Luptele continuă în cea de-a 89-a zi a invaziei ruse în Ucraina. Forțele ruse au atacat Severodonețk în estul Ucrainei din mai multe direcții, dar atacurile au fost respinse. De asemenea, rușii au distrus podul Pavlograd dintre Severodonețk și Lysychansk din regiunea Lugansk, spune șeful ucrainean al administrației militare regionale. Severodonețk și Sloviansk sunt cheia pentru controlul regiunii Luhansk din Ucraina. Sesiunea live s-a închis. Urmărește aici cele mai importante evenimente din ziua 90 a războiului din Ucraina

un militar ucrainean se adaposteste in timpul unor bombardamente in DonbasFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ziua 89 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:34Rușii au atacat cu rachete calea ferată din regiunea Dnipropetrovsk - oficial ucrainean

23:53O decizie UE privind embargoul asupra petrolului rusesc va veni „în câteva zile” - ministrul german al Economiei

23:24Zelensky: Rusia are de 20 de ori mai multe echipamente militare în Donbas decât Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Președintele Volodimir Zelenski a spus în timpul discursului său de la Davos că Ucraina are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă pentru a evita moartea a sute de mii de oameni.

23:13Metroul din Harkiv se redeschide, după ce timp de 3 luni a fost adăpost antiaerian

22:36 De ce vrea Ucraina să țină procesele pentru crime de război pe plan intern?

Alți 48 de ruși vor fi judecați pentru crime de război

22:12 VIDEO Cum arată acum pădurea lângă Kiev, locul unde au stat ascunși soldații rușiPădurea de lângă Kiev, unde s-au ascuns pentru o perioadă soldaţii ruşi care au atacat Irpin, Bucha şi Borodyanka, încă mai păstrează rămăşiţe ale tehnicii militare folosite şi ale obiectelor furate din magazinele ucrainene.

21:31 Zelenski, la Davos: "Nu ar trebui să existe comerț cu Rusia"

Mai multe arme și sancțiuni "maxime": la trei luni de la invadarea țării sale de către Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni, la Davos, o asistență internațională mai rapidă, potrivit AFP.

21:16Ucrainenii vor lupta chiar dacă vor fi înconjurați în regiunea Donbas - oficiali occidentali

Un laser de mare energie poate face o gaură într-o placă groasă de oțel în câteva secunde. Razele se deplasează cu viteza luminii, au o rază de acțiune mult mai mare decât proiectilele obișnuite și își pot atinge ținta cu cea mai mare precizie.

20:52Folosește Rusia „superarma” cu laser în Ucraina sau e doar propagandă născută din disperare?!

20:47SUA spun că 20 de țări anunță noi pachete de asistență în materie de securitate pentru Ucraina

20:29Alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război. Procurorul general al Ucrainei: Teritoriile de pe linia frontului au devenit abatoare

20:00Forțele ucrainene au eliberat un total de 24 de așezări din regiunea Harkov în timpul unei contraofensive majore, a anunțat luni șeful Armatei Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit acestuia, în satele de la nord de Harkov, locuitorii au fost forțați să petreacă luni de zile în subsoluri, în timpul ocupației ruse.

19:40Epavă a unei drone a Armatei Ucrainei, găsită între Sulina și Sfântu Gheorghe / Ce spune Ministerul Apărării

19:29Senatorii americani susțin aderarea Suediei și Finlandei la NATO / Sunt "țări puternice, cu capacități militare formidabile"

Ucraina investighează aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de Rusia

18:43 Președintele Volodimir Zelenski și alți doi ucraineni, pe lista revistei Time a celor mai influenți 100 oameni din lume în 2022.

Președintele Volodimir Zelenski și comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, au fost selectați pentru categoria „Lideri”, în timp ce redactorul șef al site-ului indepenndent de știri Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva, se numără printre „Inovatori”.

18:35Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat pentru Washington Post că, până luni, erau în curs de investigare aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de Rusia.

18:21 Rușii impun rubla ca monedă oficială în Herson, alături de grivnă

17:54Rusia a primit un plan de pace propus de Italia pentru a pune capăt războiului din Ucraina și îl studiază, a declarat luni adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko, citat de agențiile ruse, relatează AFP.

