Președintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că într-un război nuclear nu pot exista câștigători și că un asemenea conflict nu ar trebui dezlănțuit, relatează agenția Reuters.

Vladimir PutinFoto: captura tv

Putin a făcut comentariul într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de Neproliferare Nucleară la peste cinci luni după ce a declanșat războiul din Ucraina și a pus în alertă maximă forțele de descurajare nucleară ale Rusiei.

„Trebuie să începem de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și el nu ar trebui niciodată dezlănțuit iar noi stăm pentru securitatea egală și indivizibilă a tuturor membrilor comunității mondiale”, a afirmat acesta.

Îngrijorările internaționale privind riscul unei confruntări nucleare s-au intensificat de la declanșarea războiului rusesc de agresiune pe 24 februarie. În declarația sa de război Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, și a avertizat statele străine împotriva oricărei ingerințe în conflict.

„Oricine ar încerca să ne împiedice... ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe pe care nu le-ați mai întâlnit în istoria voastră”, a afirmat el la momentul respectiv.

El a ordonat ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu să pună în alertă maximă forțele de descurajare nucleară 3 zile mai târziu.

Rusia și amenințările cu arsenalul său nuclear

În luna martie secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri care nu au mai fost văzute de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

„Perspectiva unui conflict nuclear, odată de neimaginat, este acum din nou în tărâmul posibilității”, a spus el.

Amenințările lui Putin privind folosirea armelor nucleare au fost repetate constant la televiziunile din Rusia, dar și de către înalți oficiali și politicieni ruși.

În luna iunie Vladimir Putin a afirmat că Rusia își va folosi armele nucleare „dacă va fi necesar” să își apere suveranitatea.

„Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a spus Putin în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Urmărește ultimele evoluții din a 159-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.