Anatoli Ciubais, unul dintre consilierii lui Vladimir Putin care demisionase în martie din cauza războiului declanșat de acesta în Ucraina, se află la terapie intensivă într-un spital din Europa, unde este tratat pentru o rară boală autoimună care îi atacă sistemul nervos, au declarat pentru Reuters două surse apropiate, dorind să-și păstreze anonimatul.

Anatoli Ciubais i-a oferit lui Putin prima sa slujba la KremlinFoto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

”Nu cred că este vorba despre otravă”, a spus una dintre sursele citate de Reuters, sub protecția anonimatului.

”El crede că este vorba despre o boală”, a comentat cea de-a doua sursă.

Ciubais, 67 de ani, crede că suferă de sindromul Guillain–Barre, o boală a sistemului imunitar care atacă sistemul nervos periferic, potrivit surselor citate de Reuters.

Reacția cinică a Kremlinului: Ce veste tristă

La scurt timp a venit și reacția Kremlinului. ”Ce veste tristă. Îi dorim însănătoșire grabnică”, a reacționat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Anatoli Ciubais, unul dintre consilierii președintelui Vladimir Putin și reprezentantul special al Rusiei pentru climă, și-a dat demisia în martie, la scurt timp după ce Putin a declanșat așa-zisa ”operațiune militară specială” din Ucraina. El a părăsit imediat Rusia din cauza opoziției față de războiul din Ucraina.

Fost vicepremier al Rusiei, a fost unul dintre puținii reformatori din anii 1990 care a rămas în cabinetul lui Vladimir Putin și a menținut relații apropiate cu oficiali din Occident.

Putin l-a numit pe Ciubais în posturi de conducere al mai multor companii de stat importante din Rusia iar anul trecut l-a numit reprezentant special pentru climă și dezvoltare durabilă.

(știre actualizată)