"L-am primit nu cu mult timp în urmă. Îl studiem", a spus el, subliniind că în prezent nu sunt discuții între Rusia și Italia.

„Când vom termina de studiat, vom spune ce credem despre el”, a adăugat el.

Bombardamente puternice în centrul unui oraș din Donețk. Rușii ar fi folosit arme termobarice

17:46VIDEO Bombardamente puternice în centrul orașului Lîman din Donețk și suspiciuni că rușii ar fi folosit arme termobarice

17:44Starbucks pleacă din Rusia, după 15 ani, anunțând luni că își închide toate cele 130 de magazine din această țară, conform CNN.

17:37Administrația Biden ia în considerare trimiterea forțelor de operațiuni speciale ale SUA pentru a-și proteja ambasada de la Kiev.

Ideea utilizării forțelor de operațiuni speciale este în stadii preliminare și nu a fost încă prezentată președintelui Joe Biden pentru o decizie, au spus sursele CNN.

Aproape 90 de oameni au fost uciși în atacul lansat de ruși asupra unei unități militare din Cernihiv - Zelenski

17:20O coloană de peste 400 de mașini cu civili care încercau să plece din zona ocupată de ruși ar fi fost blocată de forțele ruse, spune Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar din sud-estul Ucrainei, citat de CNN.

„De acum, este imposibil să părăsești teritoriile ocupate temporar - de la Melitopol și Enerhodar spre Zaporojie. Din motive necunoscute, transportul nu este permis prin punctul de control al inamicului din Vasîlivka. Există o coadă de peste 400 de mașini”, a transmis Orlov.

El a precizat că mașinile se îndreptau spre Zaporojie, oraș aflat în continuare sub controlul ucrainenilor și care este o destinație pentru civilii ce fug din zonele de sud-est ale Ucrainei controlate de ruși.

17:05 Începând de marți, refugiații ucraineni din Germania vor putea converti în euro numerarul pe care l-au adus de acasă, fără comisioane de schimb, a anunțat Ministerul german de Finanțe, citat de BBC.

Fiecare refugiat va putea schimba până la 10.000 de grivne ucrainene (340 de dolari) la băncile germane participante la cursurile de schimb curente. Schema va dura trei luni.

16:50Bilanț tragic anunțat de Zelenski: Aproape 90 de oameni au fost uciși în atacul lansat de ruși asupra unei unități militare din Cernihiv

16:35Alături de Putin, Lukașenko acuză Polonia și NATO că vor să „dezmembreze” Ucraina

Patru țări cer confiscarea bunurilor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei

16:28Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia cer confiscarea bunurilor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, solicitarea - consultată de Reuters - urmând să fie prezentată marți miniștrilor de Finanțe ai statelor membre UE.

Cele patru state mai arată, în document, că o parte substanțială a costurilor reconstrucției Ucrainei, inclusiv compensarea victimelor agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Rusia.

De asemenea, cele patru țări solicită UE să înceapă pregătirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

16:24 Atac fără precedent al unui diplomat rus împotriva Kremlinului: „Războiul din Ucraina este cea mai mare crimă împotriva poporului rus” / Ce spune de cercul de apropiați ai lui Putin

16:12 Cel puțin 4.600 de civili - între care 232 de copii - au fost uciși în Ucraina de la începerea invaziei ruse, în 24 februarie, conform datelor publicate luni de către Procuratura ucraineană. Cifra nu include și datele din teritoriile ocupate de ruși, potrivit procurorului general Irina Venediktova.

16:03Armata Belarus a început să-și verifice armamentul și echipamentele logistice pentru a se asigura că sunt pregătite pentru luptă, a declarat luni Ministerul Apărării, relatează Reuters.

Ministerul a spus într-un comunicat că armata efectuează verificări asupra echipamentelor depozitate pe termen lung.

„Inspecția va determina starea echipamentului și disponibilitatea acestuia pentru a-și îndeplini sarcinile”, a spus acesta.

Harta luptelor din Ucraina

15:48Ministerul britanic al Apărării a publicat cea mai nouă hartă pe care a realizat-o cu luptele din Ucraina, arătând că lupte puternice încă se duc în apropierea orașelor Nikolaev, Herson și Izium.

