Militarii ucraineni au reușit o nouă lovitură interesantă, distrugând un tanc rusesc printr-o colaborare între forțele de drone și soldații de la sol ce folosesc deja faimosul sistem antitanc Stugna-P.

Lovitura drona Stugna-P reusita de ucraineniFoto: Captura video

Înregistrarea video a loviturii arată cum tancul aflat într-o poziție întărită este reperat cu ajutorul unei drone și apoi distrus de o rachetă lansată de sistemul Stugna-P, una dintre cele mai versatile arme din dotarea forțelor armate ucrainene.

Războiul din Ucraina a scos în evidență importanța dronelor în conflictele armate moderne, acestea fiind folosite pentru prima dată într-un război pe scară largă. Anterior ele au mai fost utilizate de forțele armate americane pentru lovituri de precizie împotriva insurgenților din Orientul Mijlociu.

Ucrainenii au primit mii de drone fabricate în Occident, pe lângă cele Bayraktar TB2 produse în Turcia, cruciale în a opri avansurile armatei ruse în prima fază a războiului, când au încercat să cucerească Kievul și alte orașe ucrainene importante.

Forțele armate ruse au un handicap față de ucraineni în ceea ce privește dronele

Președintele turc Recep Erdogan a relatat recent că Vladimir Putin și-a exprimat dorința ca Rusia să colaboreze cu Baykar, compania din Istanbul care produce dronele Bayraktar TB2, în contextul în care forțele armate ruse n-au suficiente drone din cauza sancțiunilor impuse de Occident.

Statele Unite acuză Iranul că se pregătește să furnizeze Rusiei sute de drone, o informație negată atât de Teheran cât și Moscova.

Însă ea a fost deja pe larg comentată de bloggerii militari din Rusia, Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, afirmând săptămâna trecută că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu ar trebui „dat la schimb” cu omologul său iranian „care a reușit să furnizeze Forțelor Armate Iraniene mii de drone de clase diferite fabricate autohton”.

„El taie lemne foarte bine... iar crescători de reni (singura specializare militară a lui S. K. Șoigu) nu sunt deloc în armata iraniană sau, dacă sunt, sunt sigur că au un deficit major”, a spus Ghirkin, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ruși, cu referire la faptul că ministrul rus al Apărării s-a născut în Republica Tuva din sudul Siberiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 159-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.