Andrei Kartapolov, președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, propune luarea cu forța a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate pentru a fi educați în Rusia.

Andrei Kartapolov, al doilea din stangaFoto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

„Cu siguranță acolo sunt numeroase probleme. Multe lucruri trebuie restabilite, reconstruite de la zero, dar cea mai mare problemă astăzi sunt oamenii”, afirmă Kartapolov.

„De asemenea sunt copii. Iar copiii sunt tocmai categoria care a fost cea mai maltratată de gunoaiele banderiste naziste care pur și simplu i-au spălat pe creier. Dacă vrem ca aceste teritorii să fie cu noi, ca ele să aibă un viitor ca parte a Federației Ruse, nu ar trebui să ne concentrăm întâi pe veterani deși toată lumea trece printr-o perioadă grea”, continuă acesta.

Comentariile sale vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului de la Moscova să repare locuințele și infrastructurile în zonele ocupate din estul Ucrainei într-o nouă tentativă de a îmbunătăți imaginea Kremlinului.

„Trebuie să ne ocupăm de copii. Poate chiar în școlile noastre de cadeți Suvovorov și Nahimov, ar exista înrolări suplimentare și i-am putea trimite pe acești copii acolo”, spune Kartapolov, adăugând că copiii luați cu forța din Ucraina ar putea fi trimiși gratuit și la alte universități din Rusia.

El spune că aceștia „nu își pot plăti astăzi propria educație” dar că măsura trebuie luată „fiindcă atunci oamenii vor crede că suntem serioși, că Rusia este aici pentru o perioadă îndelungată - pentru totdeauna”, conchide președintele comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Andrei Kartapolov a fost ales în parlamentul rus pe listele partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin. Anterior el a ocupat mai multe funcții în cadrul ministerului rus al Apărării și a ajuns până la gradul de general-colonel al forțelor armate ruse.

Rusia se pregătește să naționalizeze locuințele ucrainenilor

Comentariile lui Kartapolov vin după ce săptămâna trecută guvernul de la Moscova a pregătit un proiect de lege care ar permite de facto naționalizarea locuințelor ucrainenilor din teritoriile ocupate.

Proiectul redactat de ministerul rus al Construcțiilor va permite autorităților din „entitățile constitutive” ale Rusiei să ia în primire și să utilizeze „spații rezidențiale nerevendicate” pentru a le pune la dispoziție celor aflați pe lista de așteptare.

Justificarea oficială pentru proiectul legislativ este nevoia de a oferi locuințe veteranilor de război, membrii familiilor veteranilor morți, persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, celor afectați de accidente și dezastre naturale și altor categorii vulnerabile.

Însă acesta va permite declararea locuințelor ucrainenilor ce au fugit din zona de ocupație ca fiind „nerevendicate” și acordarea lor unor cetățeni ai Rusiei dacă teritoriile vor fi anexate oficial de Moscova, care pregătește referendumuri în acest sens în toate regiunile pe care le-au ocupat.

ONU estimează că peste 12 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele după declanșarea războiului pe 24 februarie, o mare parte din aceștia provenind din teritoriile ocupate de forțele armate ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 159-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.