15:33 „Mireasa” lui Vladimir Putin, Karin Kneissl, a demisionat din conducerea Rosneft

15:17​Vladimir Putin susține că, în ciuda sancțiunilor economice masive ale Occidentului, economia Rusiei rezistă.

15:06VIDEO Celebrul logo „M” al McDonald's a început să fie demontat în Rusia

15:03Ucrainenii au montat mai multe lansatoare de grenade de 40mm trimise de SUA pe spatele unor camionete:

14:39 Kremlinul susține că polonezii „sunt în pragul nebuniei” / Decizia care a stârnit furia Moscovei

14:25Soldatul rus condamnat la închisoare pe viață intenționează să facă apel împotriva deciziei instanței. „Aceasta este cea mai severă sentință. Voi cere anularea verdictului instanței”, a spus Viktor Ovsyannikov, avocatul soldatului, citat de BBC.

14:12Zelenski cere din nou „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei: „Lumea nu poate fi condusă prin forță brută”

Închisoare pe viață pentru primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război în Ucraina

14:08Militarii ucraineni de la oțelăria Azovstal din Mariupol vor fi judecați de un tribunal care va fi organizat pe teritoriul autoproclamatei Repubici Populare Dionețk, a declarat pentru Interfax ​șeful autoproclamatei republici, Denis Pușilin.

"Prizonierii din Azovstal sunt reținuți pe teritoriul Repubicii Populare Dionețk. Este planificat să fie organizat și un tribunal internațional pe teritoriul republicii", a susținut Pușilin.

Potrivit acestuia, „în prezent se elaborează statutul tribunalului”.

13:50Kremlinul se declară „îngrijorat” de soarta lui Vadim Șișmarin, primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, conform CNN.

13:17Primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață

Biden: "Ceea ce încearcă să facă Vladimir Putin este să elimine identitatea Ucrainei"

13:07Maria Zaharova îl reinventează pe Orwell: „1984” nu este despre totalitarism, e despre cum trăiți voi în Occident

13:05Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat luni pe Vladimir Putin că încearcă să distrugă identitatea Ucrainei, după cum demonstrează bombardamentele ruse asupra unor ţinte civile precum şcoli, spitale, centre de îngrijire şi muzee.

"Cred că ceea ce încearcă să facă Vladimir Putin este să elimine identitatea Ucrainei. El nu o poate ocupa, însă încearcă să o distrugă", a afirmat Biden, în timpul vizitei sale la Tokyo.

El a mai spus, în conferința de presă susținută alături de premierul Japoniei, Fumio Kishida, că Vladimir Putin "trebuie să plătească un preţ mare pentru barbaria lui în Ucraina".

12:52"Dacă agresorii ar pierde totul, țările și-ar pierde și motivația de a începe războaie", a spus Zelenski la forumul de la Davos, conform Reuters.

El a cerut, din nou „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei, spunând că numai astfel Rusia și orice altă țară va putea fi împiedicată să declanșeze un război neprovocat împotriva unui vecin, potrivit BBC.

Președintele Ucrainei a arătat că în acest moment nu există sancțiuni totale împotriva Mosovei, afirmând, din nou, că sunt necesare un embargo complet asupra petrolului rusesc, excluderea tuturor băncilor rusești din sistemele globale și oprirea totală a comerțului cu Rusia.

Zelenski: "Nu putem lăsa forța brută să conducă lumea!"

12:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează, la această oră, participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, la care se discută despre reconstrucţia Ucrainei după război: "Nu putem lăsa forța brută să conducă lumea!".

12:15VIDEO Ucrainenii au lovit în plin un tanc rusesc care dădea cu spatele și încerca să fugă din zonă

12:03VIDEO Rusia anunță că va pune în funcţiune în următoarele luni 50 de noi rachete nucleare Satan 2 / Ce sunt rachetele Sarmat sau Satan 2

Mărturii despre atrocitățile din punctele de filtrare înființate de ruși

11:40 VIDEO Deputat rus: Putem distruge Marea Britanie în două minute dar facem toate eforturile să nu se ajungă la asta

11:35 „Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia o ureche?” Mărturii despre atrocitățile din centrele de filtrare înființate de ruși

11:11Impactul invaziei Rusiei în Ucraina asupra asigurătorilor din UE: Ce plasamente au asigurătorii în Rusia, Belarus și Ucraina

10:35Colonel rus suspectat că a pierdut un laptop cu informații militare după o noapte de băut

Ce pierderi ar fi suferit Rusia după 3 luni de război

10:31Polonia a decis să rezilieze un acord interguvernamental cu Rusia privind gazoductul Yamal, a anunțat, luni, pe Twitter ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat acuratețea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere", a spus Anna Moskwa.

