Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, la Forumul Economic Mondial de la Davos, „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei pentru a descuraja orice țară să lanseze un război neprovocat împotriva unui stat vecin, transmite BBC.

Presedintele ucrainean Volodomir Zelenski s-a adresat participantilor la Forumul Economic Mondial de la DavosFoto: Laurent Gillieron / AP / Profimedia

În opinia sa, printre măsurile care ar trebui aplicate se numără:

  • un embargo total asupra petrolului rusesc
  • interzicerea accesului tuturor băncilor rusești la sistemele globale
  • interzicerea comerțului cu Rusia

Zelenski spune că la ora actuală astfel de sancțiuni nu există.

Liderul de la Kiev, care s-a adresat, luni, participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, la care se discută despre reconstrucţia Ucrainei după război, spune că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei.

Volodimir Zelenski a mai spus, luni, că Ucraina a creat un precedent în ultimele câteva luni, arătând până unde poate merge o țară pentru a lupta pentru libertatea sa.

Liderul ucrainean consideră că lumea nu poate fi condusă prin "forță brută".

Rusia trebuia sancționată preventiv

Comunitatea internațională trebuie să fie pregătită să impună sancțiuni pentru a preveni conflicte, nu doar pentru a răspunde unui atac, a mai susținut Zelenski, potrivit Reuters.

El consideră că războiul din Ucraina nu ar fi avut loc dacă Rusiei i s-ar fi aplicat sancțiuni preventive.

Președintele Zelenski și-a încheiat discursul citându-l pe fostul secretar de stat american George Marshall, al cărui program de redresare europeană a contribuit la reconstrucția Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial. El a afirmat că faimoasele cuvinte ale lui Marshall, care spunea că planul său de redresare nu s-a opus niciunei țări sau ideologii, ci s-a opus "foametei, sărăciei, disperării și haosului", sunt încă "relevante astăzi".

"Propunerile mele sunt toate la fel", a adăugat Zelenski, anunțându-și intenția de a scăpa nu doar Ucraina, ci orice țară care este atacată de aceste patru probleme: foamete, sărăcie, disperare și haos.