Autoritățile poloneze adoptă acum o poziție „frenetică” față de Rusia, „în pragul nebuniei”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, după ce Varșovia a anunțat că va rezilia contractul de aprovizionare cu gaze naturale prin gazoductul Yamal.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Guvernul polonez a anunțat luni dimineața că a decis să rupă un acord interguvernamental semnat în 1993 cu Rusia privind furnizarea de gaze naturale către Polonia.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat acuratețea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Mediului.

Mutarea vine după ce pe 26 aprilie Rusia a oprit livrările de gaze naturale către Polonia ca urmare a refuzului Varșoviei de a se conforma cererii de a plăti importurile energetice în ruble.

Conducta Yamal, un important gazoduct prin care Rusia livrează gaze naturale Europei, este deținut de gazprom dar segmentul care traversează Polonia este operat de compania de stat poloneză Gaz-System.

Kremlinul vorbește de o poziție „în pragul nebuniei” a Poloniei

„Acum vedem ce poziție frenetică, în pragul nebuniei, adoptă autoritățile poloneze. Prin urmare, nu merită zis nimic aici ”, a declarat Peskov despre anunțul Poloniei după ce a fost întrebat în timpul conferinței sale zilnice de presă dacă este posibil ca Varșovia să revină asupra deciziei.

Peskov a mai spus că în momentul de față „nu se poate vorbi despre relații contractuale cu Polonia” după ce aceasta a refuzat să plătească gazele naturale rusești în ruble.

„Aproape nimeni nu poate să prezică ce se va întâmpla în continuare pentru că este pur și simplu imposibil”, a adăugat acesta, citat de TASS.

Peskov a încercat de asemenea să minimalizeze efectele deciziei luate de Varșovia, afirmând că „având în vedere pașii anteriori ai Poloniei, decizia sa actuală are deja puțină valoare”.

El a admis însă că Rusia trebuie să analizeze „cu atenție posibilele consecințe asupra tranzitului”, o referință la faptul că gazoductul Yamal este folosit pentru livrarea de gaze naturale Germaniei și a altor state din centrul și vestul Europei.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului cu Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.