10:13Ministerul ucrainean al Apărării a publicat luni bilanțul pierderilor pe care l-ar fi provocat forțelor armate rusești de la declanșarea de către Rusia a „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie:

  • 29.200 militari ruși
  • 1.293 tancuri
  • 3.166 blindate și vehicule de luptă
  • 604 sisteme de artilerie
  • 201 lansatoare multiple de rachete
  • 93 sisteme antiaeriene
  • 204 avioane
  • 170 elicoptere
  • 476 drone
  • 110 rachete de croazieră
  • 13 nave de război / bărci militare

Peste un milion de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

09:24Numărul ucrainenilor care au intrat în România de la începutul războiului declanșat de Rusia a trecut de un milion

09:16 În 3 luni de război, Rusia ar fi suferit pierderi în rândul Armatei similare celor înregistrate de Uniunea Sovietică în timpul războiului său de nouă ani din Afganistan, conform evaluării Ministerului britanic al Apărării, scrie BBC.

Rata ridicată a victimelor poate fi explicată printr-o combinație de tactici slabe, acoperire aeriană limitată, lipsă de flexibilitate și o abordare deficitară la nivel de comandă.

Uniunea Sovietică a pierdut cel puțin 15.000 de soldați în conflictul afgan.

08:57O persoană a fost ucisă, iar alte patru rănite în urma unui atac aerian lansat de forțele ruse în orașul Malîn din regiunea Jîtomîr, conform primarului Oleksandr Sytailo, citat de The Kyiv Independent.

El a precizat, duminică noapte, că un angajat al companiei de căi ferate a fost ucis, iar alți trei angajați feroviari și un civil au fost răniți în atac. Sytailo a adăugat că atacul a afectat infrastructura feroviară locală, aproximativ 150 de clădiri rezidențiale, mai multe magazine și cafenele și unități industriale din zonă.

08:51Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat că țara ei va trimite în Marea Britanie 30 de membri ai forțelor de apărare pentru a ajuta la antrenarea soldaților ucraineni în operarea tunurilor ușoare L119, conform The Kyiv Independent.

08:23Informațiile privind numărul și datele personale ale militarilor ucraineni evacuați din Azovstal, pe care Comitetul Internațional al Crucii Roșii le deține, vor rămâne confidențiale și nu vor fi făcute publice, scrie Ukrinform.

06:50Luni dimineață, sirenele au răsunat în toată Ucraina, tragând semnalul de alarmă zilnic care anticipează noi atacuri ale forțelor ruse în estul și sudul țării, scrie Reuters.

Ocupanții din Berdiansk încearcă să pună mâna pe afacerile locale și să le împartă între ei și colaboratori - presa locală

06:45Numărul oamenilor forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza conflictelor, violenţelor, încălcărilor drepturilor omului şi persecuţiilor a depăşit pragul de 100 de milioane pentru prima dată, număr care a crescut brusc din cauza războiului din Ucraina şi a altor conflicte sângeroase, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

06:20Ocupanții din Berdiansk încearcă să pună mâna pe afacerile locale și să le împartă între ei și colaboratori. Proprietarii de cafenele și restaurante care au părăsit orașul și au refuzat să coopereze cu inamicul au rămas fără proprietatea lor: rușii au decis să o ia în favoarea așa-numita „administrație orășenească” au fost transferate în conducerea colaboratorilor”, scrie Ukrinform.

06:13 Parlamentul Ucrainei a interzis duminică simbolurile „Z” și „V”, folosite de armata Rusiei, dar a fost de acord cu apelul președintelui Volodimir Zelenski de a permite utilizarea lor în scopuri educaționale sau istorice, relatează Reuters. Yaroslav Zheleznyak, un membru al opoziției, a anunțat decizia, care a fost votată de 313 de deputați din cei 423 membri ai Radei Supreme.

