima navă cu cereale a părăsit portul Odesa, cu destinația Liban, relatează Reuters.

09:46Rusia a pierdut în jur de 41.030 de soldați de la debutul invaziei declanșate de Vladimir Putin la 24 februarie, potrivit ultimului bilanț al sttului Major al Armatei Ucrainei.

Rusia ar mai fi pierdut

  • 1.768 de tancuri,
  • 4.011 de blindate,
  • 932 sisteme de artilerie,
  • 223 avioane,
  • 190 elicoptere
  • 174 de rachete de croazieră

09:23Prima navă cu cereale care va pleca din portul Odesa va transporta peste 26.000 de tone de proumb, transmite Reuters, citând centrul de coordonare din Istanbul. Amintim că săptămânile trecute, Ucraina, Rusia, Turcia și ONU au semnat un acord privind reluarea transportului de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, însă rușii au bombardat Odesa la mai puțin de 24 de ore de la semnarea acordului.

09:15Forțele rusești au bombardat regiunea Dnipopetrovsk. În localitatea Marhanka, 8 case au fost aproape distruse de bombardamentele rușilor. Șase copii, dintre care cel mai mic are doar 2 ani, dormeau liniștiți într-una dintre case, relatează Nexta. Din fericire, niciun copil nu a fost rănit.

300 de ucraineni încă dați dispăruți după luptele din regiunea Kiev

09:04300 de oameni sunt încă dați dispăruți ca urmare a ostilităților din regiunea Kiev, a declarat șeful poliției din regiune Andrii Nebytov. Amintim că autoritățile anunțau duminică faptul că peste 1.340 de civili au fost găsiți morți, după retragerea trupelor rusești în luna aprilie.

09:00Armata Ucrainei a distrus un depozit de muniție al rușilor la Skadovsk, regiunea Herson, relatează Nexta.

08:37Informațiile privind relocarea trupelor în zona de sud de către Rusia sunt confirmate și de serviciul de informații al armatei britanice, în raportul zilnic referitor la evoluțiile de pe frontul din Ucraina.

”Cel mai probabil, Rusia a identificat frontul din zona Zaporojie ca fiind zonă vulnerabilă și a decis întărirea trupelor”, au transmis britanicii, citați de Reuters.

Pe de altă parte, Institutul pentru Studierea Războiului a precizat că forțele ruse reiau atacurile la sol la nord-vest de Sloviansk și la sud-vest de Izium.

De asemenea, rușii ar putea crea condiții pentru o ofensivă în regiunea Harkov și spre Harkov. ISW a mai raportat că forțele ruse au avut ”câștiguri marginale” în apropiere de Avdiivka și au reluat atacurile terestre către Avdiivka și Pisky, în regiunea Donețk.

Rusia mobilizează un număr tot mai mare de trupe în sudul Ucrainei

08:25Forțele rusești au atacat luni dimineață Harkivul, două persoane fiind rănite în bombardamentele din districtul Saltivskyi, potrivit guvernatorului regiunii Oleh Syniehubov citat de Kyiv Independent. Bilanțul este unul provizoriu.

07:57VIDEO Rusia mobilizează un număr tot mai mare de trupe în sudul Ucrainei (Serviciul de Informații militare al Ucrainei)

07:34Rusia a atacat mai multe ținte civile decât militare de la începutul războiului.

Potrivit Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii citat de Kyiv Independent, Rusia a atacat ținte civile de 60 de ori mai mult decât ținte militare - 17.300 de atacuri asupra civililor și 300 asupra obiectelor militare. Centrul constată că peste 50% din locuințele din Mariupol, Harkov, Cernihiv, Bucha, Sievierodonetsk și Lisichansk au fost deteriorate sau distruse.

07:00Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul şi că ucrainenii sunt mai puternici decât rachetele ruşilor.

“Acum armata rusă încearcă să îşi întărească poziţiile în zonele ocupate din sudul ţării noastre. O parte din forţele ruse din est se deplasează către sud, către regiunea Herson şi regiunea Zaporojie. Însă asta nu îi va ajuta. Niciun atac al ruşilor nu rămâne fără răspuns din partea noastră. Forţele Armate ale Ucrainei sunt gata să răspundă oricărei noi activităţi a ocupanţilor. Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul. Şi trebuie să rezistăm, astfel încât chiar şi la nivel tactic statul terorist să îşi simtă înfrângerea”, a transmis Zelenski.

23:45 Orașul Bahmut din estul Ucrainei, bombardat intens duminică Corespondenții agenției France-Presse au relatat că au fost martorii unui bombardament intens, duminică, asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk, în urma căruia cel puțin o persoană ar fi fost ucisă. Bahmut, unul dintre puținele orașe rămase sub control ucrainean în regiune, se află acum în centrul ofensivei Rusiei în estul țării.

22:44200 de militari ruși din brigada 810 de infanterie navală ar fi refuzat să se întoarcă pentru a lupta în regiunile de sud ale Ucrainei, potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, relatează The Kyiv Independent.

22:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis, în mesajul său de seară că, în timp ce Rusia își mută forțele din est în regiunile de sud ale Ucrainei, Herson și Zaporijie, Forțele Armate ucrainene „sunt pregătite să răspundă oricărei noi activități a ocupanților”. „Trebuie să rezistăm, iar statul terorist să simtă că pierde și la nivel tactic. Trebuie să rezistăm în sud, în est și peste tot în altă parte. Strategic, Rusia nu are nicio șansă să câștige acest război”, a spus Zelenski, citat de The Kyiv Independent.