Deputații ruși au depus luni un proiect de lege care interzice resortisanților din țări "neprietenoase" să adopte copii în Rusia, într-un moment în care tensiunile dintre Occident și Moscova sunt la cel mai înalt nivel, potrivit AFP.

Duma de StatFoto: Agerpres

Propunerea, care a apărut pe site-ul Dumei, camera inferioară a parlamentului, vizează extinderea domeniului de aplicare a unei legi din 2012 care interzice americanilor să adopte copii ruși și să o facă aplicabilă cetățenilor din țările care comit acțiuni "neprietenoase" împotriva Rusiei.

Guvernul rus a răspuns la sancțiunile impuse pentru a pedepsi ofensiva sa militară din Ucraina prin extinderea listei de "țări neprietenoase".

Lista include în prezent Statele Unite, Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan și toți membrii Uniunii Europene.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat după trei lecturi în camera inferioară a parlamentului, apoi de Consiliul Federației, camera superioară, și apoi semnat de președintele Vladimir Putin, ultimele două etape fiind de obicei o formalitate.

În 2012, Moscova a interzis adopția de copii ruși de către americani, ca răspuns la sancțiunile impuse de Washington împotriva unor înalți oficiali implicați în 2009 în cazul morții în custodie în Rusia a avocatului Serghei Magnitski.

Această lege a dus la o scădere a numărului de adopții. Potrivit agenției de presă de stat TASS, 240 de copii ruși au fost adoptați de străini în 2019, față de 2.604 în 2012.

Urmărește ultimele evoluții din a 159-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.