06:00Din noul an școlar, invadatorii plănuiesc să rusifice complet procesul educațional de la Mariupol, introducând propriile standarde, scrie Ukrinform, citând-o pe comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme Lyudmila Denisova. Ca parte a „adaptarii” la trecerea la rusă, programele din școli vor preda doar trei discipline: limba și literatura rusă; istoria Rusiei și matematica. „Invadatorii au organizat și o întâlnire organizatorică și metodologică” a profesorilor care sunt nevoiți să coopereze în procesul educațional”, a mai spus Denisova.

23:58Poveştile războiului: Odiseea de 3.700 de kilometri a unui ucrainean pentru a ajunge la familia sa şi la logodnică, care se aflau la o distanţă de doar 10 kilometri.

22:16INTERACTIV Modelul 3D - Ce a mai rămas din cel mai mare avion din lume Antonov 225 Mryia, distrus în luptele cu rușii de la Hostomel.

22:03Rusia spune că este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina. Declarația a fost făcută duminică de negociatorul-șef al rușilor, Vladimir Medinski, care a insistat că suspendarea discuțiilor s-a produs din cauza Kievului.

21:47 Imagini dramatice cu o bătrână dintr-un sat ucrainean după ce rușii i-au bombardat casa, deși în zonă nu erau forțe ucrainene. Femeia spune că a rămas, între ruine, doar cu hainele de pe ea și niște bidoane de plastic:

21:23Zelenski le promite polonezilor din Ucraina drepturi similare cu ale refugiaţilor ucraineni din Polonia.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina a declarat că nu va fi de acord cu niciun acord de încetare a focului care ar presupune cedarea vreunei bucăți din teritoriul său Rusiei. „Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a spus șeful de cabinet al președintelui, Andriy Yermak. Declarația sa a venit în timp ce Rusia a declarat că este dispusă să reia negocierile de pace, dar inițiativa de a le continua este a Kievului.
  • Președintele polonez Andrzej Duda a devenit primul lider străin care s-a adresat personal parlamentului ucrainean de la începutul invaziei, susținând poziția Ucrainei cu privire la concesiunile teritoriale și avertizând comunitatea internațională că cedarea oricărui teritoriu Rusiei ar fi o „lovitură uriașă” pentru întregul Vest.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că între 50 și 100 de ucraineni mor zilnic pe frontul de est al războiului, cele mai grele lupte dându-se în jurul orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk din Luhansk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul. Serhiy Gaidai, guvernatorul orașului Luhansk, a declarat într-un interviu de televiziune locală că Rusia folosește tactica „pământului pârjolit” în regiune.
  • Ucraina va deschide agenda Forumului Economic Mondial care va începe luni, cu un discurs video a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy. Anul acesta, „casa” Rusiei de la eveniment a fost transformată într-o „Casă a Rusiei pentru Crimele de Război”, înfățișând imagini din Ucraina invadată.
  • Premierul Marii Britanii Boris Johnson a discutat cu Zelenski despre blocada Rusiei asupra Odesei, cel mai mare port de transport maritim al Ucrainei. Blocada porturilor Ucrainei preocupă tot mai mult liderii mondiali, din cauza problemelor legate de securitatea alimentară globală.
  • Primarul din Enerhodar, instalat de Moscova, un oraș din sudul Ucrainei și locul în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost rănit într-o explozie. Agenția de presă rusă RIA Novosti a scrie că Andrey Shevchik a fost dus la terapie intensivă.
  • O cerere a Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană nu va fi finalizată timp de „15 sau 20 de ani”, a spus secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene. „Trebuie să fim sinceri. Dacă spui că Ucraina va adera la UE în șase luni, sau un an sau doi, minți. Probabil că este în 15 sau 20 de ani, durează mult timp”, a spus Clément Beaune.
  • Zelenski a prelungit legea marțială a Ucrainei cu trei luni până pe 23 august. Parlamentul Ucrainei a interzis, de asemenea, simbolurile „Z” și „V”, folosite de armata Rusiei în războiul în Ucraina.
  • YouTube a eliminat peste 70.000 de videoclipuri și 9.000 de canale legate de războiul din Ucraina pentru încălcarea regulilor de conținut, inclusiv eliminarea videoclipurilor care se refereau la invazie ca la o „misiune de eliberare”.