Un deputat rus a amenințat din nou că „o singură rachetă Sarmat” va distruge Marea Britanie „în două minute” dar că Rusia depune toate eforturile ca să nu se ajungă la această situație.

Deputatul Yuri SvitkinFoto: Captura video

„Trebuie să scot în evidență că, dacă suntem nevoiți să o facem, dacă un atac nuclear este efectuat împotriva Marii Britanii, subliniez doar dacă trebuie să o facem (...) o singură rachetă Sarmat va distruge Marea Britanie în două minute”, a afirmat deputatul Yuri Șvitkin în cadrul unui interviu acordat Al Jazeera.

„De asta au nevoie? Lăsați-i să răspundă ei la întrebare. Are nevoie poporul britanic de asta? Are nevoie poporul american de asta? Ca să nu mai vorbim de oamenii ce trăiesc în Europa”, a continuat el.

Deputatul rus spune că Rusia face tot ce-i stă în putință pentru a evita un dezastru nuclear

Șvitkin, un fost parașutist în cadrul forțelor armate ruse care s-a alăturat partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, subliniază „din nou” că „facem tot ce ne stă în putință ca acest lucru să nu se întâmple”.

„Dar, spre marele nostru regret, posibila aderare a Finlandei și Suediei în NATO, faptul că blocul NATO se apropie de granițele noastre, ar putea în cele din urmă pur și simplu să ne apropie cu un pas de un dezastru nuclear”, concluzionează deputatul.

Aceasta nu este prima dată când Șvitkin, un membru al comisiei pentru Apărare din parlamentul rus, vorbește de folosirea unei rachete Sarmat pentru distrugerea Marii Britanii.

Pe 21 aprilie, la o zi după ce Rusia a anunțat testarea cu succes a noii sale balistice intercontinentale, deputatul afirma că „focoasele acestei rachete sunt într-adevăr capabile să lovească ținte inamice”.

„Așadar, ca să înțelegeți, practic n-ar mai rămâne nimic din New York, practic n-ar mai rămâne din Anglia. De la o singură rachetă”, a afirmat Șvitkin, potrivit jurnalistului BBC Francis Scarr care monitorizează declarațiile făcute la televiziunile rusești.

Televiziunile rusești vântură constant perspectiva unui atac nuclear

Șvitkin nu este însă singurul care a vorbit despre folosirea unor arme nucleare împotriva Regatului Unit.

Dmitri Kiseliov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din Rusia, afirma la începutul lunii mai că Rusia poate scufunda „pentru totdeauna” Insulele Britanice folosind vehiculul subacvatic fără pilot Poseidon al Rusiei și că Marea Britanie ar fi transformată într-un „deșert radioactiv”.

De altfel, amenințările cu folosirea armelor nucleare au devenit o constantă la televiziunile din Rusia pe măsură ce „operațiunea militară specială” ordonată de Putin pe 24 februarie a eșuat în a-și atinge obiectivele.

Marea Britanie a devenit o țintă predilectă a declarațiilor războinice făcute la televiziunile rusești din cauza sprijinului militar și politic puternic pe care Londra l-a acordat Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.