Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, susține directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, citat de dpa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rachetele urmează să fie fabricate în oraşul siberian Krasnoyarsk, a declarat Dmitri Rogozin pentru agenția de presă Interfax, scrie Agerpres.

Rusia a anunțat în 20 aprilie că și-a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, despre care Vladimir Putin a susținut că este „o armă unică”: „Îi va face pe dușmanii Rusiei să reflecteze”.

Putin a apărut la posturile de televiziune în timp ce era informat de către armată că racheta a fost lansată cu succes de la Plesetsk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.

  • „Vă felicit pentru lansarea cu succes a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Este un eveniment semnificativ în dezvoltarea unor sisteme de arme promițătoare pentru armata rusă (...)
  • Sistemul are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are corespondenți în lume și nu va mai avea mult timp", a susținut președintele Rusiei.

El a mai spus că „această armă cu adevărat unică" va întări potențialul de luptă al Armatei, „va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și va da de gândit celor care, în isteria unei retorici frenetice, încearcă să ne amenințe țara”.

Testarea acestei rachete, care poate fi echipată cu 10 sau chiar mai multe focoase nucleare, nu a fost o surpriză pentru Occident, dar a venit într-un moment de tensiuni geopolitice extreme după invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.

Racheta Sarmat sau SATAN 2 - Rusia susține că nu poate fi interceptată de niciun scut antirachetă

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat este în dezvoltare în Rusia încă din 2009 și mai este cunoscută și ca SATAN 2 (pentru că ar urma să înlocuiască în arsenalul rus actuala rachetă ICBM R-36M2 'Voevoda' (SS-18 Satan, conform codificării NATO), care se apropie de sfârșitul duratei sale de exploatare.

Moscova susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km. Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să șteargă de pe fața pământului o metropolă întreagă, susțin autoritățile ruse.

------------------