Președintele belarus, Alexander Lukașenko, se declară "îngrijorat" de ceea ce a numit mișcările țărilor occidentale de a "dezmembra" Ucraina și a acuzat Polonia că încearcă să pună stăpânire pe partea de vest a țării, scrie Reuters. El a făcut aceste declarații în Rusia, la Soci, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukasenko, la SociFoto: Ramil Sitdikov / AFP / Profimedia

"Ceea ce ne îngrijorează este faptul că ei sunt gata, polonezii și NATO, să iasă, să ajute la preluarea vestului Ucrainei, așa cum era înainte de 1939", a susținut Lukașenko în timpul unei întâlniri televizate alături de președintele rus Vladimir Putin.

Liderul belarus, un aliat apropiat al lui Putin, a susținut că Kievul va trebui, în cele din urmă, să ceară ajutor "pentru a preveni preluarea vestului Ucrainei".

Moscova a sugerat în trecut că Polonia încearcă să stabilească controlul asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, afirmație pe care Varșovia o neagă, calificând-o dezinformare.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, trimițând arme în țara invadată de Rusia și găzduind peste 3 milioane de refugiați ucraineni.

Belarus susținea în martie că forțele sale armate nu participă la ceea ce Moscova numește "operațiunea specială" în Ucraina, dar a fost o rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de trupe peste graniță la 24 februarie.

În cadrul unui pact de neagresiune semnat în 1939, chiar înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă și Uniunea Sovietică și-au împărțit Polonia între ele.

Cea mai mare parte a teritoriului confiscat de Moscova se află acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningrad este o exclavă a Rusiei.