Noile autorități pro-ruse din regiunea ucraineană Herson, cucerită de Moscova, au făcut luni moneda rusă, rubla, moneda oficială alături de grivna ucraineană, relatează AFP.

Rubla ruseascaFoto: Captura YouTube

"Regiunea devine o zonă cu două monede: rubla va circula la fel ca grivna. Companiile și antreprenorii pot afișa prețuri în ambele valute", a anunțat administrația civilă și militară pro-rusă a acestei regiuni situată în sudul Ucrainei.

„Cursul valutar este de două ruble pentru o grivnă”, a adăugat administrația într-o declarație pe contul său Telegram.

Administrația adaugă că prima sucursală a unei bănci rusești se va deschide „foarte curând” în Herson, capitala regională, și că „toți antreprenorii care doresc să facă acest lucru” își vor putea deschide un cont acolo.

La sfârșitul lunii aprilie, un oficial local a declarat că rubla și grivna ar putea circula concomitent într-o perioadă , înainte de o tranziție completă la moneda rusă, posibilitate care nu a fost menționată luni de administrația regională pro-rusă.

Oficialii locali și ruși au ridicat însă posibilitatea ca întreaga regiune să devină în cele din urmă parte a Rusiei.

Orașul Herson, aflat aproape de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraș important ocupat de ruși pe 3 martie după declanșarea ofensivei pe care au lansat-o împotriva Ucrainei pe 24 martie februarie.