Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, spune că emblematicul roman „1984” al scriitorului britanic George Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images

Zaharova a făcut comentariul în timpul unui eveniment de tip „Q & A” susținut sâmbătă în orașul Ekaterinburg, capitala regiunii Sverdlovsk din zona munților Urali.

Ea a fost întrebată cum ar trebui rușii să răspundă rudelor sau prietenilor din străinătate care spun că Rusia a devenit ca în romanul „1984” scris de George Orwell.

„Timp de mulți ani am crezut că Orwell descria totalitarismul. Este unul dintre falsurile lumii. Orwell scria despre sfârșitul liberalismului. El a scris despre cum liberalismul va duce lumea într-o fundătură. El nu scria despre URSS, el scria despre societatea în care trăia el, despre prăbușirea ideii de liberalism. Dar vi s-a impus noțiunea că scria despre voi”, a răspuns ea.

„Așadar, spuneți-le că [Orwell] nu scria despre noi, ci despre ei. Spuneți-le 'voi cei din străinătate trăiți într-o lume fantezistă în care oamenii sunt anulați'”, a adăugat ea, o aparentă referință la fenomenul „cancel culture” despre care se discută în Occident.

La sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin s-a plâns la rândul său că Rusia ar fi o victimă a „cancel culture” din Occident, afirmând că se încearcă „anularea poporului nostru”.

Zaharova, Orwell și Uniunea Sovietică

Comentariile lui Zaharova, care par să admită că Rusia a devenit în prezent o societate asemănătoare celei sovietice, au fost traduse de jurnalistul Francisc Scarr de la BBC care monitorizează afirmațiile făcute la televiziunile și în presa rusă.

Afirmațiile Mariei Zaharova vin după ce săptămâna trecută un deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a depus un proiect de lege care propune ca Rusia să revină în mod oficial la folosirea steagului sovietic.

„Țările occidentale au declarat astăzi război împotriva Banerului Victoriei (n.r. un alt nume folosit în Rusia pentru steagul Uniunii Sovietice), interzicându-l peste tot”, a declarat deputatul Mihail Șeremet în fața Dumei, camera inferioară a parlamentului rus.

„Ele se tem de acest simbol fiindcă steagul roșu le amintește de măreția poporului nostru și marea noastră victorie” în Marele Război Patriotic, a motivat el propunerea.

Rusia folosește cu mândrie steagul sovietic

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a oferit în luna aprilie primele explicații privind motivele pentru care forțele armate ruse folosesc steagul sovietic în Ucraina.

„În țara noastră Banerul Victoriei este un lucru sacru pentru toate generațiile, fără nicio excepție”, a răspuns el, când a fost întrebat despre folosirea simbolurilor sovietice de către forțele armata rusă și celelalte ramuri ale forțelor armate.

„Pentru multe generații și în multe țări, în special în fosta Uniune Sovietică, este și un altar care are o semnificație specială și un sens literal sacru”, a adăugat el.

De altfel, numeroase tancuri și vehicule blindate rusești au arborat steagul sovietic în timpul paradei militare care a avut loc pe 9 mai în Moscova pentru a celebra Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.

O înregistrare video cu soldați ruși care arborează pe un tanc un steag al URSS cu chipul lui Stalin pe el s-a viralizat weekendul acesta pe platformele social media.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.