„Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia o ureche?”, l-au întrebat soldații ruși pe Oleksandr Vdovicenko. Apoi l-au lovit în cap. La trei luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, procesul de dezumanizare în centrele de „filtrare” înființate de ruși a devenit parte din realitatea vieții sub ocupația rusă, scrie CNN, care a stat de vorbă cu mai mulți ucraineni ce au trecut prin procesul de „filtrare” în ultimele două luni.

Vedere aeriana asupra orasului MariupolFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Când trupele ruse au ocupat pentru prima dată localități din estul Ucrainei, la începutul lunii martie, au început să apară dovezi că civilii au fost forțați să treacă prin verificări umilitoare privind identitatea și, adesea, au fost supuși unor interogatorii crunte înainte de a li se permite să-și părăsească casele și să plece spre zonele aflate încă sub control ucrainean.

CNN a vorbit cu câțiva ucraineni care au trecut prin procesul de filtrare în ultimele două luni. Mulți sunt încă prea speriați să vorbească public și se tem pentru siguranța rudelor și a prietenilor care încă încearcă să scape din zonele ocupate de ruși.

Toți cei cu care a vorbit CNN au povestit că au fost amenințați și umiliți, iar mulți au fost martori sau știu despre oameni care au fost ridicați de trupele ruse sau de soldați separatiști și ulterior au dispărut fără urmă.

Pentru majoritatea celor cu care a vorbit CNN, procesul de filtrare a inclus verificări ale documentelor, interogatorii și amprentare. Mulți au fost despărțiți de familiile lor, iar bărbații erau, de obicei, dezbrăcați și li se căutau tatuaje sau alte semne naționaliste.

„Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia o ureche?”

"Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia o ureche?" l-au întrebat soldații pe Oleksandr Vdovicenko. Apoi l-au lovit în cap. Loviturile cu pumnii au continuat atunci când soldații ruși care îl interogau nu erau mulțumiți de răspunsurile primite.

Rușii l-au întrebat ce crede despre război, ce planuri are, i-au verificat documentele, l-au amprentat și l-au dezbrăcat pentru a vedea dacă avea tatuaje sau alte semne care ar fi putut indica dacă face parte din grupul luptătorilor ucraineni.

"Rușii căutau oameni vorbitori de ucraineană, simboluri ucrainene, tatuaje", a spus fiica lui, Maria Vdovichenko, adăugând că soldații i-au verificat telefonul, dar nu au găsit nimic compromițător.

"Am șters totul pentru că alți oameni ne-au spus că se pot uita la orice – contacte, poze. Le-am șters, am făcut câteva poze noi și mi-am șters profilurile de rețelele sociale", a adăugat ea.

Bărbatul a primit atâtea lovituri în cap încât i-a fost afectată vederea, spune fiica lui. Cu toate acestea, Oleksandr a fost unul dintre cei norocoși - a reușit să treacă de "filtrare".

„Depinde de noroc”

Yana a plecat din Berdiansk și spune că singurul loc în care a putut ajunge a fost Rostov, în Rusia, afirmând că procesul de filtrare părea complet întâmplător.

„Prieteni apropiați mi-au spus că au stat la coadă pentru filtrare timp de șase zile, au petrecut nopțile în mașini și, totuși, unii au trecut repede. Nu știu de ce – se pare că depinde de ce tură vei nimeri”, a spus ea.

Înainte de război, Eugen Tuzov a fost instructor de arte marțiale la Mariupol. Acum, își petrece cea mai mare parte a timpului încercând să organizeze transportul persoanelor blocate în orașul ocupat de ruși și în zonele învecinate din care vor să fugă. Și el a spus pentru CNN că procesul de filtrare la punctele de control de pe drumurile care duc din Mariupol pare să fie aleatoriu. Depinde de noroc.